Ιανουάριος : Μήνας αφιερωμένος στη Μάχη κατά του Καρκίνου Τραχήλου Μήτρας

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Προλαμβάνεται;

 

Ναι, με ενημέρωση, προφύλαξη και εμβολιασμό..

_________________

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προσβάλλει συνήθως γυναίκες πάνω απ’ τα 30 και αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες παγκοσμίως.  Στη χώρα μας  υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 250 γυναίκες, από τα 600 περίπου νέα περιστατικά ετησίως, χάνουν τη μάχη με τον καρκίνο.  Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων (πάνω απ’ το 99%) είναι αποτέλεσμα χρόνιας, ενεργής λοίμωξης από επιθετικούς τύπους του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Κάθως, σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε ώρα 3 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους από μια νόσο που θα μπορούσε να προληφθεί, ο Ιανουάριος καθιερώθηκε ως μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του τραχήλου μήτρας. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό ο Όμιλος Εθελοντών κατά του καρκίνου ΆγκαλιάΖΩ 

μας πληροφορεί παρακάτω για όσα οφείλουμε να γνωρίζουμε…

_________________

 

Ο ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)

 

Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο απαραίτητος αιτιολογικός παράγοντας για ν’ αναπτυχθεί  καρκίνος  τραχήλου της μήτρας είναι η εμμένουσα λοίμωξη από τον ιό ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Η λοίμωξη από τον ιό HPV στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρεί από μόνη της χωρίς να προκαλέσει βλάβη. Άλλες φορές όμως παραμένει στον οργανισμό, προκαλώντας σοβαρά νοσήματα. Ο ιός HPV προκαλεί επίσης μεγάλο αριθμό και άλλων σοβαρών νοσημάτων τόσο σε γυναίκες όσο και σε άντρες, όπως καρκίνο του αιδοίου, κόλπου, πέους, πρωκτού και γεννητικά κονδυλώματα, Επίσης, ευθύνεται και για ορισμένες μορφές καρκίνου στοματοφάρυγγα, στοματικής κοιλότητας και λάρυγγα.

Προσοχή!

-Από τους 118 διαφορετικούς HPV τύπους περίπου οι 40 από αυτούς αφορούν τον άνθρωπο ενώ μόνο μια υποομάδα (14 – 18 τύποι) θεωρείται «υψηλού κινδύνου» (High Risk) για την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και των πρόδρομων αλλοιώσεών του (ευθύνονται για το 70 % όλων των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας).

 

Υπάρχουν  παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;

Οποιοσδήποτε παράγοντας που αυξάνει την πιθανότητα έκθεσης στον ιό HPV ή μειώνει την πιθανότητα αντιμετώπισής του από το αμυντικό σύστημα του οργανισμού μας συμβάλλει στην εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Σε αυτούς ανήκουν :- Η έναρξη της σεξουαλικής ζωής σε μικρή ηλικία. -Οι πολλαπλοί και οι υψηλού κινδύνου σεξουαλικοί σύντροφοι. -Το κάπνισμα. -Η λοίμωξη από τον ιό HIV και οποιαδήποτε πάθηση ή φάρμακο (π.χ. χρόνια λήψη κορτικοστεροειδών) καταστέλλουν την άμυνα του οργανισμού. – Ίσως και, η λήψη αντισυλληπτικών δισκίων για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα

Υπάρχουν συμπτώματα;

 

Στα πολύ αρχικά στάδια, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα. Ωστόσο αργότερα, η ασθενής μπορεί να εμφανίσει κολπική αιμορραγία στην περίοδο, μεταξύ των περιόδων, στην εμμηνόπαυση ή, συχνά, μετά τη σεξουαλική επαφή, και αυξημένες ή δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις. Αν και αυτά τα συμπτώματα δεν σχετίζονται μόνο με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο γυναικολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος για τον αποκλεισμό του.

Μπορεί μια γυναίκα να προλάβει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;

Για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας απαιτείται: -Διακοπή καπνίσματος. -Χρήση προφυλακτικού. -Περιορισμός του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων, -Χρήση εμβολίων κατά του HPV. -Τακτικός γυναικολογικός έλεγχος με PAP test και HPV test

Πότε πρέπει να γίνεται το εμβόλιο εναντίον του HPV;

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας είναι ο εμβολιασμός.  Τόσο οι μελέτες όσο και η εμπειρία από τη χορήγηση του σε εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες (έχουν χορηγηθεί πάνω από 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου παγκοσμίως), μεταξύ των οποίων και εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες στην Ελλάδα, έδειξαν ότι τα εμβόλια έναντι του ιού HPV είναι ασφαλή.  Άλλωστε η ασφάλεια του εμβολίου έναντι του ιού HPV έχει επανειλημμένως διακηρυχτεί από όλες τις Αρχές Υγείας παγκοσμίως.

Έτσι σήμερα  είναι διαθέσιμες δύο επαναστατικές καινοτόμες μέθοδοι δευτερογενούς και πρωτογενούς πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας: το πρώτο μοριακό τεστ για προληπτικό έλεγχο όλου του πληθυσμού, δηλαδή το λεγόμενο HPV DNA test (δευτερογενής πρόληψη), και το πρώτο εμβόλιο εναντίον καρκίνου, δηλαδή το εμβόλιο εναντίον της μόλυνσης από τον HPV(πρωτογενής πρόληψη).

Το εμβόλιο  έναντι του ιού HPV αποτελεί εμβόλιο ρουτίνας για τα κορίτσια ηλικίας 11-15 ετών. Η ηλικία αυτή, και κατά προτίμηση η ηλικία των 11-12 ετών, είναι η περίοδος όπου ολοκληρώνεται όλη η σειρά των εμβολίων του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, καθώς τόσο η ανταπόκριση του οργανισμού στους εμβολιασμούς όσο και η συμμόρφωση των εφήβων στις ιατρικές οδηγίες, είναι υψηλές. Σε περίπτωση που χαθεί η ευκαιρία να γίνει το εμβόλιο σε αυτή τη χρονική συγκυρία, τότε μεταβαίνουμε στην ηλικία των μεγαλύτερων εφήβων.

 Προσοχή!

-Στη χώρα μας, βάσει του νέου Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, το εμβόλιο έναντι του HPV συστήνεται σε ακόμα μικρότερη ηλικία στους έφηβους, από τα 11 έτη. Μάλιστα, το εμβόλιο στην ηλικία 11-15 ετών γίνεται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών, ενώ για τις ηλικίες μετά τα 15 έτη παραμένει σε ισχύ το δοσολογικό σχήμα των 3 δόσεων.

-Είναι λάθος να θεωρείται από τους γονείς ότι το εμβόλιο αποτελεί διαβατήριο για έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Το εμβόλιο έναντι του ιού HPV είναι ένα ακόμη εμβόλιο της εφηβικής ηλικίας που πρέπει να χορηγείται στην ίδια ηλικία με τα υπόλοιπα εμβόλια.

 

 

Τί πρέπει να κάνω αν διαγνωστώ με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;

Με βάση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γυναικολογικής Ογκολoγίας (ESGO), θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γυναικολόγο- ογκολόγο, ( δηλαδή γυναικολόγο με επίσημη εξειδίκευση στη διαχείριση των γυναικολογικών καρκίνων). Ο γυναικολόγος- ογκολόγος έχει όλες τις απαραίτητες γνώσεις και τεχνικές δεξιότητες προκειμένου να  σας αξιολογήσει, να σας χειρουργήσει όταν αυτό ενδείκνυται για τη θεραπεία σας,και  να συντονίσει με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων την υπόλοιπη αγωγή και τη μετέπειτα παρακολούθησή σας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) θεωρεί ότι…

 

… ο καρκίνος τραχήλου μήτρας θα έχει εξαλειφθεί ως παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας εάν εφαρμοσθεί η προς τούτο Παγκόσμια Στρατηγική και επιτευχθούν μέχρι το 2030, οι εξής στόχοι:

  • 90% των κοριτσιών μέχρι 15 ετών να έχουν εμβολιαστεί πλήρως εναντίον της μόλυνσης με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV),
  • 70% των γυναικών να εξετασθούν προληπτικά με ένα τεστ υψηλής ακριβείας (HPV DNA testing) σε ηλικία 35 ετών και ξανά σε ηλικία 45 ετών, και το
  • 90% των γυναικών με (προ)καρκίνο τραχήλου μήτρας να τύχουν ενδεδειγμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης και υποστηρικτικής φροντίδας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), εάν εφαρμοσθεί η Παγκόσμια Στρατηγική (90/70/90) από όλα τα κράτη μέλη ο καρκίνος τραχήλου μήτρας θα μπορέσει να εξαλειφθεί σε χώρες με υψηλό εισόδημα μέχρι το 2040 (π.χ. Αυστραλία 2035, ΗΠΑ 2038, Καναδάς 2040) και παγκοσμίως εντός 100 ετών.

 

Να θυμάστε ότι…

 

Είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό ότι στη χώρα μας παρατηρείται αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης το τελευταίο διάστημα. Στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες – όπως η σημερινή – η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού αποτελεί τη σημαντικότερη επένδυση για την προστασία της υγείας των γυναικών. Γι’ αυτό πρέπει να κρατήσουμε το θετικό μήνυμα: o καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αποτελέσει παρελθόν με το συνδυασμό εμβολιασμού όσο νωρίτερα γίνεται και τακτικού ελέγχου με τεστ Παπανικολάου στην ενήλικη ζωή.

_________________________

Ευχαριστούμε τον  Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ , τηλ.: 210 41 81 641, e-mail: oekk@otenet.gr,  http: www.oekk.g  για τις πληροφορίες που μας έδωσε.

 

 Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Ιανουάριος : Μήνας αφιερωμένος στη Μάχη κατά του Καρκίνου Τραχήλου Μήτρας"

Leave a comment

error: