10 υποδείξεις για μια ευτυχισμένη νέα χρονιά
Ένας νέος χρόνος ήλθε και μας προκαλεί ν’ αφήσουμε κάθε κακή σκέψη πίσω μας μετατρέποντας τον εορτασμό του τέλους της χρονιάς σε μια όμορφη εμπειρία… Αλλά κυρίως προφυλαγμένοι από κάθε αρνητισμό, να φροντίσουμε να υιοθετήσουμε μερικές συγκεκριμένες στρατηγικές που θα μας βοηθήσουν να χαρούμε πραγματικά την καινούρια χρονιά που μόλις ήλθε…
Όσοι, λοιπόν, θέλετε να «προσγειωθείτε» με ασφάλεια στην πεζή καθημερινότητα του καινούριου χρόνου, αποφασίστε να αλλάξετε τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς, ακολουθώντας τις δέκα υποδείξεις για μια…ευτυχισμένη ζωή, του Καθηγητή της Γενικής Ιατρικής του Παρισιού Pierre Vachet.
1ο βήμα:
Θα κοιμάμαι καλύτερα
Είναι αποδεδειγμένο πως αρκετοί άνδρες αλλά σίγουρα μία στις πέντε γυναίκες παρουσιάζουν προβλήματα ύπνου χωρίς να κάνουν τίποτα γι’ αυτό. Μην αφήνετε, λοιπόν, την αϋπνία να εδραιώνεται, γιατί μακροπρόθεσμα η έλλειψη ύπνου επιβαρύνει όλα τα ζωτικά όργανα: θαμπώνει το δέρμα, κουράζει την καρδιά, προσθέτει κιλά κ.ά. Όσο για τις αιτίες του «κακού ύπνου» μπορεί να είναι πολλές: ακατάλληλο στρώμα, άγχος, θόρυβοι, κλιμακτήριος… Αλλά, μερικές φορές, πίσω από τις «λευκές νύχτες» μπορεί να κρύβεται και κατάθλιψη.
Η αντιμετώπιση:
Αρχίστε με ήπιες μεθόδους, όπως:
-Βεβαιωθείτε για την καταλληλότητα του στρώματός σας.
–Ελαφρύνετε το δείπνο σας.
-Καταργήστε τον καφέ μετά τις 4μ.μ..
-Αερίζετε καλά το υπνοδωμάτιο και τη νύχτα μειώνετε τη θέρμανσή του (ιδανική θερμοκρασία είναι ανάμεσα στους 10 και 21ο C).
–Βγάλτε την τηλεόραση, το τηλέφωνο και τον υπολογιστή από το υπνοδωμάτιο.
-Προτού πάτε για ύπνο, να πίνετε ένα αφέψημα πορτοκαλανθού ή να τρώτε ένα γιαούρτι (το ασβέστιο που περιέχει έχει κατευναστική δράση).
-Ακολουθήστε κάποια ομοιοπαθητική ή φυτοθεραπευτική αγωγή, και τέλος
-Αν το πρόβλημά σας συνεχίζεται, απευθυνθείτε σε ένα ειδικό κέντρο ύπνου.
2ο βήμα:
Θα κατανικώ την κατάθλιψή μου με φυσικά μέσα
Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που καταφεύγουν στα υπνωτικά και τ’ αγχολυτικά καταλήγοντας να καταναλώνουν ποσότητες τριπλάσιες από τους άνδρες. Γιατί όμως, αφού υπάρχουν σήμερα πιο «φυσικές» και αποτελεσματικές λύσεις;
Η αντιμετώπιση:
Μέχρι τώρα, η μελαγχολία του χειμώνα μπορούσε να αντιμετωπισθεί με φως, καθώς είναι γνωστό ότι η βιταμίνη D βελτιώνει τη διάθεση των γυναικών που υποφέρουν από εποχική μελαγχολία. Όμως, και η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να μεταβάλει τη νευρική ισορροπία. Γι’ αυτό:
-Πίνετε μεταλλικό νερό που περιέχει μαγνήσιο (λείπει στο 15% των γυναικών) ή
–υιοθετήστε μια αγωγή με το στοιχείο αυτό όταν το ηθικό σας είναι πεσμένο. Τέλος,
–Πίνετε αφεψήματα ή χάπια βαλσαμόχορτου (οι Γερμανοί το έχουν ονομάσει « φυτικό Prozac».
3ο βήμα:
Θα κινούμε
Ολοένα και περισσότερες επιστημονικές έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ανάπτυξη καρδιαγγειακών ασθενειών και η πρόσληψη βάρους σχετίζονται με την απραξία και την καθιστική ζωή. Με άλλα λόγια, πάψαμε να καταναλώνουμε πλέον αρκετή ενέργεια. Και καθώς όσο μεγαλώνουμε, ο φυσικός μας μεταβολισμός «καίει» από τη φύση του λιγότερες θερμίδες, γι’ αυτό και παχαίνουμε… Γιατί λοιπόν να μην ανακτήσετε τον έλεγχο του σώματός σας με την κίνηση;
Η αντιμετώπιση:
Τι σημαίνει, όμως, κίνηση; Πρώτα απ’ όλα ότι θα θέσετε τον εαυτό σας σε λειτουργία. Έτσι, λοιπόν:
–Προτιμήστε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, το περπάτημα ή το ποδήλατο αντί το αυτοκίνητο.
-Παίρνετε βαθιές αναπνοές.
-Φροντίζετε να αθλήστε ( διαλέξτε μια δραστηριότητα που σας αρέσει και αντιστοιχεί στις προσδοκίες και την ηλικία σας).
Να θυμάστε ότι:
-Οι κοιλιακοί και το σταθερό ποδήλατο επί 10 λεπτά την ημέρα είναι μια αποτελεσματική άσκηση.
-Κάποιο σπορ δυο φορές την εβδομάδα ή η πεζοπορία κάνουν επίσης καλό.
-Το κυριότερο είναι να αντλείτε ευχαρίστηση από τη σωματική δραστηριότητα που θα επιλέξετε.
4ο βήμα:
Θα προσέχω τα οστά μου
Τόσο οι πόνοι στην πλάτη όσο και η οστεοπόρωση απειλούν κάθε γυναίκα που ταλαιπωρεί συχνά την πλάτη της με: ψώνια, άσχημη στάση στο γραφείο, πολλές ώρες στο αυτοκίνητο, το μωρό στην αγκαλιά… Ο πρώτος, λοιπόν, κανόνας που πρέπει να τηρείται από τη νεαρή ήδη ηλικία είναι: η λήψη άφθονου ασβεστίου, για να αποφεύγονται έτσι κάθε είδους κατάγματα (καρπού, κεφαλής μηριαίου, σπονδύλων…) που αρχίζουν να συμβαίνουν χωρίς λόγο γύρω στα 60.
Η αντιμετώπιση:
Για να ωφεληθείτε πραγματικά από το ασβέστιο, πρέπει να λαμβάνετε κάθε μέρα:
–Δύο μερίδες τυρί, δύο γιαούρτια ή λευκά τυριά ή νερό πλούσιο σε ασβέστιο
( δηλαδή 1.000 μιλιγκράμ ασβέστιο οι γυναίκες και 1.200 τα κορίτσια).
-Επίσης, είναι σημαντικό να περιορίσετε τον καφέ και να σταματήσετε το κάπνισμα, καθώς και τα δυο «ροκανίζουν» τα οστά.
5ο βήμα:
Θα διατηρώ το ιδανικό μου βάρος
Σίγουρα θα συμφωνείτε ότι δεν έχει νόημα να χάνετε κιλά αν συνήθως τα ξαναπαίρνετε και μάλιστα ακόμα περισσότερα από αυτά που χάσατε. Από την άλλη πάλι, δεν πρέπει να θέτετε ως στόχο ένα μη ρεαλιστικό βάρος. Γιατί είναι φυσικό να μην επανέλθετε στα κιλά που είχατε όταν είσαστε είκοσι χρονών, πράγμα άλλωστε και επικίνδυνο. Βάζετε, λοιπόν, εφικτούς στόχους έχοντας υπόψη σας ότι ακόμα και στους παχύσαρκους ανθρώπους, οι γιατροί εκτιμούν ότι απώλεια της τάξης του 10% του βάρους τους προσφέρει σημαντικό όφελος στον οργανισμό.
Η αντιμετώπιση:
-Και μόνο ρυθμίζοντας τη διατροφή σας ώστε να τρώτε τρία «σωστά» γεύματα την ημέρα πολλές φορές αρκεί για να χάσετε τα παραπανίσια κιλά σας.
-Τρώτε σωστά στις ώρες των γευμάτων για να αντισταθείτε έτσι στα …τσιμπολογήματα.
–Συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο.
-Αν πάλι, έχετε την αίσθηση ότι τρώτε συνεχώς ή παρορμητικά, τότε ίσως το πρόβλημά σας να χρειάζεται ψυχολογική προσέγγιση.
6ο βήμα:
Θα εξετάζομαι προληπτικά
Οι γυναίκες πρέπει να παρακολουθούνται συστηματικά για καρκίνο του μαστού και της μήτρας. Πρέπει επομένως, μετά τα 50 χρόνια, να κάνετε μαστογραφία σύμφωνα με τις υποδείξεις του γιατρού σας γιατί ο χρόνος εξαρτάται από το αν έχετε βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό ή όχι. Απαραίτητο, επίσης, θεωρείται και το τεστ Παπανικολάου, η εξέταση δηλαδή που διαπιστώνει καρκίνους της μήτρας και συνιστάται να γίνεται κάθε χρόνο, μετά τις πρώτες σεξουαλικές σχέσεις. Σε περίπτωση που έχετε σταματήσει το σεξ δεν σας απαλλάσσει αυτής της εξέτασης.
Η αντιμετώπιση:
Κλείστε ραντεβού με το γυναικολόγο σας.
4 καθημερινά βήματα:
- Θα πίνω λιγότερο καφέ
Ένα ή δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα επιτρέπονται γιατί δεν κάνουν κακό στην υγεία. Όμως, όταν υπερβαίνουμε τα πέντε φλιτζάνια μιλάμε για υπερβολική δόση!
Τι να κάνετε:
Μία στις δυο φορές, αντικαθιστάτε τον καφέ με τσάι, καθώς έχει παρόμοια τονωτική δράση. Επιπλέον, μην ξεχνάτε και τις αντιοξειδωτικές ουσίες του τσαγιού που βοηθούν τόσο την υγεία όσο και την ομορφιά.
- Θα σκέφτομαι με αισιοδοξία
Είναι γνωστό ότι οι αρνητικές σκέψεις μπορεί πολύ εύκολα-χωρίς να το καταλάβουμε- να οδηγήσουν σε κατάθλιψη. Καταπολεμήστε επομένως τις «μαύρες» σκέψεις σας, παρεμβάλλοντας θετικές.
Τι να κάνετε:
Με την παραμικρή αρνητική σκέψη, φέρνετε στο μυαλό σας κάθε καλή στιγμή της ζωής σας και όλα τα ωραία που ονειρεύεστε να ζήσετε.
- Θα τρώω περισσότερα λαχανικά
Μήπως τα λαχανικά χάνουν ολοένα και περισσότερο τη θέση τους από το διαιτολόγιό σας; Αν ναι, θυμηθείτε ότι πρόκειται για τους καλύτερους συμμάχους μας κατά των εκφυλιστικών ασθενειών.
Τι να κάνετε:
Προσθέστε λαχανικά (κατεψυγμένα ή μη) λίγο-πολύ στο μενού σας: καρότα, πιπεριές, πράσα, φασολάκια ή αρακά στη σάλτσα ντομάτας των ζυμαρικών ή του ρυζιού, στα κις και στα γκρατέν.
- Θα κάνω διάλειμμα όταν νιώθω κούραση
Ο οργανισμός ειδοποιεί πάντα όταν κουράζεται. Γι’ αυτό, ακούτε τον, γιατί είναι έτσι προγραμματισμένος ώστε να αντέχει σε προσπάθεια( σωματική ή πνευματική) 90 λεπτών. Συνεπώς, είναι φυσιολογικό να μην αντέχει πέρα απ’ αυτό το διάστημα.
Τι να κάνετε:
Χωρίς να είσαστε υποχρεωμένοι όταν νιώθετε κουρασμέοι να σταματήσετε κάθε δραστηριότητα, απλώς αλλάξτε αυτό που κάνετε με κάτι άλλο. Γιατί και μόνο η αλλαγή μπορεί κάπως να σας ξεκουράσει.
Μαρία Ορφανίδου
Be the first to comment on "ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !"