Κίνδυνος παιδικού άσθματος λόγω χρήσης παρακεταμόλης κατά την κύηση

paraketamoli

Υπό διερεύνηση ο συσχετισμός

Οι έγκυες γυναίκες που παίρνουν παρακεταμόλη (ή αλλιώς ακεταμινοφαίνη) ενδεχομένως να έχουν περισσότερες πιθανότητες απόκτησης παιδικού με άσθμα, σύμφωνα με νέα νορβηγική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Epidemiology.

Επιστημονική ομάδα του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας στο Όσλο, με επικεφαλής την Δρ Μαρία Μαγκνους, μελέτησε στοιχεία από την μεγάλη εθνική μελέτη Norwegian Mother and Child Cohort Study.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε παθήσεις κατά τη διάρκεια της κύησης για τις οποίες οι έγκυες είχαν πάρει παρακεταμόλη και τις συνέκριναν με τα ποσοστά άσθματος σε δείγμα 114.500 παιδιών, όταν αυτά ήταν 3 και 7 ετών.

Συνολικά, το 5,7% των παιδιών είχαν διαγνωστεί με άσθμα μέχρι την ηλικία των 3 ετών, ενώ το 5,1% είχαν εκδηλώσει την πάθηση μέχρι να γίνουν 7 ετών.

Οι επιστήμονες εντόπισαν μια διαρκή σχέση μεταξύ άσθματος στα 3χρονα και την έκθεσής τους στην παρακεταμόλη κατά την διάρκεια της ενδομήτριας ζωής τους. Η σχέση ήταν ισχυρότερη στα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν πάρει παρακεταμόλη περισσότερες από μια φορές.

Η σχέση μεταξύ παρακεταμόλης και κινδύνου άσθματος ήταν όμοια είτε οι μητέρες είχαν πάρει την δραστική ουσία για πόνο, πυρετό ή γρίπη, γεγονός που σημαίνει ότι το φάρμακο από μόνο και όχι η υποκείμενη αιτία, είναι ο ένοχος.

Η μελέτη δεν βρήκε σχέση μεταξύ εκδήλωσης παιδικού άσθματος και μητρικής χρήσης παρακεταμόλης όταν οι μητέρες δεν ήταν έγκυες ή αν ο πατέρας είχε κάνει χρήση του αναλγητικού.

Η Δρ Μάγκνους σπεύδει να σημειώσει ότι η μελέτη δεν επιβεβαιώνει σχέση αιτίου-αποτελέσματος και δεν προκύπτει ανάγκη αλλαγής των ισχυουσών κατευθυντήριων οδηγιών για την χρήση των αναλγητικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

In.gr

Share

Be the first to comment on "Κίνδυνος παιδικού άσθματος λόγω χρήσης παρακεταμόλης κατά την κύηση"

Leave a comment

error: