Και όμως, ο εγκέφαλος μπορεί να λειτουργεί για λίγο μετά θάνατον

egefalos

Ο εγκέφαλος μερικών ανθρώπων μπορεί να έχει ενδείξεις ζωής για αρκετά λεπτά μετά το θάνατο, αναφέρουν επιστήμονες από τον Καναδά.

Σε έναν ασθενή παρατήρησαν εγκεφαλική δραστηριότητα επί 10 λεπτά μετά την διακοπή της καρδιακής λειτουργίας του, με την δραστηριότητα αυτή να μοιάζει πολύ με εκείνη που παρατηρείται όταν κάποιος κοιμάται βαθιά.

Οι γιατροί από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο εξέτασαν στοιχεία από τέσσερις ασθενείς οι οποίοι πέθαναν από ανακοπή καρδιάς σε μονάδα εντατικής θεραπείας, εν όσων ήταν ακόμα συνδεδεμένοι με τα μόνιτορ παρακολούθησης.

Για τους σκοπούς της μελέτης, η σύνδεση αυτή συνεχίστηκε και για αρκετή ώρα μετά το θάνατό τους, με αποτέλεσμα να έχουν οι γιατροί στα χέρια τους στοιχεία για τις ζωτικές λειτουργίες τους τόσο πριν όσο και μετά την ανακοπή.

Όπως διαπίστωσαν, σε τρεις από τους ασθενείς υπήρξε διακοπή της εγκεφαλικής λειτουργίας πριν από την ανακοπή, αλλά στον ένα ο εγκέφαλος εξακολούθησε να έχει κάποια κύματα δέλτα έπειτα από τη διακοπή της λειτουργίας της καρδιάς και την αρτηριακής πίεσης.

Τα εγκεφαλικά κύματα είναι αποτέλεσμα της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου και ταξινομούνται σε τέσσερις κατηγορίες (α, β, δε, θ) αναλόγως με τη συχνότητά τους. Τα κύματα δέλτα έχουν συχνότητα 1-4 Hz και φυσιολογικά παρατηρούνται στο στάδιο του βαθέως ύπνου.

Όπως γράφουν στην Καναδική Επιθεώρηση Νευρολογικής Επιστήμης, (CJNS) η ανάλυσή τους έδειξε ακόμα ότι υπήρχαν σημαντικές διαφορές στην ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου των ασθενών 30 λεπτά πριν σταματήσει η καρδιά τους και 5 λεπτά μετά την ανακοπή.

Οι γιατροί από τον Καναδά χαρακτήρισαν το εύρημά τους ως ανεξήγητο. «Είναι δύσκολο να βρεθεί μία εξήγηση σε επίπεδο φυσιολογίας γι’ αυτή τη δραστηριότητα, δεδομένου ότι παρατηρήθηκε έπειτα από παρατεταμένη απώλεια της κυκλοφορίας (του αίματος)» σημειώνουν στο άρθρο τους, αναφερόμενοι στην περίπτωση του ενός ασθενούς.

Και συμπληρώνουν ότι η ανάλυση αυτή εγείρει δύσκολα ερωτήματα για το πότε μπορεί κάποιος να θεωρηθεί στ’ αλήθεια νεκρός και επομένως πότε είναι ιατρικώς και ηθικώς σωστό να χρησιμοποιηθεί για δωρεά οργάνων.

 

Tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Και όμως, ο εγκέφαλος μπορεί να λειτουργεί για λίγο μετά θάνατον"

Leave a comment

error: