Καλό καλοκαίρι…με υγεία

Πώς ν’ αντιμετωπίζετε δίχως πανικό κάθε τι που καραδοκεί να χαλάσει την καλοκαιρινή σας ξεγνοιασιά…

 

Το καλοκαίρι δεν είναι μόνο χρούμενο και ανέμελο, αλλά συχνά έχει και τη… σκοτεινή του πλευρά. Πώς εκφράζεται συνήθως αυτή; Με «καυτά» καλοκαίρια, αφού πολύ συχνά η ζέστη είναι υπερβολική. Με εφόδους κουνουπιών από τις οποίες πρέπει να προστατευόμαστε. Αλλά και με τον ψυχικό κλονισμό που αισθανόμαστε αν χάσουμε για λίγο από δίπλα μας το παιδί μας μέσα στην καλοκαιρινή πολυκοσμία… Ας δούμε, όμως, πώς μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τέτοιου είδους δεινά.

 

  1. ΚΑΥΣΩΝΑΣ : «ΑΝΑΣΕΣ» ΔΡΟΣΙΑΣ

 

Σε περιόδους καύσωνα, η ζέστη γίνεται επικίνδυνη για όσους κυκλοφορούν στην πόλη, για τους ηλικιωμένους, για τα παιδιά και για όσους υποφέρουν από χρόνιες αρρώστιες.

Η μεγάλη ζέστη προκαλεί συχνά: πονοκεφάλους, ιλίγγους, ανορεξία, αίσθημα εξάντλησης και ναυτίας. Πρόκειται για τα γνωστά συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης, που μπορεί να εξελιχθεί και σε θερμοπληξία, αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως. Αν, λοιπόν, δείτε ότι κάποιος δικός σας ιδρώνει αφύσικα, διψά πολύ, νιώθει ζαλάδα, έχει κόκκινο πρόσωπο, πονοκεφάλους, σταθερό πυρετό και λιποθυμικές τάσεις, προσφέρετέ του τις πρώτες βοήθειες και καλέστε γιατρό.

 

Βασικοί κανόνες 

 

-Βασική αρχή του καλοκαιριού είναι ότι το «γυμνό» σώμα δεν αντιμετωπίζει καλύτερα τη ζέστη, καθώς ο ήλιος καίει κάθε ακάλυπτο σημείο. Τα αμάνικα και τα εξώπλατα ρούχα είναι επομένως κατάλληλα μόνο για το δειλινό, γιατί τότε δροσίζουν πραγματικά. Στη διάρκεια της μεγάλης ζέστης είναι ακατάλληλα, γιατί τα γυμνά μέλη, εφόσον είναι εκτεθειμένα απευθείας στον ήλιο, ζεσταίνονται περισσότερο και ιδρώνουν, χωρίς αυτός ο ιδρώτας να μπορεί ν’ απορροφηθεί από το ρούχο.

 Το ότι πρέπει να διατρέφεστε σωστά, είναι μια αρχή που πρέπει να τηρείτε όλες τις εποχές της χρονιάς. Όμως το καλοκαίρι έχετε την ευκαιρία να τηρήσετε τις επιταγές της ευκολότερα, λόγω των πολλών εποχιακών φρούτων και λαχανικών που έχετε στη διάθεσή σας. Τα μικρά, λοιπόν, και ελαφρά γεύματα, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, είναι ό,τι το καλύτερο.

-Προσθέστε στη διατροφή σας περισσότερο αλάτι, χωρίς όμως υπερβολές, αφού το αλάτι είναι πολύτιμο το καλοκαίρι, καθώς παρακρατά νερό στον οργανισμό κι έτσι σας βοηθά να μην ιδρώνετε πολύ.

 

Γενικές οδηγίες

 

Αποφεύγετε τον ήλιο και προτιμάτε σκιερούς και δροσερούς χώρους.

Κλείστε» τη ζέστη έξω από το σπίτι, προτού πιάσει η πολύ ζέστη, ασφαλίζοντας τζάμια και παντζούρια.

-Όσοι έχετε στο σπίτι αιρ-κοντίσιον, μην κάθεστε από κάτω, ιδίως αν είσαστε ιδρωμένοι ή  με βρεγμένα μαλλιά, γιατί κινδυνεύετε να πάθετε ψύξη. Επίσης, φροντίστε στο σπίτι, το γραφείο ή το αυτοκίνητο να μη βάζετε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία τον κλιματισμό, διότι αν βγείτε απότομα έξω, κινδυνεύετε να πάθετε θερμοπληξία.

-Αποφεύγετε την άσκηση και τις βαριές δουλειές όταν κάνει ζέστη, ιδίως από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

-Κάνετε συχνά -στη διάρκεια της ημέρας- χλιαρά ντους και όχι παγωμένα, γιατί μετά ζεσταίνεστε περισσότερο. Σε περίπτωση καύσωνα, τοποθετείτε κομπρέσες με κρύο νερό στον αυχένα και το κεφάλι σας.

Αποφεύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις και τα πολύωρα ταξίδια με αυτοκίνητο.

-Όσοι κατοικείτε ή εργάζεστε σε περιοχή με αυξημένη ρύπανση, μένετε τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας στο σπίτι ή το γραφείο, με κλειστά τα παράθυρα και αναμμένο τον κλιματισμό ή κάποιο ανεμιστήρα.

Τηλεφωνείτε συχνά στους γέροντες γονείς ή συγγενείς σας, για να διαπιστώνετε ότι είναι καλά.

-Αποφεύγετε τις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας. Μη βουτάτε επομένως απότομα στη θάλασσα μετά την ηλιοθεραπεία, αλλά μπαίνετε σιγά- σιγά

 

  1. ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

 

Ο (ΕΟΔΥ) Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας μας δίνει τις παρακάτω συμβουλές για τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε, ώστε να προστατευτούμε από τα κουνούπια και κυρίως από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος έκανε ήδη  αισθητή την παρουσία του.

 

Απομακρύνουν τα κουνούπια από το σπίτι

 

-Τα αντικουνουνουπικά πλέγματα (σήτες) , σε παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού. Απαιτείται περιοδικός έλεγχος και συντήρησή τους.

χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων 9 όπως σε βρέφη μικρότερα των 2 μηνών).

Η χρήση εντομοκτόνων στον αέρα. Περιέχουν πουρεθρινοειδή. Κυκλοφορούν στο εμπόριο σε μορφές αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ ( “φιδάκια”) κ.τ.λ. Τα εντομοκτόνα δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα. Προσοχή! Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος ή της συσκευής.

-Οι ανεμιστήρες ή τα κλιματιστικά. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών ,αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) διώχνει τα κουνούπια.

-Οι λαμπτήρες κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).

-Το κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια). Προτιμήστε το πότισμα να γίνεται τις πρωινές ώρες.

-Η απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υρδορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία όπου γεννούν τ’ αβγά τους. Ακόμα και το έδαφος, που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό μετά το πότισμα, μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αβγών.

Προσοχή!

-Τα εντομοαπωθητικά χρησιμοποιούνται κυρίως έξω από το σπίτι. Όταν επιστρέψουμε συστήνεται το πλύσιμο του δέρματος με σαπούνι και νερό.

Δεν αφήνουμε τα παιδιά να χρησιμοποιούν μόνα τους εντομοαπωθητικά.

-Οι έγκυες και οι μητέρες που θηλάζουν θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες χρήσης των εντομοαπωθητικών σκευασμάτων και να συμβουλεύονται το γιατρό τους.

-Τα περισσότερα είδη κουνουπιών τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.

 

  1. ΑΝ ΣΑΣ ΧΑΣΕΙ ΤΟ… ΠΑΙΔΙ

 

Όσο προσεχτικοί γονείς κι αν είστε, θα υπάρξουν στιγμές που το παιδί σας θα περιπλανηθεί μόνο, ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και να χαθεί. Οι παρακάτω συμβουλές σίγουρα θα σας βοηθήσουν:

-Σιγουρευτείτε πως το παιδί γνωρίζει το πλήρες ονοματεπώνυμό σας, ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας αυτοί που θα το βρουν.

Εφοδιάστε το παιδί με ένα είδος ταυτότητας, την οποία θα έχει συνεχώς μαζί του ( π.χ. κρεμασμένη στο λαιμό), στην οποία θα αναγράφονται το ξενοδοχείο σας, το τηλέφωνό του και το επώνυμό σας (σε περίπτωση που το παιδί δεν το θυμάται). Καλό επίσης είναι να αναγράφονται και τυχόν ιατρικά προβλήματα του παιδιού.

Προσδιορίστε εκ των προτέρων ένα χώρο, στον οποίο θα συναντηθείτε με το παιδί, σε περίπτωση που χαθείτε.

Μάθετε στο παιδί σας να μένει σε ένα μέρος όταν σας χάνει, αντί να τριγυρνάει προσπαθώντας να σας βρει.

-Μάθετε στο παιδί σας να αναγνωρίζει κάποια “σημάδια” στους ανθρώπους γύρω του, για να ξεχωρίζει τους “χαμηλού κινδύνου” ενηλίκους, στους οποίους μπορεί να απευθυνθεί για βοήθεια. Τέτοιοι ενήλικοι είναι όσοι φορούν σήματα, όπως οι αστυνομικοί, καθώς και οι απανταχού ταμίες.

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Καλό καλοκαίρι…με υγεία"

Leave a comment

error: