Εάν είστε γυναίκα, πόσο μάλλον εάν μάλιστα προσέχετε το βάρος σας, θα έχετε σίγουρα δει τη ζυγαριά σας να ανεβαίνει απότομα ακόμα μέσα και σε μερικές ώρες! Η ξαφνική αυτή αύξηση του βάρους αποτελεί συχνό σύμπτωμα της «κατακράτησης υγρών».
Τι ακριβώς είναι η κατακράτηση υγρών;
Το 70% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό. Κάθε οργανισμός αποβάλλει καθημερινά μέσω των ούρων και του ιδρώτα περίπου 2 με 3 λίτρα υγρών, τα οποία καλείται να αναπληρώσει με το νερό και άλλα ροφήματα. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις το σώμα δεν απομακρύνει αποτελεσματικά το επιπλέον υγρά. Παρότι η κατακράτηση ενδέχεται να οφείλεται σε ιατρικής φύσης προβλήματα, η ηλικία, το φύλλο, οι διατροφικές επιλογές και άλλες καθημερινές συνήθειες μπορεί να προκαλέσουν το φαινόμενο αυτό.
Πώς να καταλάβετε πως έχετε κατακράτηση;
Πολλοί περιγράφουν την κατακράτηση σαν αίσθημα «πρηξίματος», το οποίο όμως συχνά συγχέεται με τη δυσφορία που μπορεί να φέρει η δυσπεψία ή η δυσκοιλιότητα. Εντοπίστε εάν έχετε κατακράτηση από τα πρώτα σημάδια, τα οποία είναι:
Η απότομη αυξομείωση του βάρους, ακόμη και 0.5 με 1 κιλό μέσα σε μερικές ώρες.
Το πρήξιμο στα πόδια, στους αστραγάλους, στα χέρια, στην κοιλιά, στο στήθος, ακόμη και στο πρόσωπο.
Οι δυσκίνητες αρθρώσεις.
Γιατί οι γυναίκες είναι επιρρεπείς στην κατακράτηση;
Το γυναικείο σώμα, λόγω των ορμονικών διακυμάνσεων, κρατά τα σκήπτρα σε καταστάσεις κατακράτησης υγρών. Το φαινόμενο είναι συχνό μία με δύο εβδομάδες πριν την έμμηνο ρύση (περίοδο), κατά την εγκυμοσύνη και τη εμμηνόπαυση. Επιπλέον, οι γυναίκες είναι περισσότερο επιρρεπείς από τους άνδρες στο τσιμπολόγημα, συνήθεια που όπως θα δούμε και παρακάτω επιδρά καταλυτικά στην κατακράτηση υγρών.
Εάν η κατακράτηση δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια, τότε υπάρχουν μικρά μυστικά και παραδοσιακά συστατικά της διατροφής τα οποία μπορούν να σας απαλλάξουν από τα «περιττά» βάρη.
Πόσο αλάτι βάζετε στο φαγητό σας;
Το μαγειρικό αλάτι αποτελείται από 2 συστατικά, το νάτριο και το χλώριο. Συγκεκριμένα το νάτριο συμμετέχει στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών μέσα και έξω από τα κύτταρα, ενώ το ίδιο στέλνει «μηνύματα» στα νεφρά. Αυτά αποτελούν το «φίλτρο» του ανθρώπινου σώματος για την απομάκρυνση ή την κατακράτηση υγρών. Η σημασία του στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών καθιστά το αλάτι το νούμερο ένα συστατικό που θα πρέπει κανείς να προσέξει όταν αισθανθεί το γνωστό «πρήξιμο»:
Οι συστάσεις μιλούν για μέγιστη καθημερινή κατανάλωση μίας κουταλιάς του γλυκού αλάτι.
Όσοι είναι άνω των 50 ετών, έχουν υπέρταση ή διαβήτη θα πρέπει να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί, καταναλώνοντας το πολύ τα 2/3 από ένα κουταλάκι αλάτι ημερησίως.
Αποφύγετε έτοιμα γεύματα και επεξεργασμένα τρόφιμα τα οποία συνήθως περιέχουν αρκετό αλάτι είτε για συντήρηση, είτε για ενίσχυση της γεύσης.
Οι πιο «αλμυρές» παγίδες είναι: οι έτοιμες σάλτσες, το συσκευασμένο ψωμί, τα τυριά, τα αλλαντικά, τα δημητριακά του πρωινού, τα τουρσιά, τα καπνιστά και τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα.
Θυμηθείτε πως τα λάιτ προϊόντα δεν είναι απαραιτήτως και χαμηλά σε αλάτι.
Διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων για την περιεκτικότητά τους σε αλάτι.
Ισορροπείστε με φρούτα και λαχανικά
Όπως το νάτριο «συγκρατεί» περισσότερο νερό στο σώμα, στο άλλο άκρο βρίσκεται το κάλιο. Το τελευταίο εξισορροπεί τα αυξημένα επίπεδα νατρίου ενισχύοντας την απομάκρυνση του μέσω των ούρων. Ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε την κατανάλωση καλίου στη διατροφή σας είναι να αγαπήσετε τα φρούτα και τα λαχανικά! Οι πλουσιότερες πηγές του είναι: οι πατάτες, οι ντομάτες, το σπανάκι, τα μανιτάρια, οι φακές, τα μαυρομάτικα φασόλια, τα αποξηραμένα φρούτα, οι χουρμάδες, οι μπανάνες, τα πορτοκάλια.
Ενυδάτωση και σε αυτή την περίπτωση
Πολλοί συγχέουν την κατακράτηση υγρών με την καλή ενυδάτωση. Το ένα όμως δεν συνεπάγεται το άλλο. Μάλιστα σε περιπτώσεις μειωμένης κατανάλωσης νερού και άλλων ροφημάτων, το σώμα τείνει να δεσμεύει περισσότερα υγρά με στόχο να διατηρήσει τα αποθέματά του. Οι ανάγκες σε νερό ανέρχονται στα 8 με 10 ποτήρια για τις γυναίκες και 10 με 12 ποτήρια για τους άνδρες. Θυμηθείτε όμως πως τις ζεστές ημέρες οι απαιτήσεις του οργανισμού αυξάνονται ακόμη περισσότερο τόσο λόγω του ιδρώτα, όσο και λόγω της αυξημένης δράσης της ορμόνης που «κατακρατά» νερό, της αλδοστερόνης. Να λοιπόν γιατί η κατακράτηση είναι εντονότερη τους καλοκαιρινούς μήνες!
Φυσικά συστατικά της διατροφής
Εκτός από τις διατροφικές αλλαγές που προτείνονται υπάρχουν συστατικά της διατροφής που εξειδικεύονται στην απώλεια των περιττών υγρών. Οι παραδοσιακές φυσικές λύσεις συνεχίζουν να τραβούν το ενδιαφέρον των επιστημόνων κυρίως λόγο της απουσίας παρενεργειών, αλλά και λόγω του ολιστικού τρόπου που δρουν στο σώμα. Ένα τρανό τέτοιο παράδειγμα είναι το φραγκόσυκο, το εκχύλισμα του οποίου είναι πολύ πλούσιο σε πολυφαινόλες (βεταλαΐνες). Οι τελευταίες αποτελούν μία ομάδα φυσικών θρεπτικών συστατικών, που ωθούν το σώμα να αποβάλλει τα περιττά υγρά, χωρίς όμως να διαταράσσουν τη συνολικότερη ισορροπία ή να προκαλούν «αφυδάτωση».
Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν μπορεί να λάβει την απαραίτητη ποσότητα των φυτικών ουσιών που χρειάζεται ο οργανισμός για να απαλλαχθεί από τα περιττά υγρά, απλά τρώγοντας ένα κατά τα λοιπά θρεπτικό φραγκόσυκο. Η λύση δίνεται μέσα από συμπληρώματα διατροφής τα οποία σας προφέρουν ασφαλή και κλινικά μελετημένα συστατικά. Εάν είστε έγκυος, θηλάζετε ή έχετε κάποιο σημαντικό προσωπικό ιστορικό συμβουλευτείτε τον ιατρό σας πριν τη λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής.
Βιβλιογραφία:
- Galati EM et al. Biological effect of Opuntia ficus indica (L.) Mill. (Cactaceae) waste matter. Note I: diuretic activity. J Ethnopharmacol. (2002)
- Ulises Osuna-Martínez, Jorge Reyes-Esparza and Lourdes Rodríguez-Fragoso. Cactus (Opuntia ficus-indica): A Review on its Antioxidants Properties and. Potential Pharmacological Use in Chronic Diseases. Natural Products Chemistry & Research. Osuna-Martínez et al., Nat Prod Chem Res 2014, 2:6.
- Francis Brinker. Prickly Pear as Food and Medicine. Journal of Dietary Supplements, Vol. 6(4), 2009
- American Heart Associatio. Sodium & salt. Last accessed 15/6/2016.
http://www.heart.org/HEARTORG/HealthyLiving/HealthyEating/Nutrition/Sodium-and-Salt_UCM_303290_Article.jsp#.V2En3_l97IU
- University of Maryland Medical Center. Edema. Last accessed 15/6/2016.
boro.gr
Be the first to comment on "Κατακράτηση υγρών: Ένα γυναικείο πρόβλημα ζητά διατροφική λύση"