Κίνδυνος μόλυνσης από την αποτρίχωση στο «μπικίνι»

apotrixosi_bikini

Κίνδυνος μόλυνσης από την αποτρίχωση στο «μπικίνι»Η αφαίρεση των τριχών γύρω από τα γεννητικά όργανα και το μπικίνι μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο μίας ιδιαίτερα μεταδοτικής ιογενούς λοίμωξης του δέρματος, υποστηρίζουν επιστήμονες από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Όπως διαπίστωσαν, οι μικροτραυματισμοί που προκαλούνται στο δέρμα από το κερί και το ξύρισμα μπορεί να ευνοούν την εξάπλωση του ιού Molluscum contagiosum ο οποίος προκαλεί την μολυσματική τέρμινθο. Πρόκειται για μία δερματοπάθεια, στην οποία εμφανίζονται στρογγυλές βλάβες σαν μαργαριτάρια.

Η μόλυνση μπορεί να εμφανισθεί σε άτομα κάθε ηλικίας, αλλά είναι συχνότερη σε παιδιά, νεαρούς ενήλικες και σε άτομα με ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενημένο λόγω ασθενείας ή φαρμάκων.

Ο υπαίτιος ιός μπορεί εύκολα να μεταδοθεί με την άμεση δερματική επαφή με έναν ασθενή και σπανιότερα με μολυσμένα είδη (λ.χ. πετσέτες). Μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω του σεξ, με την εμφάνιση των χαρακτηριστικών βλαβών της στην γεννητική περιοχή να υποδηλώνει σεξουαλική μετάδοση.

Όντως, την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των περιπτώσεων σεξουαλικής μετάδοσης έχει αυξηθεί, λένε οι δύο δερματολόγοι από τη Γαλλία και ο ένας από το Πανεπιστήμιο Emory που πραγματοποίησαν τη σχετική μελέτη.

Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν εάν η αύξηση της σεξουαλικής μετάδοσης του ιού σχετίζεται με την σχετικά πρόσφατη συνήθεια των νεαρών ανδρών και γυναικών στη Δύση να αφαιρούν τις τρίχες γύρω από την γεννητική περιοχή.

Έτσι, εξέτασαν 30 πάσχοντες από μολυσματική τέρμινθο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων οι οποίοι απευθύνθηκαν σε μία ιδιωτική δερματολογική κλινικής της Νίκαιας, στη Γαλλία, την περίοδο Ιανουάριος 2011-Μάρτιος 2012.

Οι 24 από τους ασθενείς ήταν άνδρες και οι 6 γυναίκες, ενώ η μέση ηλικία ήταν τα 29,5 χρόνια.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι εννέα στους δέκα είχαν αφαιρέσει τις τρίχες από την περιοχή των γεννητικών οργάνων, με το 70% να έχουν επιλέξει ως μέθοδο αφαίρεσης το ξύρισμα και οι υπόλοιποι το κερί ή κάτι ανάλογο.

Σε τέσσερις περιπτώσεις η δερματοπάθεια είχε εξαπλωθεί στην κοιλιά των ασθενών, ενώ σε μία στους μηρούς. Επιπλέον, στο ένα τρίτο των περιπτώσεων συνυπήρχαν άλλα δερματολογικά προβλήματα, όπως η ανάπτυξη τριχών προς τα μέσα, τα κονδυλώματα και η θυλακίτιδα (είναι μία βακτηριακή δερματοπάθεια που προκαλεί κύστεις και ουλές).

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι επειδή ο ιός Molluscum contagiosum μπορεί να εξαπλωθεί σχετικά εύκολα και όταν κάποιος ξύνει τις βλάβες και μετά αγγίζει άλλο σημείο του δέρματός του, είναι πιθανό οι μικροτραυματισμοί της αποτρίχωσης να διευκολύνουν κατ’ ανάλογο τρόπο την μετάδοση.

Ωστόσο τονίζουν πως η συσχέτισή τους πρέπει να επιβεβαιωθεί με μεγαλύτερες μελέτες.

Η νέα μελέτη θα δημοσιευθεί σε επερχόμενο τεύχος της επιθεώρησης «Sexually Transmitted Infections» που εκδίδει η «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ).

ygeia.tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Κίνδυνος μόλυνσης από την αποτρίχωση στο «μπικίνι»"

Leave a comment

error: