Καρκίνος του μαστού: Η διατροφή στην εφηβεία που προστατεύει τις γυναίκες

cancer_breast

Τον σημαντικό ρόλο της διατροφής στον τομέα της πρόληψης του καρκίνου του μαστού ενισχύει νέα έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Σε μελέτη με περισσότερες από 90.500 εθελόντριες ανακάλυψαν πως όσες ακολουθούσαν από τα νιάτα τους τις συστάσεις για υγιεινή διατροφή, μείωναν κατά το ένα πέμπτο τις πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο αργότερα στη ζωή τους.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Pediatrics», χώρισαν τις εθελόντριές τους σε ομάδες αναλόγως με την κατανάλωση φυτικών ινών.

Εκείνες που έκαναν την υψηλότερη κατανάλωση κατά τη εφηβεία, φθάνοντας κατά μέσον όρο τα 28 γραμμάρια ινών την ημέρα, είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν μεγαλώνοντας καρκίνο του μαστού, σε σύγκριση με όσες έτρωγαν τις λιγότερες φυτικές ίνες.

Τα 28 γραμμάρια φυτικών ινών αντιστοιχούν, κατά προσέγγιση, σε δύο μήλα (με τη φλούδα), μία μπανάνα, μία μερίδα αρακά, και μία-δύο φέτες ψωμί ολικής αλέσεως την ημέρα, σύμφωνα με τις περιεκτικότητες των τροφίμων σε φυτικές ίνες.

Αντίστοιχα, όσες εθελόντριες έτρωγαν άφθονες φυτικές ίνες στα 20 και στα 30 τους, είχαν από 12% έως 19% λιγότερες πιθανότητες καρκίνου του μαστού.

Μάλιστα όσο περισσότερες ίνες έτρωγαν, τόσο το καλύτερο, αφού κάθε αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης κατά 10 γραμμάρια σχετίσθηκε με μείωση κατά σχεδόν 14% του κινδύνου για καρκίνο μαστού.

Κατά την έναρξη της μελέτης οι εθελόντριες είχαν ηλικία 27 έως 44 ετών, ενώ έως το τέλος της οι 2.833 από αυτές είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού.

«Ξέρουμε από προγενέστερες μελέτες ότι ο μαστικός ιστός είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στα καρκινογόνα και τα αντικαρκινογόνα της παιδικής και εφηβικής ζωής», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητές δρ Γουώλτερ Γουϊλετ, καθηγητής Επιδημιολογίας & Διατροφής στη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Χάρβαρντ.

«Τα νέα ευρήματα υπενθυμίζουν ότι η διατροφή από νωρίς στη ζωή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία στο μέλλον, επομένως τα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες θα κάνουν μεγάλο δώρο στον εαυτό τους εάν φροντίσουν να τρώνε καθημερινά πολλές φυτικές ίνες».

 

onmed.gr

 

 

 

 

 

Share

Be the first to comment on "Καρκίνος του μαστού: Η διατροφή στην εφηβεία που προστατεύει τις γυναίκες"

Leave a comment

error: