Κουρκουμάς και για τα δόντια

kourkoumas

kourkoumas Ο κουρκουμάς είναι ένα πολυετές φυτό προερχόμενο από την τροπική Νότιο Ασία με κύριο συστατικό του την κουρκουμίνη.

Η κουρκουμίνη με τη σειρά της είναι τα τελευταία χρόνια γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιαλλεργικές αλλά και αντικαρκινικές της ιδιότητες. Σχετίζεται με βελτίωση προβηματων όπως η οστεοαρθρίτιδα και γενικότερα με αντιμετώπιση της φλεγμονής.

Παράλληλα, ερευνητικά στοιχεία τη σχετίζουν με αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας. Η περιοδοντίτιδα είναι μια μόλυνση των ούλων που βλάπτει το μαλακό ιστό και καταστρέφει το οστό που υποστηρίζει το ούλο, μόλυνση που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών και σε πιο σοβαρά ακόμα προβλήματα υγείας.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν 25 ασθενείς, 15 άνδρες και 10 γυναίκες ηλικίας 21-45 οι οποίοι είχαν διαγνωσθεί με περιοδοντίτιδα.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, μια εκ των οποίων έλαβε συμπληρωματικά κουρκουμίνη σε μορφή τζελ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα που πήρε επιπλέον την ποσότητα κουρκουμίνης είχε μεγαλύτερη βελτίωση, μείωση στα βακτήρια στο στόμα, καθώς επίσης και στους δείκτες πλάκας και αιμορραγίας.

Παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα είναι σημαντικό να υπάρξει περεταίρω σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες της κουρκουμίνης στην περιοδοντίτιδα.

 

neadiatrofis.gr

Share

Be the first to comment on "Κουρκουμάς και για τα δόντια"

Leave a comment

error: