Κάθε 5 δευτερόλεπτα ένας συνάνθρωπός μας τυφλώνεται, ενώ σήμερα 45.000.000 άτομα παγκοσμίως είναι τυφλά και ώς το 2020 υπολογίζεται να φθάσουν τα 75.000.000, ενώ αυξάνονται κατά 1-2.000.000 ετησίως. Ωστόσο, τα 2/3 περίπου των περιστατικών αυτών θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί με έναν ετήσιο οφθαλμολογικό έλεγχο και, όπως εκτιμάται, στις επόμενες 2 δεκαετίες θα προληφθούν ή θα αντιμετωπιστούν 100.000.000 περιπτώσεις τύφλωσης. Παράλληλα, 270.000.000 άνθρωποι διεθνώς έχουν μειωμένη όραση. Η Διεθνής Επιτροπή για την Πρόληψη της Τύφλωσης σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «τρέχουν» το φιλόδοξο πρόγραμμα «2020: Δικαίωμα στην Όραση», με σκοπό το δραστικό περιορισμό των τυφλών ώς το 2020.
Οι κυριότερες αιτίες απώλειας της όρασης είναι οι αγγειακές παθήσεις του ματιού (διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς, θρομβώσεις του αμφιβληστροειδούς) και το γλαύκωμα. Όπως τονίζει ο καθηγητής Οφθαλμολογίας στο ΑΠΘ, διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ και μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Οφθαλμολογικών Εταιρειών Ελλάδας, Παναγιώτης Οικονομίδης: «Η Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια, είναι μια σοβαρή επιπλοκή του σακχαρώδους διαβήτη. Στη χώρα μας εκτιμάται ότι πάσχουν από διαβήτη έως και 1.000.000 άτομα, δηλ. το 10% του πληθυσμού περίπου και, τουλάχιστον το 50% των διαβητικών ατόμων δε γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, συμβαίνει σε ένα ποσοστό 50-70% των διαβητικών ασθενών, μετά από 15 χρόνια της πάθησης κι έχει άμεσο επακόλουθο τη σοβαρή μείωση της όρασης. Ο αριθμός των πασχόντων από διαβητική αμφιβλήστροειδοπάθεια παγκοσμίως το 2000 ήταν 4.100.000., ενώ το 2020 υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 6.100.000. Η μόνη αντιμετώπιση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας μέχρι πρόσφατα ήταν η έγκαιρη θεραπεία με ακτίνες Laser. Σήμερα η χρήση των αντιαγγειογενετικών παραγόντων και της κορτιζόνης, που χορηγούνται μέσα στο μάτι, προσφέρουν τη μοναδική δυνατότητα πρόληψης από τις επιπλοκές της, που οδηγούν στην τύφλωση».
Από την πλευρά του ο Σταύρος Δημητράκος, καθηγητής Οφθαλμολογίας του ΑΠΘ, διευθυντής της Β’ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής του Παπαγεωργίου, ανέφερε ότι «στη πανεπιστημιακή κλινική του ΑΧΕΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη γενετική ανάλυση από το Thessaloniki Eye Study, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Φώτη Τοπούζη, που έχει ως στόχο να αναδείξει γενετικούς δείκτες, οι οποίοι συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων σταδίων της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς. Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας προσβάλλει άτομα άνω των 60 ετών και αποτελεί τη συχνότερη αιτία τυφλότητας της τρίτης ηλικίας στις κοινωνίες του δυτικού κόσμου. Στην Ελλάδα με πληθυσμό 2,5.000.000 ατόμων άνω των 60 ετών, ζουν 35.000 άτομα με προσβολή στο ένα και 7.500 άτομα με προσβολή και στα δυο μάτια, από τα οποία, περισσότερα από τα μισά δεν γνωρίζουν την αιτία της τυφλότητάς τους».
Πηγή: adesmeytos.gr
Be the first to comment on "Κάθε 5 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος τυφλώνεται"