«Κάνε μια Στάση! Ενημερώσου για την πρόληψη της πνευμονίας από τους Ειδικούς”

«Κάνε μια Στάση! Ενημερώσου για την πρόληψη της πνευμονίας από τους Ειδικούς”

H Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), με το παραπάνω μότο και με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας, πραγματοποίησε  ένα διήμερο για το κοινό στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του σταθμού ΜΕΤΡΟ «Σύνταγμα».

Βασικός στόχος της ΕΠΕ μέσα από αυτή τη δράση…

που έγινε για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια με την ευγενική χορηγία της Pfizer Hellas, ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών κάθε ηλικίας για τη σημασία που έχει να μάθουμε όλοι να προλαμβάνουμε την πνευμονία μέσω του εμβολιασμού. Και ακόμα να πληροφορηθούμε το πόσο σημαντική είναι τόσο η έγκαιρη διάγνωση αλλά και η στοχευμένη θεραπεία, προκειμένου να μειωθεί η μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά, η νοσηρότητα και η θνητότητα.

Οι επισκέπτες μπόρεσαν να ενημερωθούν …

από ειδικούς Πνευμονολόγους – μέλη της ΕΠΕ, σχετικά με τους άξονες πρόληψης της πνευμονίας, όπως ο εμβολιασμός και η διακοπή του καπνίσματος. Επίσης και για τα εμβόλια που συστήνεται να λαμβάνονται σύμφωνα με το νέο εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων έναντι σοβαρών λοιμωδών νοσημάτων, όπως είναι η γρίπη και η πνευμονιοκοκκική πνευμονία. Παράλληλα, είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά σεμινάρια για την ορθή χρήση βασικών διαγνωστικών συσκευών, όπως το οξύμετρο, αλλά και – εφόσον ενδείκνυται – να λαμβάνουν κάποιες βασικές ιατρικές μετρήσεις για τη λειτουργία των πνευμόνων τους.

Η Συνέντευξη Τύπου

Η ΕΠΕ διοργάνωσε επίσης και Συνέντευξη Τύπου όπου ο κ. Πέτρος Μπακάκος, Γενικός Γραμματέας της ΕΠΕ, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., δήλωσε ότι για ακόμα μια χρονιά, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, τίμησε με δράσεις ουσίας την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας, που έχει οριστεί η 12η Νοεμβρίου. Επίσης επισήμανε   ότι σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η πνευμονία είναι μια συχνή και δυνητικά θανατηφόρος νόσος, που μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε σε κάθε ηλικία και σε κάθε κατάσταση υγείας.  Συνεπώς η μάχη για την πρόληψή της θα πρέπει να δίνεται από όλους μας καθημερινά.

Έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων

Η κα. Παρασκευή Κατσαούνου, Μέλος Δ.Σ. της Ε.Π.Ε., Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α, στην ομιλία της ανέφερε ότι «Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη έξαρση στους ενήλικες των αναπνευστικών λοιμώξεων, οι οποίες εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος συσχετίζεται με την αύξηση της ηλικίας (που συνοδεύεται από ανοσογήρανση), με την ανοσοκαταστολή (που προκαλείται λόγω νόσου ή θεραπείας), καθώς και με την ύπαρξη συννοσηροτήτων. Πλέον, όμως, έχουμε στη φαρέτρα μας αποτελεσματικά εμβόλια για αρκετούς ιούς και βακτήρια, και μάλιστα με απλούστερο δοσολογικό σχήμα».

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συντάσσεται …

…με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εστιάζοντας στους ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα. Συνοπτικά, σύμφωνα με την κα Κατσαούνου, συστήνεται ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης να γίνεται ετησίως, με τους ηλικιωμένους άνω των 60-65 ετών να εμβολιάζονται με το αντιγριπικό υψηλής δόσης (QIV-HD) ή με ανοσοενισχυτικό (aQIV). Ο εμβολιασμός έναντι της νόσου COVID-19, σύμφωνα µε τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, συστήνεται να γίνεται ετησίως (1 δόση). Ο εµβολιασµός έναντι του κοκκύτη συστήνεται ανά 10 έτη ενώ έναντι του έρπητα ζωστήρα και του πνευμονιοκόκκου εφάπαξ. Παράλληλα, αναµένεται η ενσωµάτωση συστάσεων για τον εµβολιασµό έναντι του Ιού Αναπνευστικού Συγκυτίου (RSV).

«Συγκεκριμένα, για την πρόληψη του πνευμονιοκόκκου…

…η οποία είναι ένας από τους βασικούς στόχους αυτής της Παγκόσμιας Ημέρας, συστήνεται και αποζημιώνεται πλήρως µία δόση 20δύναµου (PCV20) σε όλους αδιακρίτως τους ανεµβολίαστους ενήλικες άνω των 65 ετών, όπως και στους ενήλικες 18-64 ετών µε χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, διαβήτης, κάπνισµα κ.ο.κ.). Ας μην ξεχνάμε, ότι το κάπνισμα και µόνο αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού», τόνισε η κα. Κατσαούνου. Παράλληλα, προέτρεψε τους ασθενείς να εμπιστευτούν τους πνευμονολόγους τους, οι οποίοι μπορούν να προγραμματίσουν τους εμβολιασμούς τους και να βεβαιώσουν ότι γίνονται στην κατάλληλη χρονική στιγμή (σε απόσταση από κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού, σε συνδυασμό με επιτρεπόμενη φαρμακευτική αγωγή κλπ.) και με τον κατάλληλο χρονισμό.

Μία από τις κύριες απειλές για τη υγεία μας στην Ευρωπαϊκή  Ένωση

Η κα. Αδαμαντία Λιαπίκου, Υπεύθυνη της Ομάδας Λοιμώξεων Αναπνευστικού Συστήματος της ΕΠΕ, Πνευμονολόγος, Επιμελήτρια Α’ Ν.Ν.Θ.Α «Η Σωτηρία», αναφέρθηκε στη σύνδεση μεταξύ της πρόληψης της πνευμονίας και της μικροβιακής αντοχής (AMR), η οποία θεωρείται πλέον μία από τις κύριες απειλές για τη δημόσια υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με περισσότερους από 35.000 θανάτους να αποδίδονται σε λοιμώξεις από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια το 2020. «Συστρατευόμαστε με την επιστημονική κοινότητα που υπογραμμίζει ότι ο εμβολιασμός έναντι σοβαρών λοιμώξεων, όπως η πνευμονία, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση της μικροβιακής αντοχής, η οποία επιταχύνεται από την ακατάλληλη και την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, καθώς και από τον κακό έλεγχο των λοιμώξεων. Είναι χαρακτηριστικό, ότι, σύμφωνα με στοιχεία, θα μπορούσε σε παγκόσμιο επίπεδο να αποτραπεί η χρήση αντιβιοτικών 11 εκατομμυρίων ημερών ετησίως αν κάθε παιδί εμβολιαζόταν με το εμβόλιο έναντι του Streptococcus pneumoniae (πνευμονία, μηνιγγίτιδα και μέση ωτίτιδα). Ως ΕΠΕ, είμαστε εδώ για να τονίσουμε ότι είναι κεφαλαιώδους σημασίας η διασφάλιση στην πράξη ορθών μέτρων πρόληψης -εμβολιασμός, έλεγχος λοιμώξεων μέσω της σωστής υγιεινής των χεριών, προφυλάξεων επαφής, απομόνωσης των ασθενών και καθαρισμού – καθώς βέβαια και της εξασφάλισης περισσότερων οικονομικών πόρων για την ανάπτυξη νέων εμβολίων, αντιβιοτικών και θεραπειών», κατέληξε η κα. Λιαπίκου.

Ίσως σας ενδιαφέρει

-Η γνωστή ηθοποιός κα Μαρία Τζομπανάκη, ήταν η Πρέσβειρα της πρωτοβουλίας, στηρίζοντας το μήνυμα της πρόληψης της πνευμονίας.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των ενημερωτικών ομιλιών και των εκπαιδευτικών σεμιναρίων μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της ΕΠΕ www. hts.org.gr.

Share

Be the first to comment on "«Κάνε μια Στάση! Ενημερώσου για την πρόληψη της πνευμονίας από τους Ειδικούς”"

Leave a comment

error: