Κίνδυνος θρόμβωσης από τα κοινά παυσίπονα

kampanaki_koina_pafsipona

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από Δανούς επιστήμονες, τα κοινά παυσίπονα της κατηγορίας των Μη Στεροειδών Αντιφλεγμονωδών Φαρμάκων (ΜΣΑΦ) αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς που έχουν επιβιώσει από καρδιακό επεισόδιο. Τα φάρμακα που μελετήθηκαν, μεταξύ των οποίων η δικλοφενάκη, οι κοξίμπες ροφεκοξίμπη και σελεκοξίμπη, η ιβουπροφένη και η ναπροξένη, μπορούν να ενισχύσουν τον σχηματισμό θρόμβων και να οδηγήσουν σε νέο καρδιακό επεισόδιο ή σε εγκεφαλικό.

Την προειδοποίηση απευθύνουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation», ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης μετά από ανάλυση των ποσοστών θνησιμότητας σε περισσότερα από 100.000 άτομα που είχαν υποστεί ένα καρδιακό επεισόδιο.

Σχεδόν οι μισοί από τους εθελοντές – ποσοστό της τάξεως του 44% – ξεκίνησαν μετά το επεισόδιο τη λήψη ΜΣΑΦ ενώ οι υπόλοιποι συνέχισαν να λαμβάνουν τα ενδεδειγμένα φάρμακα για την κατάστασή τους χωρίς να λαμβάνουν παραλλήλως και ΜΣΑΦ.

Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα, στο τέλος του πρώτου έτους μετά το καρδιακό επεισόδιο τα άτομα που είχαν λάβει τουλάχιστον μια συνταγή για λήψη ΜΣΑΦ αντιμετώπιζαν 59% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν είχαν λάβει κανένα παυσίπονο της κατηγορίας.

Μακροπρόθεσμος κίνδυνος

Αλλά και πέντε χρόνια αργότερα η διαφορά στα ποσοστά θνησιμότητας όχι μόνο φάνηκε να ισχύει αλλά η ψαλίδα μεταξύ της ομάδας που λάμβανε ΜΣΑΦ και εκείνης που δεν λάμβανε μεγάλωσε ακόμη περισσότερο: ο κίνδυνος θανάτου στην ομάδα των ΜΣΑΦ ήταν 64% μεγαλύτερος σε σύγκριση με την ομάδα που δεν λάμβανε τα κοινά παυσίπονα.

Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι τα άτομα που λάμβαναν ΜΣΑΦ ήταν λιγότερο υγιή από τα υπόλοιπα και άρα αντιμετώπιζαν μεγαλύτερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου.

Ωστόσο οι ερευνητές τονίζουν ότι έλαβαν υπόψη τους παράγοντες όπως η γενικότερη υγεία των εθελοντών καθώς και άλλους όπως η ηλικία, το φύλο, η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση αλλά και το έτος κατά το οποίο ο κάθε ασθενής νοσηλεύθηκε εξαιτίας καρδιακού επεισοδίου προτού καταλήξουν στα συμπεράσματά τους.

Με βάση όλες αυτές τις αναλύσεις οι ειδικοί συμπέραναν ότι τα ΜΣΑΦ πιθανότατα οδηγούν σε πρόωρο θάνατο τα άτομα που έχουν επιβιώσει μετά από έμφραγμα. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι τα ευρήματά τους δείχνουν πως οι αρμόδιες αρχές για τα φάρμακα των διαφορετικών κρατών θα έπρεπε να θέσουν όλα τα ΜΣΑΦ σε καθεστώς συνταγογράφησης.

Επανεξέταση της συνταγογράφησης

Η επικεφαλής της μελέτης δρ Αν-Μαρί Σέρνινγκ Ολσεν ανέφερε ότι «είναι σημαντικό να περάσει στους γιατρούς που παρακολουθούν ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα το μήνυμα ότι τα ΜΣΑΦ είναι επιβλαβή για αυτούς ακόμη και αρκετά χρόνια μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο. Η λήψη αυτών των φαρμάκων χωρίς συνταγή γιατρού πρέπει να επανεξεταστεί από τα κράτη».

Σημειώνεται ότι και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει κίνδυνο από τη λήψη ΜΣΑΦ σε άτομα υψηλού κινδύνου για καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Μάλιστα από όλες τις μελέτες φαίνεται ότι η δικλοφενάκη είναι πιο επικίνδυνη από την ιβουπροφένη – η λήψη χαμηλών δόσεων ιβουπροφένης δεν φαίνεται να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία.

 

 

 

healthyliving.gr

Share

Be the first to comment on "Κίνδυνος θρόμβωσης από τα κοινά παυσίπονα"

Leave a comment

error: