Καύσωνας στην πόλη

Οδηγίες για μέτρα προφύλαξης

Ο καύσωνας, ως γνωστό, είναι ένα εποχιακό φαινόμενο που παρατηρείται κατά τους θερινούς μήνες και γίνεται εντονότερο στις πόλεις, λόγω της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Ο καθένας λοιπόν θα πρέπει να είναι σε θέση ν’ αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα. Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Υγείας μας δίνει τις παρακάτω συμβουλές:

  

Θερμοπληξία

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό σε συνέργια με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.τ.λ. ), τότε δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε κωματώδη κατάσταση αλλά και στο θάνατο. Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, εμετοί και ταχυπαλμία.

Προσοχή!

Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με: αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμούς, εμετούς, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης. Μπορεί ακόμη να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου και να επακολουθήσει κωματώδης κατάσταση και θάνατος.

Η θεραπεία

…όσων παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα. Μέχρι όμως να μεταφερθούν σ’ αυτό, θα πρέπει -για να ελαττωθεί η θερμοκρασία του σώματός τους- να τους δοθούν αμέσως κάποιες πρώτες βοήθειες, όπως: αφαίρεση του ρουχισμού τους, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, τοποθέτηση του θερμόπληκτου μέσα σε μπανιέρα με κρύο νερό κ.ά.

Η πρόληψη…

… για την προστασία από τον καύσωνα περιλαμβάνει τα παρακάτω μέτρα: 

  1. Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως: Αναζήτηση σκιερών και δροσερών τοποθεσιών. Προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλιού με καπέλα, ομπρέλα, κ.τ.λ.
  2. Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.
  3. Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως: -πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών, -αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών, — ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών,
  4. Συχνά ντους σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου.
  5. Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα ( μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό, φυσικοί χυμοί, κ.τ.λ.
  6. Περισσότερη προσοχή να δίνεται στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι: -όσοι-ες είναι πάνω από τα 65, – όσοι-ες πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.ά., -εκείνοι-ες που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.
  7. Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.
  8. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Καύσωνας στην πόλη"

Leave a comment

error: