Κίνδυνος από το «κρυφό» αλάτι στα αναβράζοντα παυσίπονα

anavrazonta pafsipona

anavrazonta pafsiponaΤα αναβράζοντα παυσίπονα ενδέχεται να υπονομεύουν την υγεία όσων τα παίρνουν καθημερινά, επειδή περιέχουν πάρα πολύ αλάτι, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι η συστηματική λήψη διαλυόμενων μορφών από φάρμακα όπως η παρακεταμόλη, το ακετυλοσαλικυλικό οξύ και η ιβουπροφαίνη σχετίζονται με αύξηση κατά 22% του κινδύνου για εγκεφαλικό και με επταπλασιασμό των πιθανοτήτων εμφάνισης υπέρτασης.

Όπως γράφουν στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ), μερικά σκευάσματα υπερβαίνουν την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη άλατος των ενηλίκων όταν λαμβάνονται στην μέγιστη δόση.

Η μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση του ιατρικού ιστορικού 1,29 εκατομμυρίων ασθενών.

Σε σύγκριση με τους ασθενείς που έπαιρναν τα ίδια φάρμακα σε μορφές που δεν περιέχουν αλάτι, όσοι τα έπαιρναν σε διαλυόμενη μορφή είχαν κατά 16% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κάποιο σοβαρό καρδιαγγειακό πρόβλημα, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό, και να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας του.

Οι ερευνητές λένε ότι η ρίζα του προβλήματος είναι η αύξηση της αρτηριακής πιέσεως που προκαλείται από το πολύ αλάτι.

Ωστόσο έσπευσαν να επισημάνουν ότι το πρόβλημα αφορά όσους καθημερινά παίρνουν τέτοια φάρμακα και όχι όσους τα παίρνουν σποραδικά. Επιπλέον, η αύξηση του κινδύνου παρατηρήθηκε τέσσερα χρόνια έπειτα από την έναρξη της συστηματικής λήψης.

Εκτός από τα παυσίπονα, οι ερευνητές εξέτασαν και την κατανάλωση διατροφικών συμπληρωμάτων, όπως η βιταμίνη D, ο ψευδάργυρος και το ασβέστιο.

Στην πραγματικότητα, η μελέτη τους συμπεριέλαβε 24 διαφορετικά διαλυόμενα φάρμακα και συμπληρώματα, τα οποία κατά κανόνα λαμβάνονται και χωρίς ιατρική συνταγή.

Το αλάτι προστίθεται συχνά στα διαλυόμενα δισκία, διότι προκειμένου να αφρίσουν και να διαλυθούν περιέχουν διαττανθρακικό άλας που συχνά συνδυάζεται με νάτριο (είναι το κύριο συστατικό του αλατιού).

Τα επίπεδα νατρίου στα σκευάσματα που αναλύθηκαν κυμαίνονται από 69 mg έως 414 mg ανά δισκίο, όταν η μέγιστη συνιστώμενη ποσότητα νατρίου για διαφύλαξη της υγείας σε έναν ενήλικα είναι σχεδόν 2.400 mg.

Αντίστοιχα, για έναν υπερτασικό η μέγιστη ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα νατρίου είναι 1.500 mg.

Έτσι, ένας άνθρωπος που παίρνει καθημερινά οκτώ δισκία διαλυόμενης παρακεταμόλης, προσλαμβάνει περισσότερα από 3.400 mg νάτριο – συνεπώς υπερβαίνει κατά πολύ τις συνιστώμενες ποσότητες.

«Μας εξέπληξαν οι ποσότητες του νατρίου που βρήκαμε σε ορισμένα δισκία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τόμας ΜακΝτόναλντ, καθηγητής Φαρμακολογίας & Φαρμακοεπιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Dundee.

«Στα τρόφιμα που αγοράζουμε μπορούμε να δούμε αναλυτικά την περιεκτικότητα σε νάτριο, αλλά δεν την ελέγχουμε όταν παίρνουμε φάρμακα.

»Η πρόσληψη νατρίου, όμως, είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια, τα οποία αποτελούν την κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας στον κόσμο.

»Συνεπώς, αν ένας άνθρωπος πρέπει καθημερινά να παίρνει αυτά τα φάρμακα, καλύτερα είναι να παίρνει τις κανονικές μορφές και όχι τις διαλυόμενες».

Πάντως, πολλά φάρμακα αναγράφουν στο φύλλο οδηγιών της χρήσεως την περιεκτικότητά τους σε νάτριο ή αν είναι κατάλληλα για ασθενείς που ακολουθούν για λόγους υγείας διατροφή μειωμένου άλατος.

 

tanea.gr

 

 

 

 

 

 

Share

Be the first to comment on "Κίνδυνος από το «κρυφό» αλάτι στα αναβράζοντα παυσίπονα"

Leave a comment