Θαυματουργό αντιοξειδωτικό δρα ενάντια στη γήρανση

giransi

giransi Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ εντόπισαν μια θαυματουργή αντιοξειδωτική ουσία, η οποία παρέχει απόλυτη προστασία ενάντια σε ορισμένες μορφές εγκαύματος και μπορεί να διατηρήσει το δέρμα νεανικό για περισσότερα χρόνια.

Ονομάζεται Tiron και δρα σαν ασπίδα ενάντια στις βλάβες από τον ήλιο. Στο πλαίσιο εργαστηριακών δοκιμών, οι ερευνητές συνέκριναν την προστασία που παρέχουν οι διάφορες αντιοξειδωτικές που βρίσκονται κυρίως στα καλλυντικά και τα τρόφιμα. Συγκεκριμένα, ήθελαν να μελετήσουν την προστασία ενάντια στη βλαβερή ακτινοβολία UVA.

Αν και η ακτινοβολία UVB είναι αυτή που προκαλεί συνήθως τα εγκαύματα, οι ακτίνες UVA εισχωρούν βαθύτερα, προκαλώντας βλάβες στο DNA. Το αποτέλεσμα είναι να καταστρέφεται το κολλαγόνο που επιτρέπει στο δέρμα να παραμένει ελαστικό και σφριγηλό.

Η ομάδα των ερευνητών ανακάλυψε πως τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά είναι αυτά που επιδρούν στα κύτταρα παραγωγής ενέργειας που βρίσκονται στην επιδερμίδα. Ωστόσο, ένα από αυτά αντιοξειδωτικά ξεχώρισε ως προς την αποτελεσματικότητά του. Το Tiron ήταν αποτελεσματικό σε ποσοστό 100% όσον αφορά τις βλάβες από την ακτινοβολία UVA και την απελευθέρωση βλαβερών ενζύμων που καταστρέφουν την επιδερμίδα.

Η σχετική μελέτη αναφέρει πως «το Tiron είναι πολλά υποσχόμενο, όμως δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη ως προς την τοξικότητά του στον ανθρώπινο οργανισμό». Επίσης, η αντιοξειδωτική ουσία δεν παράγεται με φυσικό τρόπο και δε βρίσκεται στις τροφές.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επίσημο περιοδικό της Ομοσπονδίας Αμερικανικών Κοινοτήτων για την Πειραματική Βιολογία FASEB Journal και μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την παρασκευή ουσιών με ισοδύναμη αποτελεσματικότητα όπως το Tiron.

 

onmed.gr

 

Share

Be the first to comment on "Θαυματουργό αντιοξειδωτικό δρα ενάντια στη γήρανση"

Leave a comment

error: