Καταπολεμώντας την αϋπνία των διακοπών

aipnia_holidays

Νιώθετε άγχος καθώς πλησιάζει η νύχτα, παρότι περάσατε τη μέρα σας ήρεμα στην παραλία, στο βουνό, στην εξοχή με τους αγαπημένους σας ανθρώπους; Ενώ οι μέρες των διακοπών είναι ικανοποιητικές, τις νύχτες ξυπνάει μέσα σας το άγχος και δεν σας αφήνει να κοιμηθείτε;

Χρειάζεστε πάνω από μία ώρα μέχρι να αποκοιμηθείτε; Κοιτάτε διαρκώς το ρολόι σας και πανικοβάλλεστε διότι η ώρα περνάει κι εσείς δεν έχετε ακόμη αποκοιμηθεί; Ξυπνάτε με τον παραμικρό θόρυβο και δυσκολεύεστε να ξανακοιμηθείτε; Αισθάνεστε το πρωί μεγάλη κόπωση, αδυναμία και έχετε χαμηλή ανοχή στον θυμό;

Πρόκειται για μια συνήθως παροδική κατάσταση αϋπνίας που μπορεί να οφείλεται στο διάχυτο καθημερινό άγχος το οποίο δεν έχετε επεξεργαστεί και δεν έχετε αποβάλει από μέσα σας στη διάρκεια του χρόνου, με αποτέλεσμα η μετάβαση στην κατάσταση γαλήνης και χαλάρωσης που απαιτούν οι καλοκαιρινές διακοπές να μην είναι εφικτή, καθώς δεν έχετε επιτρέψει στον εαυτό σας να αποφορτιστεί επαρκώς.

Η έντονη ανησυχία για πρόσφατα στρεσογόνα γεγονότα, κάποια αλλαγή στο περιβάλλον σας που συνέβη πρόσφατα αλλά και μια προϋπάρχουσα αρνητική διάθεση μπορεί να επιδεινώσουν την αϋπνία. Οι καθημερινές αυτόματες αρνητικές σκέψεις γύρω από τις δυσκολίες που δημιουργεί ο ύπνος στη διάρκεια των διακοπών καθώς και το άγχος για την επόμενη νύχτα διαιωνίζουν το πρόβλημα.

Δείτε την αϋπνία ως ένα καμπανάκι ότι κάτι πρέπει να αλλάξετε στο πώς αντιμετωπίζετε τη ζωή σας. Ίσως αφήνετε τον εαυτό σας να φορτίζεται υπερβολικά χωρίς να είστε σε επαφή με τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, με αποτέλεσμα να σωματοποιείτε όλο αυτό το ψυχικό βάρος με τη μορφή της αϋπνίας.

Προσπαθήστε, λοιπόν, να μην αποφεύγετε τις σκέψεις που σας βασανίζουν και να μιλάτε για ό,τι σας απασχολεί στη διάρκεια της μέρας, ακόμη και αν αυτό είναι «ασήμαντο» ή νιώθετε ότι θα επιβαρύνει τους άλλους, καθώς και να ξαπλώνετε στο κρεβάτι μόνο όταν νυστάξετε και νιώσετε την ανάγκη να κοιμηθείτε.

 

 

Tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Καταπολεμώντας την αϋπνία των διακοπών"

Leave a comment

error: