Κρούσμα άνθρακα σε κτηνοτρόφο στη Λάρισα

krousma_anthraka

Κόλλησε το μικρόβιο όταν μετέφερε ψόφιο πρόβατο

Το πρώτο πιστοποιημένο κρούσμα άνθρακα σε άνθρωπο καταγράφηκε στο νομό Λάρισας την περασμένη εβδομάδα.

Το κρούσμα σημειώθηκε σε κτηνοτρόφο από την περιοχή της Ελασσόνας και ήταν δερματικής μορφής. Ο ασθενής νοσηλεύτηκε στην Παθολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όπου και υποβλήθηκε σε εξετάσεις και θεραπεία και έχει πάρει ήδη εξιτήριο συνεχίζοντας την αποθεραπεία στο σπίτι του.

Παρότι στην κοινή αντίληψη ο «άνθρακας» είναι συνδεδεμένος με την τρομοκρατία, ωστόσο πρόκειται για νόσο τόσο παλιά, ώστε να αναφέρεται ακόμη και στην Καινή Διαθήκη. Προκαλείται από ομώνυμο βάκιλο που εντοπίζεται κυρίως στα ζώα και προκαλεί δερματικά, αναπνευστικά ή και γαστρεντερικά προβλήματα. Όσον αφορά δε στην δερματική μορφή θεωρείται σε συντριπτικό ποσοστό ιάσιμος.

Όπως προέκυψε, ο κτηνοτρόφος κόλλησε το μικρόβιο όταν μετέφερε ψόφιο πρόβατο από το κοπάδι του. Το νόσημα δεν είναι πάντως μεταδοτικό από άνθρωπο σε άνθρωπο, μόνο από ζώο σε άνθρωπο, καθώς τα ζώα είναι οι συνήθεις φορείς του σχετικού βακίλου.

Μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να εμβολιαστούν προληπτικά 700 ζώα, στην περιοχή της Τσαπουρνιάς -όπου και εντοπίστηκε το κρούσμα- η οποία προς το παρόν βρίσκεται σε καραντίνα ώστε τα ζώα της περιοχής να μην έλθουν σε επαφή με άλλα. Τα εμβόλια έχουν παραγγελθεί στην Ιταλία, και αναμένονται εντός των επομένων ημερών.

Στον νομό Λάρισας ανάλογο κρούσμα, όχι όμως σε άνθρωπο αλλά σε ζώα, είχε σημειωθεί το 2006 στο Λειβάδι Ελασσόνας και τότε είχαν εμβολιαστεί 7.000 ζώα.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, η οποία ενημερώθηκε αρμοδίως από το ΚΕΕΛΠΝΟ και έσπευσε να ενημερώσει το δήμο Ελασσόνας και τους κτηνοτρόφους της περιοχής ώστε να λάβουν τα ανάλογα προληπτικά μέτρα.

Πάντως, όπως ανέφεραν τόσο η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, Ρένα Καραλαριώτου όσο και ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, Αθ. Γκουντέλας, η κατάσταση δεν εγείρει ανησυχία, καθώς τα αποτελέσματα του εμβολιασμού είναι άμεσα στα ζώα.

newsbeast.gr
Share

Be the first to comment on "Κρούσμα άνθρακα σε κτηνοτρόφο στη Λάρισα"

Leave a comment

error: