Κίνδυνος αρθρίτιδας ανάλογα με το πόσα τσιγάρα καπνίζει κάποιος!

kapnisma_kindinos_arthritidas

Κίνδυνος αρθρίτιδας ανάλογα με το πόσα τσιγάρα καπνίζει κάποιος!Όπως αναφέρεται σε έρευνα ακόμα και το ελαφρύ κάπνισμα, από ένα έως επτά τσιγάρα την ημέρα, υπερδιπλασιάζει το σχετικό κίνδυνο.

Ο κίνδυνος να πάθει κάποιος ρευματοειδή αρθρίτιδα αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει καθημερινά και των ετών που είναι καπνιστής, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα ακόμα και το ελαφρύ κάπνισμα, από ένα έως επτά τσιγάρα την ημέρα, υπερδιπλασιάζει το σχετικό κίνδυνο.

Οι ερευνητές του κορυφαίου ιατρικού Ινστιτούτου και πανεπιστημιακού νοσοκομείου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τη Ντανιέλα Ντι Τζιουζέπε, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για τα αρθριτικά “Arthritis Research & Therapy”, ανέλυσαν στοιχεία για 34.000 γυναίκες ηλικίας 54 έως 89 ετών, από τις οποίες οι 219 είχαν ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Η μελέτη συνέκρινε τις γυναίκες που δεν ποτέ δεν είχαν καπνίσει με όσες κάπνιζαν έως 25 χρόνια.

Όπως διαπιστώθηκε, όσο αύξανε ο αριθμός των τσιγάρων και η διάρκεια που μια γυναίκα ήταν καπνίστρια, τόσο αύξανε και ο κίνδυνος εμφάνισης της πάθησης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κίνδυνος μειώνεται μεν αφού κόψει κανείς το τσιγάρο, καθώς 15 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο, όμως σε σχέση με όσους ποτέ δεν κάπνισαν στη ζωή τους, ο κίνδυνος για αρθρίτιδα παραμένει αρκετά αυξημένος.

«Το κόψιμο του τσιγάρου είναι σημαντικό για πολλούς λόγους υγείας, μεταξύ των οποίων λόγω του αυξημένου κινδύνου για ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Με δεδομένο μάλιστα ότι ακόμα και για πολλά χρόνια μετά το κόψιμο ο κίνδυνος για τη νόσο παραμένει σαφώς αυξημένος, πρέπει κανείς να σταματήσει το κάπνισμα όσο γίνεται πιο γρήγορα, ενώ ιδίως οι γυναίκες καλά θα έκαναν να πειστούν, ώστε μην το αρχίσουν καθόλου», δήλωσε η Ντανιέλα Ντι Τζιουζέπε.

skai.gr

Share

Be the first to comment on "Κίνδυνος αρθρίτιδας ανάλογα με το πόσα τσιγάρα καπνίζει κάποιος!"

Leave a comment

error: