Καρκίνος μαστού: Νέα θεραπευτική προσέγγιση αποτρέπει τη μετάσταση

Ένα νέο θεραπευτικό στόχο μέσω του οποίου θα μπορούν να εμποδίσουν τη μετάσταση του καρκίνου του μαστού φαίνεται πως ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες

Μία νέα μελέτη ερευνητών από το Αντικαρκινικό Κέντρο Markey του Πανεπιστημίου του Kentucky υποστηρίζει ότι η στόχευση μιας πρωτεΐνης γνωστής ως «πρωτεΐνη heat shock 47» (Hsp47) θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την καταστολή της μετάστασης του καρκίνου του μαστού.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PNAS και της οποίας ηγήθηκε ο Δρ. Ren Xu, βρήκε ότι η Hsp47, μια πρωτεΐνη που βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου, παίζει σημαντικό ρόλο στη μετάσταση του καρκίνου του μαστού.

Ο Δρ. Xu και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δείγματα DNA/RNA που προήλθαν από ιστό μιας γυναίκας που έπασχε από καρκίνο του μαστού και διαπίστωσαν ότι η αυξημένη παραγωγή της Hsp47 συνδεόταν με τη μετάσταση στον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού. Σχεδόν το 10-20% των περιστατικών αυτού του είδους καρκίνου χαρακτηρίζεται τριπλά αρνητικό, κατάσταση που θεωρείται πολύ πιο επιθετική και με πολύ χειρότερη πρόγνωση από άλλους τύπους καρκίνου του μαστού.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η στόχευση της Hsp47 θα μπορούσε να αποτελεί μια υποσχόμενη στρατηγική για την αποτροπή της αλληλεπίδρασης των καρκινικών κυττάρων με τα αιμοπετάλια και της εξάπλωσης του καρκίνου σε δευτερεύοντα όργανα στις πάσχουσες από τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού.

«Αν βρούμε ένα τρόπο να στοχεύσουμε αυτό το μονοπάτι με θεραπευτικές μεθόδους, θα μπορέσουμε να εμποδίσουμε αυτή τη διαδικασία και έτσι να αναστείλουμε τη μετάσταση», εξηγεί ο Δρ. Xu.

Ο ειδικός προσθέτει, τέλος, ότι ένα ακόμα σημαντικό όφελος της μελέτης είναι η προοπτική που προσφέρει για την χρήση της Hsp47 ως τρόπο πρόγνωσης ή βιοδείκτη της μετάστασης, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η πρωτεΐνη ενισχύεται στα γονίδια των ιστών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού.

 

Protothema.gr

Share

Be the first to comment on "Καρκίνος μαστού: Νέα θεραπευτική προσέγγιση αποτρέπει τη μετάσταση"

Leave a comment

error: