Κοινές λοιμώξεις πυροδοτούν την λευχαιμία

loimokseis

loimokseis Κοινές λοιμώξεις μπορεί να «πυροδοτήσουν» την παιδική λευχαιμία, σύμφωνα με ομάδα ερευνητών. Βρήκαν ότι ένα μόριο, το TGF, παράγεται από τον οργανισμό ως αντίδραση στη λοίμωξη, που ενεργοποιεί την ανάπτυξη της νόσου. Συγκεκριμένα, προκαλεί τον πολλαπλασιασμό των προκαρκινικών βλαστοκυττάρων.

Η μελέτη του Ιδρύματος Έρευνας για τον Καρκίνο δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Clinical Investigation».

Η λευχαιμία εμφανίζεται όταν μεγάλοι αριθμοί λευκών αιμοσφαιρίων εκτοπίζουν τον μυελό των οστών, αφήνοντας τον οργανισμό ανίκανο να παράγει φυσιολογικά αιμοσφαίρια.

Οι ερευνητές έχουν ήδη ταυτοποιήσει μια γενετική μετάλλαξη – συνδυασμό δύο γονιδίων – που δημιουργεί τα προλευχαιμικά κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά μεγαλώνουν στον μυελό των οστών, λειτουργώντας ως μια σιωπηλή ωρολογιακή βόμβα, που μπορεί να μείνει στον οργανισμό έως και 15 χρόνια.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μετάλλαξη αυτή παρουσιάζεται σε ένα στα 100 νεογέννητα, αλλά περίπου μόνο ένα στα 100 από αυτά τα παιδιά θα αναπτύξουν τελικά λευχαιμία. Γι’ αυτό οι επιστήμονες υποθέτουν ότι τα κύτταρα ολοκληρώνουν τη μεταμόρφωσή τους σε πλήρως καρκινικά, εάν εκτεθούν σε έναν ανεξάρτητο παράγοντα.

Η πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι αυτός μπορεί να είναι το μόριο TGF από μια λοίμωξη.

 

Real.gr

Share

Be the first to comment on "Κοινές λοιμώξεις πυροδοτούν την λευχαιμία"

Leave a comment

error: