Ιστοί αράχνης για την αντιμετώπιση νευρολογικών και μυϊκών παθήσεων

istoi_araxnis

Ιστοί αράχνης για την αντιμετώπιση νευρολογικών και μυϊκών παθήσεωνΤο εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ανοβέρου που ασχολείται με την αντιμετώπιση μυοσκελετικών και νευρολογικών παθήσεων μοιάζει λιγότερο με ερευνητικό κέντρο και περισσότερο με ένα παρατημένο σπίτι. Δεκάδες αράχνες έχουν «χτίσει» εκεί τις φωλιές τους υφαίνοντας περίτεχνα τεράστιους ιστούς. Όχι τυχαία. Οι περίπου 40 ιστοί της αράχνης Νephila από τη Νότια Αμερική αποτελούν αντικείμενο μελέτης ομάδας επιστημόνων, οι οποίοι προσπαθούν να εντοπίσουν τα στοιχεία εκείνα των ιστών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για παραγωγή ιατρικών σκευασμάτων για ποικίλες ιατρικές εφαρμογές.

Το «θαυματουργό» μετάξι της αράχνης

Το μετάξι το οποίο εκκρίνουν οι αδένες στην κοιλιακή χώρα της αράχνης και με το οποίο στη συνέχεια παράγει τον ιστό της έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο στη χημεία, τη φαρμακευτική όσο και στη βιομηχανία χάρη στις ιδιότητές τους. Σύμφωνα με την Κριστίνα Αλμέλινγκ, μέλος της ερευνητικής ομάδας, κάθε αράχνη παράγει καθημερινά τόση ποσότητα μεταξιού όση της επιτρέπει το μέγεθός της και η τροφή που λαμβάνει. Η επιστημονική ομάδα του Ανοβέρου έχει αναπτύξει μία μέθοδο με την οποία τραβάει ένα μέρος από το συνολικά παραγόμενο μετάξι από την κοιλιά του εντόμου με τη βοήθεια ενός μικροσκοπικού τροχού. Κάθε τροχός μπορεί να μαζέψει μέχρι και 200 μέτρα ιστού.

Χρήσιμες εφαρμογές

Το μετάξι της αράχνης αποτελεί ένα εξαιρετικό υλικό που μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιεί ως φυσικά ράμματα στην πλαστική χειρουργική χάρη στην ανθεκτικότητα και ελαστικότητά του, όπως επισημαίνει ο καθηγητής ιατρικής Πέτερ Βογκτ. Μάλιστα λέγεται πως και οι Ινδιάνοι της Νότιας Αμερικής χρησιμοποιούσαν τους ιστούς της αράχνης ως φυσικές γάζες για την επούλωση πληγών και τραυματισμών.

Ο Πέτερ Βογκτ μελετά επίσης την ικανότητα του υλικού αυτού να αποκαθιστά λεπτές, νευρικές βλάβες. Σε περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών νημάτια από μετάξι αράχνης μπορούν να εμφυτευθούν στο επίμαχο κάθε φορά σημείο ώστε να συμβάλλουν στην γρήγορη αποκατάσταση των νευρικών ινών. «Στα πειράματά που έχουν γίνει μέχρι τώρα σε χοίρους φαίνεται πως η μέθοδος εμφύτευσης ινών με βάση το μετάξι της αράχνης στα τραυματισμένα σημεία συμβάλλει στην αποκατάστασή τους», σημειώνει ο Π. Βογκτ. Προς το παρόν, η μέθοδος αυτή έχει θετικά αποτελέσματα στα θηλαστικά στα οποία έχει εφαρμοστεί, ενώ οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να έχει θετική επίδραση και στον άνθρωπο.

skai.gr
Share

Be the first to comment on "Ιστοί αράχνης για την αντιμετώπιση νευρολογικών και μυϊκών παθήσεων"

Leave a comment

error: