Καρκίνος: Αυξημένοι οι δείκτες επιβίωσης τα τελευταία 40 χρόνια

karkinos1

karkinos1Ποσοστό 50% των ασθενών στην Αγγλία και την Ουαλία που λαμβάνει διάγνωση για καρκίνο καταφέρνει νε ζήσει τουλάχιστον για μια δεκαετία – δηλαδή τα διπλάσια χρόνια σε σύγκριση με τις αρχές της δεκαετίας του ’70.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό Cancer Research UK καταδεικνύει την ανάγκη να τεθούν νέοι, πιο φιλόδοξοι στόχοι για το μέλλον, με το ποσοστό των ασθενών που καταφέρνουν να επιβιώσουν να φτάνει το 75% μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Οι ερευνητές δηλώνουν πως ο καρκίνος δεν πρέπει πλέον να αντιμετωπίζεται ως «θανατική ποινή», όπως ίσχυε παλαιότερα.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι την περίοδο 1971-1972 ποσοστό 50% των ασθενών έχανε τη ζωή του μέσα σε ένα χρόνο από τη διάγνωση. Τώρα, αντίστοιχο ποσοστό ασθενών καταφέρνει να ζήσει τουλάχιστον για δέκα χρόνια.

Τα στατιστικά αυτά βασίστηκαν στο ιατρικό ιστορικό περίπου 7 εκατομμυρίων ασθενών και έδειξαν επίσης ότι για ορισμένους τύπους καρκίνου οι δείκτες επιβίωσης παραμένουν εξαιρετικά χαμηλοί.

Για παράδειγμα, μόλις το 1% των ασθενών με καρκίνο στο πάγκρεας και το 5% των ασθενών με καρκίνο στον πνεύμονα αναμένεται να ζήσει για δέκα χρόνια μετά τη διάγνωση. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές τα στατιστικά καταδεικνύουν σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Οι βασικοί παράγοντες που έχουν συμβάλει σε αυτήν την επιτυχία είναι κυρίως η έγκαιρη διάγνωση και οι καινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

 

onmed.gr

Share

Be the first to comment on "Καρκίνος: Αυξημένοι οι δείκτες επιβίωσης τα τελευταία 40 χρόνια"

Leave a comment