Κάτω απ’ τον ΗΛΙΟ !

Καρκίνος του Δέρματος

Απαραίτητη η ετήσια δερματολογική εξέταση τώρα που είναι Μάιος…

Στο πλαίσιο της εκστρατείας της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΔΕΡΜΑΪΟΣ)  αναφέρθηκε επίσης πως ο Μάιος είναι ο μήνας ενημέρωσης και πρόληψης του δερματικού καρκίνου. Γι αυτό πολύ βασικό είναι να τονιστεί η σημαντικότητα της δερματολογικής εξέτασης τουλάχιστον κάθε Μάιο, ώστε να εκτιμηθούν έγκαιρα και σωστά επικίνδυνες αλλοιώσεις και νέα ύποπτα σημάδια στο δέρμα μας.

 

 

Είναι δεδομένο ότι ο δερματικός καρκίνος είναι ο πιο συχνός καρκίνος…

… στον άνθρωπο. Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο έχουμε μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών καρκίνου δέρματος από το άθροισμα νέων περιστατικών καρκίνου εντέρου, προστάτη, πνεύμονα και μαστού.

Η Παγκόσμια Οργάνωση υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει…

πως στις ανεπτυγμένες χώρες υπολογίζονται 3 εκατομμύρια περιστατικά καρκίνου δέρματος κατ΄ έτος, από τα οποία οι 300.000 είναι κακοήθη μελανώματα. Με το lifestyle που ακολουθείται σήμερα στον ανεπτυγμένο κόσμο είναι δεδομένο ότι ο 1 στους 5 θα εμφανίσει καρκίνο δέρματος κατά τη διάρκεια της ζωής του. Έχει αποδειχθεί με ειδικούς αλγόριθμους ότι αν ακολουθηθεί το ίδιο Modus Vivendi για τα επόμενα χρόνια, μετά από μια εικοσαετία οι 4 στους 5 θα εμφανίσουν δερματικό καρκίνο, ενώ σχεδόν όλοι μας, ακόμα και σήμερα, θα εμφανίσουμε προκαρκινικές βλάβες κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Σήμερα έχουμε δύο μεγάλες κατηγορίες καρκίνων δέρματος..

..ι μη μελανωτικοί καρκίνοι, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των καρκίνων του δέρματος (98%) και είναι αυτοί που παρουσιάζουν την εντυπωσιακή αύξηση στην καυκάσια φυλή, περίπου 10% κατ’ έτος. Στους καρκίνους αυτούς ανήκουν το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό επιθηλίωμα, που είναι συνήθως τοπικοί δερματικοί όγκοι, που επεκτείνονται τοπικά μόνο και δημιουργούν έντονη διήθηση στο δέρμα, αν μείνουν χωρίς θεραπεία. Το αποτέλεσμα; Αιμορραγίες και δυσμορφίες, και σπανίως δε δημιουργούν πρόβλημα στη ζωή.

Η άλλη μεγάλη κατηγορία είναι οι μελανωτικοί καρκίνοι…

το κακόηθες μελάνωμα δηλαδή, που δεν είναι τόσο συχνό, είναι 1-2% των δερματικών καρκίνων, αλλά είναι πολύ επικίνδυνο, ιδιαίτερα επιθετικό και ευθύνεται για τη συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων. Η συχνότητά του είναι 10 έως 20 περιστατικά ανά 100.000 κατ’ έτος. Στη χώρα μας υπολογίζεται πως έχουμε 1.000 κρούσματα το χρόνο. Το ανησυχητικό δεδομένο είναι πως τα τελευταία 30 χρόνια τα κρούσματα έχουν 20πλασιαστεί.

Όλοι οι δερματικοί καρκίνοι σχετίζονται με την υπεριώδη ακτινοβολία…

… σε ανθρώπους ανοιχτόχρωμους  και με κληρονομική προδιάθεση. Σε βάθος χρόνου κινητοποιεί τα κύτταρα της επιδερμίδας να εκτραπούν και να δημιουργήσουν καρκίνο. Από τον δερματικό καρκίνο κινδυνεύουν περισσότερο οι ανοιχτόχρωμοι φωτότυποι δέρματος (I, II). Δηλαδή άνθρωποι της λευκής φυλής με ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και γαλανά μάτια. Επίσης,  όσοι-ες έχουν ιστορικό δερματικού καρκίνου στην οικογένεια τους, αυτοί που έχουν υπερεκτεθεί στην ηλιακή ακτινοβολία είτε για επαγγελματικούς λόγους είτε γιατί ασχολούνται με καλοκαιρινά σπορ, αθλητές κ. ά.

Κινδυνεύουν ιδιαίτερα όσοι -ες έχουν…

… υποστεί ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, όσοι-ες  κάνουν χρήση solarium  ή έχουν πολλαπλούς σπίλους (ελιές). Επίσης άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, επειδή λόγω της αθροιστικής δράσης του ήλιου έχουν πολλές πιθανότητες να αναπτύξουν δερματικό καρκίνο. Αλλά και άνθρωποι με ουλές από εγκαύματα 3ου βαθμού και ασθενείς οι οποίοι κάνουν χρήση ανοσοκατασταλτικών και ανοσοτροποποιητικών φαρμάκων.

Ύποπτα σημάδια και αλλοιώσεις…

… που πρέπει να μας ανησυχούν και  να μας κινητοποιούν να απευθυνθούμε άμεσα στον δερματολόγο μας είναι: παλιές ελιές που αλλάζουν σχήμα, χρώμα, μέγεθος, -ελιές που αιμορραγούν, – ελιές με ασυμμετρία και ακανόνιστα όρια, -κάποια νέα σημάδια που εμφανίζονται ξαφνικά,- μια πληγή που δεν κλείνει, και- αλλοιώσεις στο δέρμα που αιμορραγούν.

Για να αποφύγουμε  κάθε σχετική περιπέτεια…

καλό είναι:

-Να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο όταν αυτός είναι κοντά στη γη, δηλαδή από τις 12:00 έως τις 16:00.

-Να χρησιμοποιούμε σωστά το κατάλληλο αντηλιακό. Δηλαδή να χρησιμοποιούμε αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας παραπάνω από 30. Να το εφαρμόζουμε 20΄πριν από την έκθεση στον ήλιο, να το ανανεώνουμε κάθε 2 ώρες και πάντα μετά την κολύμβηση και τη σωματική άσκηση. Κι αυτό επειδή το νερό και ο ιδρώτας αποδυναμώνουν τη δράση του.

Να προστατεύουμε ιδιαιτέρως ειδικά σημεία στο πρόσωπο και στο σώμα (μύτη, χείλη, αφτιά, φαλάκρα, λαιμό) και να προστατευόμαστε επίσης και με φυσικούς τρόπους (γυαλιά ηλίου, πλατύγυρα καπέλα, μανίκια κ.λπ.).

Να φροντίζουμε ιδιαίτερα την ηλιοπροστασία των παιδιών, το δερματάκι των οποίων είναι πολύ ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία. Και οπωσδήποτε να θυμόμαστε πως τα βρέφη μέχρι 6 μηνών θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο.

-Πολύ σημαντικό επίσης είναι η καλή ενυδάτωση του δέρματος μετά την ηλιοέκθεση.

Ευχαριστούμε την Ελληνική  Δερματολογική  και Αφροδισιολογική Εταιρεία

και  τον  Πρόεδρό της κ. Ιωάννη Μπάρκη,  για τις πληροφορίες που μας έδωσε.

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Κάτω απ’ τον ΗΛΙΟ !"

Leave a comment