Θανατηφόρο μικρόβιο: Πώς οι επιστήμονες ανέκοψαν την πορεία του

thanatiforo_mikrovio

Σκότωσε 6 άτομα στις ΗΠΑ

Επί έξι μήνες, το ιατρικό προσωπικό κορυφαίου αμερικανικού ερευνητικού κέντρου δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί ασθενείς του με το μικρόβιο της klebsiella pneumoniae (KPC) δεν αντιδρούσαν θετικά στη φαρμακευτική αγωγή και στα αντιβιοτικά –ακόμα και στις καρβαπενέμες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την θεραπεία σοβαρών νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Από τους 18 ανθρώπους που βρέθηκαν θετικοί στο επίμονο μικρόβιο, οι έξι πέθαναν λόγω λοιμώξεων του αίματος, οι οποίες προκλήθηκαν από αυτό.

Ύστερα από αλλεπάλληλες, καθημερινές μελέτες στην προσπάθειά τους να βρουν πώς κατάφερνε το μικρόβιο να γίνει τόσο δυνατό που να είναι αήττητο, χτυπώντας αρρώστους με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, παρουσίασαν μία διαφωτιστική έρευνα σε ιατρικό περιοδικό. Η έρευνα συμβούλευε τους συναδέλφους τους για άμεση παρακολούθηση και καταγραφή των γονιδιωμάτων του –εκάστοτε- μικροβίου και του DNA του. Αυτή η παρακολούθηση είναι που μπορεί να βοηθήσει δίνοντας απαντήσεις για το πώς τα μικρόβια μεταδίδονται, ούτως ώστε οι γιατροί να μπορέσουν να προστατεύσουν τους ασθενείς τους. Κίνηση στην οποία προέβησαν οι ειδικοί του κέντρου NIH, όπου υπήρξαν τα κρούσματα, καταφέρνοντας να μην χάσουν περισσότερους από έξι πάσχοντες-από τους προαναφερθέντες 18- που, τελικά, υπέκυψαν.

Μία από τις κορυφαίες επιδημιολόγους του κέντρου, η Τάρα Πάλμορ δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press πως, «δεν θέλουμε να επαναληφθεί κάτι παρόμοιο».

protothema.gr
Share

Be the first to comment on "Θανατηφόρο μικρόβιο: Πώς οι επιστήμονες ανέκοψαν την πορεία του"

Leave a comment