Καλή Χρονιά με …υγεία και χαρά!

Γνωρίστε τα εδέσματα  που θα γευθείτε την Πρωτοχρονιά…

Κατά παράδοση το γιορτινό τραπέζι της Πρωτοχρονιάς στρώνεται με πιάτα γεμάτα τροφές με λιπαρά και μπόλικες θερμίδες. Το να μη βαρυστομαχιάσει, λοιπόν, κανείς ή να μην παχύνει τούτες τις μέρες είναι πραγματικός άθλος…Καλό είναι, επομένως, να έχετε κατά  νου τα παρακάτω, έτσι ώστε ούτε κιλά να πάρετε, αλλά και για να προλάβετε δυσπεψίες, καούρες, πονοκέφαλους και άλλα δυσάρεστα επακόλουθα που συνοδεύουν συνήθως τα… γιορτινά τσιμπούσια.

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ

Γεμιστή γαλοπούλα

Είναι η πρωταγωνίστρια του εορταστικού τραπεζιού και όχι μόνο… «Ορφανή», χωρίς δηλαδή τη γέμισή της, πρωταγωνιστεί επίσης και στα περισσότερα διαιτολογικά σχήματα που προορίζονται για απώλεια βάρους…

Σε λογικές και περιορισμένες ποσότητες μπορεί, λοιπόν, να αποτελέσει και στις γιορτές ένα άκρως διαιτητικό έδεσμα, αρκεί να μην προσθέσουμε πολλά λιπαρά (λάδι-βούτυρο) όταν τη μαγειρεύουμε, να αποφύγουμε το τσιγάρισμα της γέμισής της (ρύζι, κάστανα, σταφίδες, κ.ά.) και φυσικά να αδιαφορήσουμε …επιδεικτικά για την πέτσα της.

Στα θρεπτικά συστατικά που παρέχει στον οργανισμό η γέμιση, συμπεριλαμβάνονται πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρος, φώσφορος και κάλιο. Οι πρωτεΐνες προέρχονται από τον κιμά και οι υδατάνθρακες από το ρύζι.

Από τις βιταμίνες ξεχωρίζουν η Β1, απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, η Β2 που παρέχει ενέργεια στον οργανισμό και η Β12 που συμβάλλει στη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων, στην καλή μνήμη και στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Προσοχή!

Ομολογουμένως, η γαλοπούλα είναι πεντανόστιμη, αλλά συγχρόνως ό,τι χειρότερο -κυρίως λόγω των κορεσμένων λιπαρών που περιέχει- για όσους πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, υπερχοληστερολαιμία και ουρικό οξύ.

 

Διάφορα κρέατα

Πρώτη καλή επιλογή είναι το κοτόπουλο (το πιο άπαχο πουλερικό μετά τη γαλοπούλα) και ακολουθεί το μοσχαρίσιο κρέας.  Απ’ όλα τα κόκκινα κρέατα, το αρνί και το γουρουνόπουλο περιέχουν τα περισσότερα λίπη, κυρίως στην πέτσα τους. Προτιμήστε επομένως τα πιο «στεγνά» κομμάτια τους.

Γενικώς, όλα τα είδη κρέατος περιέχουν σίδηρο και βιταμίνες Β1, Β3 και Β12, αλλά προσέχετέ τα λόγω των λιπών (ορατών και αόρατων) που περιέχουν.

 

Πατάτες

Επιβάλλονται στο γιορτινό τραπέζι, αλλά λίγες σαν γαρνίρισμα του πιάτου. Ας προσπαθήσουμε μόνο να αποφεύγουμε τις τηγανητές που ίσως μας αρέσουν περισσότερο, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και «εγγύηση» στην πρόληψη βάρους…

Η πατάτα, αποτελούμενη κατά 90% από άμυλο, δίνει ενέργεια χάρη στα  σάκχαρα που περιέχει, ενώ παρά τη μέτρια περιεκτικότητά της σε μαγνήσιο, επειδή καταναλώνεται συχνά και σε ποσότητες, παρέχει στον οργανισμό σημαντική ποσότητα απ’ αυτό. Επίσης, καθώς είναι φτωχή σε λιπίδια όταν  μαγειρεύεται στον ατμό ή με τη φλούδα της στο φούρνο, επιτρέπει να εξισορροπούμε τα μενού μας.

Όμως, η πατάτα περιέχει και αρκετή βιταμίνη C (45 mg ανά 100γρ. ), με αποτέλεσμα 200γρ. πατάτες να καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικα.

 

Αλκοόλ

Κρασάκι, αλλά με μέτρο, γιατί μπορεί μεν το ένα ποτηράκι να αποδίδει περίπου 50 θερμίδες, αλλά ποιος πίνει μόνον ένα; Η κρασοκατάνυξη εγκυμονεί κινδύνους– όχι μόνον αύξησης κιλών- αλλά και ατυχημάτων, ιδιαίτερα όταν οι επίδοξοι μιμητές του Διονύσου πρόκειται να οδηγήσουν.

 

Βασιλόπιτα

Είτε πρόκειται για βασιλόπιτα παραδοσιακή σαν τσουρέκι είτε για βασιλόπιτα σαν κέικ, είναι προτιμότερη από άλλα γλυκά, όπως, λόγου χάρη, οι πάστες, καθώς έχει λιγότερα λίπη και θερμίδες. Ωστόσο, για όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη δεν είναι η καλύτερη επιλογή, λόγω των πολλών αβγών που περιέχει. Επίσης, περιέχει αρκετές θερμίδες ( τα 80 γραμμ. της βασιλόπιτας-τσουρέκι έχουν 272 θερμίδες και της βασιλόπιτας -κέικ 272 θερμίδες), ενώ η άφθονη ζάχαρή της δεν συνιστάται κυρίως  για  ανθρώπους  με διαβήτη .

Τα θρεπτικά συστατικά της είναι ο σίδηρος, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι βιταμίνες Α, Κ και Ε, το κάλιο και ο φώσφορος.

 

Προσοχή!

Το πρόβλημα της χοληστερόλης, πάντως, μπορεί να επιλυθεί εν μέρει αν αντικαταστήσετε τους κρόκους των αβγών με ασπράδια ( δυο ασπράδια για έναν κρόκο).

 

Είδος τροφής                  Περιεκτικότητα σε λίπος/100 γραμμ.

Αρνί                                                     35-60 γραμμ.

Γαλοπούλα                                         15-18 γραμμ.

Κοτόπουλο                                         3-17  γραμμ.

Κουνέλι                                               4-7     γραμμ.

Μπέικον                                              18-80 γραμμ.

Πάπια                                                  9-29 γραμμ.

Χοιρινό                                                31-62 γραμμ.

Γιαούρτι                                              1-7 γραμμ.

Τυριά                                                   4-47 γραμμ.

Ψωμί                                                    1-3 γραμμ.

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Καλή Χρονιά με …υγεία και χαρά!"

Leave a comment