Θεραπεία υπέρτασης με απονεύρωση νεφρών

aponevrwsi_nefrwn_ypertasi

H υπέρταση αντιμετωπίζεται πλέον στην Ελλάδα και με μία πρωτοποριακή επέμβαση, την απονεύρωση νεφρών, που εφαρμόστηκε, για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα στην Α’ Πανεπιστημική Καρδιολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ, σε 65χρονη γυναίκα. Η ασθενής είχε συστολική αρτηριακή πίεση πάνω από 16 mm Hg και παρά το ότι έπαιρνε έξι διαφορετικά σκευάσματα ημερησίως η τιμή της αρτηριακής πίεσης της δεν μπορούσε να ρυθμιστεί.

«Η επέμβαση στη συγκεκριμένη ασθενή έγινε με τη διαθερμική εισαγωγή ειδικού καθετήρα και την κατάλυση (κάψιμο) με υψίσυχνο ρεύμα των σημείων των νεφρικών αρτηριών τα οποία θεωρούνται υπεύθυνα για την υπέρταση. Μέχρι χτες η ασθενής είχε αρτηριακή πίεση 15 mmHg χωρίς να παίρνει κανένα φάρμακο», εξηγεί ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, Γιάννης Στυλιάδης, με αφορμή την παρουσίαση του περιστατικού στο 12ο Διεθνές Συνέδριο «Νέες Τάσεις στην Καρδιολογία» οι εργασίες του οποίου άρχισαν την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη.

Η επέμβαση αυτή, όπως εξηγεί ο κ. Στυλιάδης, μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς οι οποίοι παρά τη λήψη φαρμάκων εξακολουθούν να έχουν συστολική πίεση τουλάχιστον 16 mm Hg.

«Η υπέρταση, όπως είναι γνωστό, επηρεάζει τη λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Θα πρέπει να γίνει η σωστή επιλογή του ασθενούς με προεγχειρητικό ελεγχο πριν γίνει η επέμβαση αυτή, η οποία θα μπορούσε να γίνει και επέμβαση ρουτίνας. Απαιτούνται όμως ειδικοί καθετήρες. Εμείς παραγγείλαμε 10 αλλά καθυστερεί η προμήθειά τους και για την περίπτωση της ασθενούς στην οποία κάναμε την επέμβαση την περασμένη εβδομάδα, δανειστήκαμε έναν καθετήρα από την εταιρεία που τους διαθέτει», σημειώνει ο κ. Στυλιάδης.

Η απονεύρωση νεφρών, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να γίνει από επεμβατικό καρδιολόγο σε οποιοδήποτε νοσοκομείο διαθέτει αιμοδυναμικό εργαστήριο και είναι εξοπλισμένο με ειδικό στεφανιογράφο.

Να σημειωθεί ότι η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Αθηνών, όπου μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν υποβληθεί σε απονεύρωση νεφρών 15 επιλεγμένοι ασθενείς, οι οποίοι είχαν ανθεκτική υπέρταση τουλάχιστον 180/100 mmHg, παρά τη λήψη άνω των πέντε αντιϋπερτασικών σκευασμάτων.

 

Πηγή: health.in.gr

Share

Be the first to comment on "Θεραπεία υπέρτασης με απονεύρωση νεφρών"

Leave a comment

error: