Κίνα: 10 νεκροί από το Η7Ν9 – Αρχίζουν οι εργασίες για το εμβόλιο

kina_10_nekroi_H7N9

Κίνα: 10 νεκροί από το Η7Ν9 – Αρχίζουν οι εργασίες για το εμβόλιοOι επιστήμονες στην Κίνα ανακοίνωσαν ότι θα αρχίσουν αυτήν την εβδομάδα εργασίες για την παρασκευή ενός εμβολίου για το στέλεχος Η7Ν9 του ιού της γρίπης των πτηνών.

Σε 10 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από το στέλεχος Η7Ν9 του ιού της γρίπης των πτηνών μετά τον θάνατο σήμερα ενός 74χρονου στην ανατολική Κίνα.

Ο 74χρονος διέμενε στη Σαγκάη όπου έχουν καταγραφεί οι έξι από τους 10 θανάτους.

Στο μεταξύ, οι επιστήμονες στην Κίνα ανακοίνωσαν ότι θα αρχίσουν αυτήν την εβδομάδα εργασίες για την παρασκευή ενός εμβολίου για το στέλεχος Η7Ν9 του ιού της γρίπης των πτηνών.

Την ίδια ώρα οι υγειονομικές αρχές στην κοντινή περιοχή Τζιανγκσού ανακοίνωσαν σήμερα ότι επιβεβαιώθηκαν άλλα δύο κρούσματα του Η7Ν9. Πρόκειται για έναν 31χρονο σεφ, ο οποίος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, και έναν 56χρονο δάσκαλο.

Τα δύο αυτά κρούσματα ανεβάζουν σε 38 τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων στην ανατολική Κίνα που έχουν προσβληθεί από το στέλεχος H7N9 του ιού της γρίπης των πτηνών, το οποίο μέχρι πρόσφατα δεν μεταδιδόταν στον άνθρωπο.

Ένα αγόρι πέντε ετών στην Σαγκάη, το οποίο είχε προσβληθεί από τον ιό, διαπιστώθηκε ότι θεραπεύτηκε και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Πάντως, οι κινεζικές αρχές και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποβάθμισαν τις ανησυχίες για το ξέσπασμα μιας επιδημίας, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν μια μετάδοση του Η7Ν9 μεταξύ των ανθρώπων.

Ωστόσο ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ εξέφρασε σήμερα ανησυχίες για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού στα πουλερικά πέραν των συνόρων της Κίνας.

Ακόμη δεν έχει εντοπιστεί η εστία της μόλυνσης, αν και τα δείγματα που ελήφθησαν από ορισμένα πτηνά σε αγορές πουλερικών, στις οποίες επικεντρώνεται η έρευνα των κινεζικών αρχών και του FAO, ήταν θετικά.

Αξιωματούχος του FAO δήλωσε από την Μπανγκόκ, ότι υπάρχουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού πέραν της Κίνας. Όλα τα κρούσματα του Η7Ν9 έχουν μέχρι σήμερα εντοπιστεί μόνον στην ανατολική Κίνα.

“Υπάρχει μια πιθανότητα κάποιος να μεταφέρει, ακούσια ή εκούσια, μολυσμένα πουλερικά πέραν των συνόρων το οποίο μας κάνει να ανησυχούμε για μια εξάπλωση του ιού αυτού”, δήλωσε ο αξιωματούχος του FAO Σούμπχας Μορζαρία, προσθέτοντας ότι ο οργανισμός ξεκίνησε προγράμματα επίβλεψης στις γειτονικές χώρες της Κίνας, όπως η Μιανμάρ, το Λάος και το Βιετνάμ.

skai.gr

Share

Be the first to comment on "Κίνα: 10 νεκροί από το Η7Ν9 – Αρχίζουν οι εργασίες για το εμβόλιο"

Leave a comment

error: