Κάθε 15 λεπτά καθυστέρησης στο εγκεφαλικό στοιχίζει ένα μήνα υγιούς ζωής

egefaliko3

egefaliko3Περίπου ένα μήνα ζωής χωρίς αναπηρία αφαιρεί κάθε καθυστέρηση 15 λεπτών στη χορήγηση θρομβολυτικού φαρμάκου σε κάποιον που έπαθε ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως καταδεικνύουν τα ευρήματα μίας νέας αυστραλο-φινλανδικής επιστημονικής έρευνας, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Stroke» του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη, για κάθε λεπτό που το φάρμακο χορηγείται νωρίτερα, ο ασθενής κερδίζει κατά μέσο όρο 1,8 ακόμη μέρες υγιούς ζωής. Για τις γυναίκες το κέρδος είναι ελαφρά μεγαλύτερο από ό,τι για τους άνδρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή νευρολογίας Άτε Μερετότζα του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, μελέτησαν 2.258 περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων, υπολογίζοντας ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα για κάθε ασθενή, αν η φαρμακευτική θεραπεία του είχε αρχίσει νωρίτερα ή αργότερα.

Κεντρικό μήνυμα, λοιπόν, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους οικείους τους είναι «βιαστείτε ένα λεπτό, κερδίστε μια ημέρα», αφού ακόμη και η παραμικρή καθυστέρηση φαίνεται πως έχει μεγάλο τίμημα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, στην περίπτωση των ισχαιμικών, τα θρομβολυτικά φάρμακα πρέπει να χορηγούνται το πολύ εντός 4,5 ωρών από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Όσο πιο έγκαιρα δίνονται, τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα. «Η ταχεία αποκατάσταση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο είναι κρίσιμη για την επιβίωση των εγκεφαλικών κυττάρων παντού», δήλωσε ο Άτε Μερετότζα.

Όπως είπε, οι ταχύτερες στον κόσμο υπηρεσίες αντιμετώπισης εγκεφαλικών, στην Αυστραλία και στη Φινλανδία, χρειάζονται κατά μέσο όρο 20 λεπτά από τη στιγμή που γίνεται η εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο, έως την έναρξη της θεραπείας. Όμως στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ, ο μέσος χρόνος είναι πολύ μεγαλύτερος, γύρω στα 70 έως 80 λεπτά.

Η μελέτη έδειξε ότι, αν και όλοι οι ασθενείς που έχουν πάθει εγκεφαλικό, ωφελούνται από την έγκαιρη θεραπεία τους, το κέρδος είναι ακόμη μεγαλύτερο για τους νεότερους ασθενείς με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Έτσι, για κάθε λεπτό θρομβολυτικής θεραπείας που γίνεται νωρίτερα, ένας 50χρονος «κερδίζει» κατά μέσο όρο 3,5 ημέρες υγιούς ζωής έναντι 0,6 ημερών για ένα 80χρονο.

«Οι ασθενείς δεν πρέπει να χάνουν ούτε λεπτό μόλις εμφανίζονται σημάδια εγκεφαλικού, όπως “κρέμασμα” του προσώπου, αδυναμία του χεριού ή διαταραχή του λόγου. Πρέπει να καλούν αμέσως βοήθεια. Επιπλέον, οι ιατρικές υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών και τα νοσοκομεία πρέπει και μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον χρόνο αντίδρασής τους και τις καθυστερήσεις στη θεραπεία», τόνισε ο Άτε Μερετότζα.

 

 

 

 

onmed.gr

 

 

 

 

Share

Be the first to comment on "Κάθε 15 λεπτά καθυστέρησης στο εγκεφαλικό στοιχίζει ένα μήνα υγιούς ζωής"

Leave a comment