Κολλαγόνο και για την αρθρίτιδα

arthritis_kolagono

αρθριτις κολαγόνο

Η ευεργετική δράση του υγρού πόσιμου κολλαγόνου στην αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα είναι η συχνότερη κινητική νόσος, το συχνότερο αίτιο αναπηρίας κινητικού τύπου και αυτή που προκαλεί τη μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση. Οι παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος και των αρθρώσεων έρχονται δεύτερες μετά τις παθήσεις του καρδιαγγειακού, από άποψη νοσηρότητας και συχνότητας επισκέψεως στα εξωτερικά ιατρεία. Αν και οι παθήσεις αυτές δεν απειλούν άμεσα τη ζωή, επηρεάζουν την ποιότητα με την αναπηρία που προκαλούν και έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία, λόγω ημεραργιών.

Η στατική και απαισιόδοξη αντίληψη του ιατρικού κόσμου, που μεταδόθηκε στο κοινό και στους οργανισμούς που χρηματοδοτούν την έρευνα, ότι η οστεοαρθρίτιδα είναι μία αμείλικτα εξελισσόμενη εκφυλιστική διαδικασία φθοράς για την οποία ουσιαστικά τίποτα δεν γίνεται (εκτός από την ολική αντικατάσταση των αρθρώσεων), ευθύνεται για την παραμέλησή της και για τα κενά που υπάρχουν ακόμα γύρω από αυτήν. Η αφύπνιση έγινε με τη δυναμική αισιόδοξη θεώρησή της από τους ερευνητές την τελευταία δεκαετία ως μία μεταβολική διαδικασία, με περιθώρια πρόωρης επέμβασης, ακόμα και αναστροφής της.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα είναι γνωστά πόνος κατά την κίνηση των αρθρώσεων αρχικά μικρών αρθρώσεων των φαλάγγων και κατόπιν μεγάλων ισχίου, γόνατος, ποδοκνημικής, και σπονδυλικής στήλης, επίσης παρατηρείται οίδημα (πρήξιμο), ερυθρότητα, μείωση εύρους κίνησης, χωλότητα κατά την βάδιση παραμόρφωση των αρθρώσεων.

Υπάρχουν πολλές μορφές αρθρίτιδας όπως φλεγμονώδεις -ανοσολογικές, (ρευματοειδής αρθρίτιδα), εκφυλιστικές (οστεοαρθρίτιδα) , μεταβολικές από κρυστάλλους (ουρική αρθρίτιδα), μετατραυματική αρθρίτιδα.

Μέχρι την τελευταία δεκαετία ο χόνδρος θεωρείτο ένας μη ζωντανός, αδρανής ιστός. Επομένως, η αρθρίτιδα θεωρούνταν (και δυστυχώς ακόμη θεωρείται μερικές φορές) ως ένα μη αναστρέψιμο και αθεράπευτο φαινόμενο που παρατηρείται στους ηλικιωμένους, αλλά μπορεί να παρατηρηθεί και σε άτομα μέσης ή μικρότερης ηλικίας και που η τελική θεραπευτική κατάληξη είναι η χειρουργική επέμβαση.

Επαναστατική μέθοδος θεραπείας

Στην πραγματικότητα όμως ο χόνδρος και η αρθρικές επιφάνειες δεν είναι αδρανείς αντιδρούν σε ανοσολογικά ερεθίσματα και σε εμβιομηχανικές παραλλαγές.

Αυτό το γεγονός και την βιολογία του χόνδρου και του συνδετικού ιστού (εκμεταλλεύεται) μία νέα επαναστατική μέθοδος θεραπείας, που βασίζεται στην λήψη υδρολυμένου κολλαγόνου τύπου ΙΙ.

Το κολλαγόνο είναι μια απαραίτητη πρωτεΐνη του οργανισμού, που μεγαλώνοντας, μειώνεται με γοργούς ρυθμούς, ειδικά στις γυναίκες, προκαλώντας όχι μόνο το φαινόμενο της πρόωρης γήρανσης, αλλά και πάρα πολλά προβλήματα στις αρθρώσεις μας!

Ο άνθρωπος θα λέγαμε πως είναι ένα μεγάλο «μπουκάλι» κολλαγόνου.

Αυτό γιατί το κολλαγόνο αντιπροσωπεύει το 30% του συνόλου της πρωτεΐνης του σώματος και πάνω από το 70% της πρωτεΐνης που συνθέτει το δέρμα και όχι μόνο!

Έχουμε και λέμε: ούλα, μάτια, αιμοφόρα αγγεία και αρθρώσεις!

Το πρόβλημα όμως με το κολλαγόνο είναι, πως δεν μπορούμε να το προσλάβουμε από καμία τροφή! Ο μόνος τρόπος είναι τα συμπληρώματα διατροφής.

Ουσιαστικά είναι υδρολυμένο κολλαγόνο, που περιέχει μαγνήσιο, πυρίτιο και το μισό σύμπλεγμα της βιταμίνης Β. Πρόκειται για μια μορφή που αποτελεί κορυφαία εξέλιξη και μεγάλο βήμα στην τεχνολογία του κολλαγόνου. Αυτό γιατί στην υγρή του μορφή είναι εξαιρετικά απορροφήσιμο από τον οργανισμό και αποδοτικό.

Η υγρή του μορφή, δεν παρουσιάζει καμία παρενέργεια και τονώνει άμεσα τα δόντια, τις αρθρώσεις, τα οστά και ενισχύει την ελαστικότητα στο δέρμα μας.

Τι λένε οι μελέτες

Σύμφωνα με μελέτες που είναι δημοσιευμένες στο International Journal of Medical Sciences και στο Nutrition Journal το υγρό πόσιμο κολλαγόνο έχει ευεγερτική δράση στην μείωση της καταστροφής του χόνδρου των αρθρώσεων, και στην αύξηση της αντοχής των οστών σε ανθρώπους που πάσχουν από αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα. Άτομα που έπασχαν από αρθρίτιδα και πήραν θεραπεία με υγρό πόσιμο κολλαγόνο, έδειξαν σημαντική βελτίωση σε ό,τι αφορά την βελτίωση στον πόνο και την ανάπλαση του χόνδρου και του συνδετικού ιστού σε σχέση με άτομα που στην ίδια μελέτη δεν έπαιρναν υγρό πόσιμο κολλαγόνο.

Σε άλλη μελέτη, άτομα που έκαναν λήψη υγρού πόσιμου κολλαγόνου είχαν ευεργετική επίδραση στην αύξηση της οστικής πυκνότητας και της καταπολέμησης της οστεοπόρωσης και οστεοπενίας.

Το καλό με την μορφή αυτή του κολλαγόνου (υδρολυμένο κολλαγόνο τύπου ΙΙ) είναι ότι έχει εκπληκτική απορρόφηση 70-90% όταν λαμβάνεται από του στόματος οπότε δεν χρειάζεται να λαμβάνεται σε ενέσιμη ή άλλη μορφή.

Στην ουσία πρόκειται για μια φυσική θεραπεία της αρθρίτιδας που έχει ως αποτέλεσμα την αντιμετώπιση του πόνου με ένα πιο αποτελεσματικό τρόπο, καθώς και την μείωση του οιδήματος (πρήξιμο). Σύμφωνα με τον μηχανισμό αυτό το υδρολυμένο κολλαγόνο μπορεί να έχει ευεργετική δράση σε όλων των μορφών τις αρθρίτιδες που σχετίζονται με ενεργοποίηση της ανοσολογικής απάντησης του οργανισμού.

Και άλλες εφαρμογές

Άλλες εφαρμογές του υδρολυμένου κολλαγόνου είναι στο δέρμα καθώς το 70% του συνδετικού ιστού του δέρματος είναι κολλαγόνο. Σε νοσήματα του συνδετικού ιστού (νοσήματα κολλαγόνου) με κύρια κλινική εκδήλωση την ινοσίτιδα, δηλαδή την φλεγμονή των κολλαγόνων ινών του συνδετικού ιστού. Οι αλλοιώσεις συμβαίνουν στις αρθρώσεις , τους μυς, τους τένοντες και άλλα όργανα και συστήματα. Τα κυριότερα νοσήματα του συνδετικού ιστού είναι ο ερυθηματώδης λύκος, οι μυοσίτιδες, η σκληροδερμία και οι αγγειϊτιδες.

Μία άλλη άγνωστη δράση είναι η ευεργετική επίδραση του υδρολυμένου κολλαγόνου στην καρδιά. Το κολλαγόνο είναι η βασική δομική πρωτεϊνη και των αγγείων της καρδιάς, η έλλειψη κολλαγόνου μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην καρδιακή λειτουργία, σύμφωνα με το Δρ Sahelian. Χαμηλά επίπεδα κολλαγόνου στον συνδετικό ιστό ως αποτέλεσμα γήρανσης μπορεί να οδηγήσουν σε οίδημα της καρδιάς και στεφανιαία καρδιοπάθεια.

Συμπερασματικά το υγρό πόσιμο κολλαγόνο είναι μία εξαιρετική φυσική μέθοδος θεραπείας της αρθρίτιδας σε όλες τις μορφές που όχι μόνο αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της ασθένειας (πόνος, πρήξιμο, δυσκαμψία) αλλά συμβάλλει και θεραπεία ανοικοδόμηση του χόνδρου και τροποποίηση της καταστρεπτικής ανοσολογικής αντίδρασης του οργανισμού.

Επιπρόσθετα το υδρολυμένο κολλαγόνο δεν έχει γνωστές παρενέργειες, λαμβάνεται πόσιμο από του στόματος και επίσης έχει δράση ευεργετική στην οστεοπόρωση και οστεοπενία, καθώς και σε όλες τις ασθένειες που έχουν να κάνουν με βλάβη του συνδετικού ιστού του δέρματος από το δέρμα μέχρι τους μύες ,τους τένοντες και τα αγγεία.

 

Αθανάσιος Μπαδέκας

Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Share

Be the first to comment on "Κολλαγόνο και για την αρθρίτιδα"

Leave a comment

error: