Κίνδυνος για την καρδιά από την κλιμακτήριο στα 45

kardia_klimaktirio
Οι γυναίκες που μπαίνουν στην κλιμακτήριο πριν από την ηλικία των 46 ετών διατρέχουν διπλάσιες πιθανότητες εμφράγματος ή εγκεφαλικού σε σύγκριση με όσες την παρουσιάζουν αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μελίσα Γουέλονς, από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, στο Μπέρμιγχαμ, λέει ότι οι γυναίκες που έχουν νωρίς κλιμακτήριο θα πρέπει να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα για να προστατευθούν από τα καρδιαγγειακά επεισόδια.

«Η συμβουλή μου προς τις γυναίκες είναι να ελέγχουν τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου, όπως την πίεση και την χοληστερόλη τους, καθώς και να αποφεύγουν το κάπνισμα, τα πρόχειρα φαγητά και την καθιστική ζωή, ούτως ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού», είπε.

Η δρ Γουέλονς και οι συνεργάτες της συνέλλεξαν στοιχεία από 2.509 εθελόντριες, οι σχεδόν 700 εκ των οποίων (το 28%) είχαν μπει νωρίς στην κλιμακτήριο – πριν από τα 46 τους χρόνια.

Η μέση ηλικία της εμμηνόπαυσης είναι στις ΗΠΑ τα 51 χρόνια και στη Βρετανία τα 52.

Καμία από τις εθελόντριες δεν έπασχε από καρδιαγγειακή νόσο κατά την έναρξη της μελέτης, ενώ απ’ όσες είχαν παρουσιάσει νωρίς εμμηνόπαυση, σε άλλες αυτό ήταν κάτι που εκ φύσεως είχε συμβεί και σε άλλες ήταν προϊόν ολικής υστερεκτομής (αφαίρεση της μήτρας και των ωοθηκών).

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας των εθελοντριών επί μία πενταετία, καταγράφοντας τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά μεταξύ τους.

Στο τέλος της πενταετίας, το 3,3% των γυναικών που είχαν μπει νωρίς στην εμμηνόπαυση και το 1,5% όσων είχαν μπει σε μεγαλύτερη ηλικία είχαν πάθει έμφραγμα ή ανακοπή καρδιάς ή είχαν πεθάνει από καρδιοπάθεια.

Παρομοίως, το 2,6% όσων είχαν μπει νωρίς στην εμμηνόπαυση και το 1% όσων είχαν μπει σε μεγαλύτερη ηλικία, είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση «Menopause», δεν είναι αποσαφηνισμένο γιατί η πρώιμη εμμηνόπαυση διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

«Ενδέχεται να υπάρχει κάποια γενετική συσχέτιση, με τα γονίδια που σχετίζονται με την ωοθηκική λειτουργία να σχετίζονται και με την καρδιαγγειακή νόσο», είπε η δρ Γουέλονς. Και εξήγησε, πως η κλιμακτήριος αρχίζει όταν οι ωοθήκες παύουν να παράγουν ωάρια για φυσικούς ή τεχνητούς (χειρουργική αφαίρεση) λόγους.

Πηγή : ygeia.tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Κίνδυνος για την καρδιά από την κλιμακτήριο στα 45"

Leave a comment