Ευτυχώς που ιδρώνουμε, γιατί διαφορετικά δε θα μπορούσαμε να θερμορυθμίσουμε το σώμα μας. Γιατί ο ιδρώτας παράγεται για να «ρίχνει» τη θερμοκρασία του σώματος, ιδιαίτερα όταν κάνει ζέστη. Πώς όμως γίνεται αυτή η ρύθμιση; Με πολύ εύκολο τρόπο κυρίως στους υγιείς ανθρώπους: ο ιδρώτας έρχεται στη επιφάνεια του δέρματος, στεγνώνει και εξατμίζεται. Έτσι μειώνεται και ρυθμίζεται η θερμοκρασία του σώματός μας. Αυτό γίνεται ευκολότερα όταν ο ατμοσφαιρικός αέρας του περιβάλλοντος δεν έχει πολλή υγρασία, γιατί διαφορετικά ο ιδρώτας παραμένει στο σώμα μας και νιώθουμε δυσανεξία ( ο ιδρώτας «κολλά» πάνω μας, όπως λέμε).
Κίνδυνος για αφυδάτωση απ’ τον πολύ ιδρώτα
Ένας άνθρωπος παράγει φυσιολογικά γύρω στα 500-700 γραμμάρια ιδρώτα κάθε ημέρα ( λίγο περισσότερο δηλαδή από μισό λίτρο). Η ποσότητα όμως αυτή μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 5 λίτρα ημερησίως, αν βρισκόμαστε σε πολύ ζεστό περιβάλλον. Γι’ αυτό όσοι χάνετε πολύ ιδρώτα, πρέπει να πίνετε πολύ νερό, έτσι ώστε ν’ αναπληρώνετε αυτό που έχει χαθεί. ‘Όμως, επειδή με τον ιδρώτα χάνονται και πάρα πολλά άλατα (κυρίως χλωριούχο νάτριο), μην ξεχνάτε τις πολύ ζεστές ημέρες του καλοκαιριού –στη διάρκεια των οποίων έχουμε αυξημένη εφίδρωση- να τρώτε αλατισμένες τροφές.
Η απώλεια μερικών λίτρων ιδρώτα πρέπει να λαμβάνεται απ’ όλους σοβαρά υπόψη,
Γιατί; Διότι έτσι μειώνεται παράλληλα και ο όγκος του αίματος, και μπορεί να σας παρουσιαστούν : ξαφνικές λιποθυμίες, μείωση της αρτηριακής πίεσης, αδυναμία, καταβολή, ζαλάδα, ακόμα και αφυδάτωση (αν δεν αναπληρωθούν τα χαμένα υγρά). Αφυδάτωση όμως μπορούν να πάθουν κι όσοι δεν συνειδητοποιούν τη δίψα τους, όπως για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά ή άνθρωποι με νοητικά προβλήματα ή άλλα νοσήματα.
Ιδρώνετε πολύ; Διερευνήστε το
Όσοι ιδρώνουν συνέχεια, το πιο πιθανό είναι να βρίσκονται σε μία παρατεταμένη κατάσταση άγχους και στρες. Όμως, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι, παθολογικοί τούτη τη φορά, που προκαλούν υπερέκκριση του ιδρώτα. Για παράδειγμα, διάφορα σπάνια σήμερα νοσήματα, όπως η φυματίωση και η ελονοσία, που προκαλούν μια γενικευμένη υπερίδρωση. Επίσης, η υπογλυκαιμία, η καταπληξία, η λιποθυμία, η εμμηνόπαυση και ο έντονος πόνος σε κάποιο σημείο του σώματος, είναι καταστάσεις που συνοδεύονται επίσης από έντονη εφίδρωση.
Πάντως να έχετε υπόψη σας ότι όσοι ιδρώνετε πολύ σε μόνιμη βάση ( και όχι μόνο το καλοκαίρι), θα πρέπει να ενημερώσετε σχετικά τον παθολόγο σας για να το διερευνήσει, γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι φυσιολογικό.
Δεν ιδρώνετε καθόλου; Κακώς!
Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που δεν ιδρώνουν καθόλου. Αυτό συνήθως είναι κάτι που οφείλεται σε παθολογικές καταστάσεις. Δυο πιθανότητες μπορεί να συμβαίνουν: είτε η έκκριση του ιδρώτα να είναι ελαττωμένη είτε να υπάρχει πλήρης έλλειψή του ( ανίδρωση). Η δεύτερη περίπτωση μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια, όπως υποθυρεοειδισμός, βλάβες του κεντρικού και περιφερειακού νευρικού συστήματος, κ.ά.
Η κακοσμία του ιδρώτα…
Ο ίδιος ο ιδρώτας δεν μυρίζει καθόλου. Η κακοσμία εμφανίζεται μόλις έλθει σε επαφή με τα βακτηρίδια που αναπτύσσονται στο υγρό και ζεστό περιβάλλον της μασχάλης. Ιδιαίτερη όμως σημασία για την κακοσμία του ιδρώτα παίζει και η διατροφή μας. Έτσι, βαριά φαγητά, πολλά μπαχαρικά, το τσάι και ο καφές επηρεάζουν εκτός από την ποσότητα της εφίδρωσης και την οσμή του ιδρώτα μας. Το φύλο παίζει επίσης ρόλο. Η μυρωδιά των αντρών, υπό την επιρροή της τεστοστερόνης, είναι διαφορετική απ’ αυτή των γυναικών.
Το σωστό αποσμητικό
-Αν ιδρώνετε λίγο, διαλέξτε όποιο αποσμητικό σας αρέσει περισσότερο: σπρέι, στικ, ρολέτα ή κρέμα, άοσμο ή με ελαφρά διακριτικό άρωμα, με ή χωρίς οινόπνευμα…
–Αν ιδρώνετε αρκετά, προτιμήστε αποσμητικό σε μορφή σπρέι, που θα σας προσφέρει και μια ευχάριστη αίσθηση δροσιάς.
-Αν ιδρώνετε πάρα πολύ, επιλέξτε αντιιδρωτικά προϊόντα που μειώνουν την έκκριση του ιδρώτα.
-Αν το δέρμα σας είναι πολύ ευαίσθητο, προτιμήστε ένα ουδέτερο αποσμητικό χωρίς άρωμα ή οινόπνευμα.
-Στη θάλασσα αποφεύγετε τα έντονα αρωματικά αποσμητικά, που σε συνδυασμό με τον ήλιο, μπορεί να δημιουργήσουν λεκέδες στο δέρμα.
–Χρησιμοποιείτε άφοβα αντιιδρωτικά προϊόντα, αφού η ρύθμιση της υγρασίας στη μασχάλη δεν παρουσιάζει κανέναν κίνδυνο για την υγεία, καθώς μόλις το 1% του συνόλου των αδένων εφίδρωσης βρίσκεται σ’ αυτή την περιοχή.
Αυτό το γνωρίζατε;
–Οι γυναίκες ιδρώνουν κυρίως στις μασχάλες, γιατί έχουν περισσότερους αδένες σ’ αυτή την περιοχή. Αντίθετα, οι άντρες ιδρώνουν περισσότερο στο στέρνο, την πλάτη και τους κροτάφους.
-Ο ιδρώτας των γυναικών έχει μεγαλύτερο pH και γι’ αυτό είναι περισσότερο αλκαλικός απ’ ό, τι των αντρών.
-Το δέρμα εκκρίνει κανονικά 1,5 λίτρα υγρού κάθε μέρα. Περίπου δύο εκατομμύρια ιδρωτοποιοί αδένες δουλεύουν σταθερά για να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος.
-Τα κοινά αποσμητικά καλύπτουν την κακοσμία του ιδρώτα κυρίως με τη βοήθεια του αρώματος, αλλά και με την αντιβακτηριδιακή τους δράση. Τα αντισηπτικά που περιέχουν μειώνουν τα βακτηρίδια (στην περιοχή της μασχάλης), που ευθύνονται για τη δυσάρεστη οσμή.
-Τ’ αντιιδρωτικά δρουν κατά τη διάρκεια παραγωγής του ιδρώτα, ρυθμίζοντας την εφίδρωση. Τα συστατικά τους εμποδίζουν την υγρασία να φτάνει στην επιδερμίδα, ελαττώνοντας τη ροή του ιδρώτα σε ποσοστό 20-60%, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηριδίων.
Μαρία Ορφανίδου
Be the first to comment on "Ιδρώνετε; Πώς δεν θα σας παίρνουν…μυρωδιά!"