ΚΑΚΟΗΘΗ  ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ  ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Επιστημονική Ημερίδα με θέμα :

«ΚΑΚΟΗΘΗ  ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ  ΝΟΣΗΜΑΤΑ»

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών πραγματοποίησε πριν από λίγες μέρες Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «ΚΑΚΟΗΘΗ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ» , στον φιλόξενο χώρο του Αμφιθέατρου του Ελληνικού Ινστιτούτου ΠΑΣΤΕΡ με ελεύθερη είσοδο κοινού.

Ό,τι το νεότερο για τα κακοήθη αιματολογικά  νοσήματα

Οι επιστημονικές απόψεις 

  1. Απαιτούνται συχνοί έλεγχοι απ’ όλους μας

Η Ημερίδα ξεκίνησε με το καλωσόρισμα της κας Ελισσάβετ Γρουζή, MD, PhD, αιματολόγος, συντονίστρια διευθύντρια Ν.Υ. Αιμοδοσίας Γ.Α.Ο.Ν.Α “Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ” και προέδρου του Ιδρύματος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, η οποία προέδρευσε της Ημερίδας. Αναφέρθηκε στους συχνούς ελέγχους που πρέπει όλοι να κάνουμε καθώς τα κακοήθη αιματολογικά νοσήματα αποτελούν το 10% του συνόλου των κακοηθειών, ενώ τόνισε τη σημασία της μεταμόσχευσης καθώς και της ευαισθητοποίησης του κόσμου για αυτό το σκοπό.

  1. Ευχαριστίες στους επιστήμονες, ασθενείς και χορηγούς που συμμετείχαν στην ημερίδα

Η κα Ζωή Γραμματόγλου, πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. επισήμανε τον σκοπό της Ημερίδας που ήταν η ενημέρωση για την αντιμετώπιση των αιματολογικών νοσημάτων και η σημασία της επιστημονικής έρευνας που δίνει τη δυνατότητα για νέες ανακαλύψεις. Ευχαρίστησε τους διακεκριμένους επιστήμονες ιατρούς, τους ασθενείς που συμμετείχαν στο στρογγυλό τραπέζι καθώς και τους  χορηγούς της Ημερίδας. Τέλος τόνισε ότι χωρίς την έμπρακτη συμπαράστασή τους δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια τέτοια εκδήλωση.

  1. Ομάδα Αιματολογικού Καρκίνου του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι.

Η κα Αθανασία Σαμαρά, υπεύθυνη της Ομάδας Αιματολογικού Καρκίνου του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. ανέφερε ότι η Ομάδα αυτή δημιουργήθηκε το 2010 καθώς ήταν δύσκολο να βρεις πληροφορίες σχετικά με τη νόσο ή συμπάσχοντες για να σε κατατοπίσουν και να ενημερωθείς. Είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή της ίδιας στο CML Advocates Network και στα συνέδρια που κάνει, όπως κι αυτό που θα γίνει σύντομα στο Βελιγράδι.

  1. Η καινοτόμος θεραπεία Cart λεμφοκυττάρων

Η κα Σωσάννα Δελήμπαση, δ/ντρια Αιματολογικού Γ.Ν. «Ευαγγελισμός», μέλος της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης του Πολλαπλού Μυελώματος, αναφέρθηκε στην καινοτομία της θεραπείας στη χορήγηση Cart λεμφοκυττάρων, ως μια μορφή ανοσοθεραπείας που ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό. Τα CART-T cells μπορούν να χορηγηθούν σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, αποτελούν ακριβή θεραπεία και εξειδικευμένα κέντρα και προσωπικό για τη χορήγησή τους. Ο αριθμός των θεραπειών αυτών είναι αυξητικός, καθώς αποτελεί ασφαλή θεραπεία, εφαρμόζεται στο πρώιμο στάδιο και αποφεύγονται οι χημειοθεραπείες. Σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση αλλά και η στελέχωση των κέντρων που εφαρμόζουν τη θεραπεία με επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό.

  1. Τι είναι το πολλαπλούν μυέλωμα και η αντιμετώπισή του

Η κα Παναγιώτα Γιαννούλια, ιατρός, αιματολόγος, επιμελήτρια Α’, Αιματολογική Κλινική και ΜΜΜΟ, Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας», αναφέρθηκε στο τι είναι το πολλαπλούν μυέλωμα και πώς αντιμετωπίζεται. Πρόκειται για αιματολογική κακοήθεια, η οποία αν και δεν είναι κληρονομική επιβαρύνεται από την κληρονομικότητα. Είναι πιο συχνή στους άντρες και έχει ως συμπτώματα αναιμία, αύξηση ασβεστίου, οστεολιθικές βλάβες, πόνο χαμηλά στη μέση. Έχουν εγκριθεί 25 νέα σκευάσματα, τα οποία έχουν περάσει από κλινικές μελέτες.

  1. Πώς θεραπεύονται τα λεμφώματα στην εποχή των στοχευμένων θεραπειών

Ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος,, αιματολόγος, καθηγητής Αιματολογίας ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στα λεμφώματα και στη θεραπευτική αντιμετώπιση στην εποχή των  στοχευμένων θεραπειών. Υπάρχουν κακοήθη και μη κακοήθη λεμφώματα. Τα κακοήθη προσβάλουν κυρίως νέους ενήλικες. Εξήγησε αναλυτικά τα είδη των θεραπειών που ακολουθούνται ανάλογα το είδος και το στάδιο της νόσου (Αναστολείς, DLBCL κλπ) αλλά και τα αποτελέσματα και τις παρενέργειες αυτών. Σημαντικό είναι να επισημανθεί ότι για υπάρχουν διαφορετικοί τύποι λεμφωμάτων και απαιτείται εξειδικευμένη θεραπεία για αυτά, καθώς επίσης και ότι συχνά τα κακοήθη λεμφώματα είναι συχνά ιάσιμα ή τουλάχιστον διαχειρίσιμα.

  1. Ένα ακριβό νόσημα

Ο κ. Κώστας Αθανασάκης,  επίκουρος καθηγητής των Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αναφέρθηκε στις κοινωνικές, οικονομικές και επαγγελματικές επιπτώσεις για τον ασθενή και την οικογένειά του. Αναφέρθηκε στη σημασία των νέων τεχνολογιών που έχει αλλάξει τη ζωή των ασθενών, ταυτόχρονα όμως αποτελεί και μεγάλο φορτίο στο σύστημα υγείας παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα ακριβό νόσημα, όπως χαρακτηριστικά είπε, του οποίου τη δαπάνη καλύπτει πολλές φορές ο ίδιος ο ασθενής. Θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν επαρκούν τα χρήματα για τη δημόσια δαπάνη στο σύστημα υγείας και πρέπει να γίνει μια προτεραιοποίηση ως προς την κατανομή πόρων ανάλογα με τα νοσήματα.

Συζήτηση “στρογγυλής τραπέζης”

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με τη συζήτηση «στρογγυλής τραπέζης» με συντονίστρια την κα Μαίρη Βαφειάδου, πρώην συντονίστρια διευθύντρια Τμήματος Αναισθησιολογίας Γ.Ν. Αττικής «Σισμανόγλειο» με θέμα «Ανάγκες των ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες στην μετά covid εποχή. Η ίδια αναφέρθηκε στην επιβάρυνση των αιματολογικών ογκολογικών ασθενών την εποχή του Covid, καθώς πρόκειται για ευπαθή ομάδα πληθυσμού και στο επιβαρυμένο νοσηλευτικό προσωπικό που είχε υπερβεί τα όρια του.

Η φωνή των ασθενών

Ακολούθως, ο λόγος δόθηκε στους υπόλοιπους που συμμετείχαν στη συζήτηση της στρογγυλής τραπέζης, που οι περισσότεροι ήσαν ασθενείς και περιέγραψαν τα συναισθήματα, τους φόβους και τις ελπίδες τους που διαισθάνονται στο δύσκολο αυτό…ταξίδι με το νόσημά τους:

κ. Δημήτρης Μουρκογιάννης αναφέρθηκε στην εικοσιπενταετή σχέση του με την ασθένεια  και στο γεγονός ότι είναι καλά παρότι κόλλησε και κορονοϊό.

σύζυγος της κας Στέλλας Μαστρογεωργάκη αναφέρθηκε στο γεγονός της εγκυμοσύνης της συζύγου του, το οποίο είναι παράδειγμα για όλους τους νοσούντες, καθώς μολονότι η κατάσταση ήταν δύσκολη βοηθήθηκε από τους γιατρούς, έγινε μια ομάδα μαζί τους.

κα Ελένη Μπράτσου αναφέρθηκε στη σχέση της με τον καρκίνο ως την πιο έντιμη σχέση που είχε, φοβήθηκε κυρίως τη θεραπεία, χρωστάει στο γιατρό της και νιώθει ευγνωμοσύνη για αυτό το ταξίδι από το σκοτάδι στο φως. Στον κορονοϊό έχασε τη δουλειά της, όμως βρήκε χρόνο να οργανωθεί και να δημιουργήσει.

Ο Μάρκος Μαργαρίτης ανέφερε ότι τον βοήθησαν όλοι, ακόμα και αυτοί που δεν το περίμενε. Δεν ήξερε αρχικά την πλήρη αλήθεια, ενώ η εποχή του κορονοϊού ήταν μια δύσκολη περίοδος γιατί δεν είχε κοινωνικές επαφές. Τα πράγματα εξελίχθηκαν καλά κάνοντάς τον να πιστέψει ότι δεν υπάρχει δυσκολία που δεν ξεπερνιέται.

Αθανασία Σαμαρά τόνισε ότι είναι έξι χρόνια πλέον χωρίς θεραπεία, είναι ευλογημένη που γνώρισε την παρέα του Κ.Ε.Φ.Ι. και είναι πολύ σημαντικό που έκανε φιλίες μέσα από το Σύλλογο και συνομιλούσε μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια του κορονοϊού.

Σας ενδιαφέρει

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών ευχαριστεί θερμά τις φαρμακευτικές εταιρείες και ιδιαίτερα τον μεγάλο μας χορηγό ΒΙΑΝΕΞ ΑΕ, τους χρυσούς μας χορηγούς Genesis Pharma, Janssen-Cilag, και Sanofi, καθώς και τους αργυρούς μας χορηγούς AbbVie και GlaxoSmithKline για την πολύτιμη υποστήριξή τους καθώς και τους διακεκριμένους επιστήμονες που μοιράστηκαν μαζί μας τις νέες εξελίξεις στις θεραπείες των αιματολογικών νοσημάτων.

Για επιπλέον πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες του φορέα  https://www.anticancerath.gr/, https://dikaiomamou.gr/, να ακολουθήσετε το λογαριασμό του Κ.Ε.Φ.Ι. στο Facebook, https://www.facebook.com/skkefi/, να αποστείλετε email στο info@anticancerath.gr ή να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο 2106468222.

 

 

Μαρία Ορανίδου

Share

Be the first to comment on "ΚΑΚΟΗΘΗ  ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ  ΝΟΣΗΜΑΤΑ"

Leave a comment

error: