Η Χημειοθεραπεία δεν είναι απαραίτητη σε όλες τις ασθενείς με Καρκίνο του Μαστού, βάσει πρόσφατης μελέτης που υλοποιήθηκε σε κλινικά, ερευνητικά κέντρα της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρίας Μαστού (ΕΧΕΜ), υπό την καθοδήγηση του καθ. Χρ. Μαρκόπουλου
«Η χρήση της πολυγονιδιακής ανάλυσης OncotypeDX στις περιπτώσεις με ορμονο-ευαίσθητο καρκίνο του μαστού μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των ασθενών που χρειάζονται αντιμετώπιση μόνον με Ορμονοθεραπεία και να τις απαλλάξει από τη Χημειοθεραπεία και τις παρενέργειες που τη συνοδεύουν», σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που ανακοινώθηκε στο Πανευρωπαϊκό Διεπιστημονικό Συνέδριο για τον Καρκίνο 2011 (ECCO-ESMO-ESTRO) που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, με τη συμμετοχή 15.000 συνέδρων από την Ευρώπη και την Αμερική.
Τα αποτελέσματα της κλινική εμπειρίας από τη χρήση της πολυγονιδιακής ανάλυσης OncotypeDX σε 5 ερευνητικά κέντρα της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρίας Μαστού (ΕΧΕΜ), στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, παρουσιάσθηκαν από το Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο της ΕΧΕΜ κ. Χρήστο Μαρκόπουλο.
Σύμφωνα με τον Καθ. Χρήστο Μαρκόπουλο, ‘‘στις ασθενείς που παρουσιάζουν ορμονο-ευαίσθητο καρκίνο του μαστού (καρκίνος με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς) και ενδιάμεσα χαρακτηριστικά «επιθετικότητας» των κυττάρων του, δεν είναι ξεκάθαρο εάν μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνον με Ορμονοθεραπεία ή χρειάζονται και Χημειοθεραπεία σύμφωνα με τις έως πρόσφατα «κατευθυντήριες οδηγίες» για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού’’. Τελευταία, σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται η χρησιμοποίηση των test πολυγονιδιακής ανάλυσης όπως το OncotypeDX, που μπορεί να βοηθήσει στη λήψη των θεραπευτικών αποφάσεων.
Τα ευρήματα από την ανάλυση των αλλαγών στις θεραπευτικές αποφάσεις σε 101 Ελληνίδες ασθενείς με καρκίνο μαστού που ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία, ανέδειξαν ότι η χρήση του OncotypeDX είχε ως αποτέλεσμα τη χορήγηση χημειοθεραπείας στο 28,7% των γυναικών και την αποφυγή της στο 71,3%, οι οποίες αντιμετωπίσθηκαν μόνον με Ορμονοθεραπεία. Το όφελος από τη χρήση του test δεν είναι μόνον για τις ασθενείς που αποφεύγουν τη Χημειοθεραπεία, αλλά και για εκείνες που σύμφωνα με το αποτέλεσμα του OncotypeDX πρέπει να ακολουθήσουν αγωγή με συνδυασμό Χημειοθεραπείας – Ορμονοθεραπείας. «Η ταυτοποίηση ασθενών στις οποίες, χωρίς το Oncotype DX, μπορεί να μην χορηγούνταν Χημειοθεραπεία βάσει των παραδοσιακών παθολογοανατομικών δεικτών και που ενδεχομένως τους σώζει την ζωή, υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο που έχει η βιολογία του όγκου της κάθε ασθενούς στις θεραπευτικές επιλογές» τονίζει ο καθ. Χρήστος Μαρκόπουλος.
Η ανάλυση OncotypeDX® είναι μια κλινικά πιστοποιημένη ανάλυση 21 γονιδίων που προβλέπει την πιθανότητα οφέλους της χημειοθεραπείας και συγχρόνως εκτιμά την πιθανότητα εμφάνισης μεταστάσεων σε ασθενείς με καρκίνο μαστού πρώιμου σταδίου με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων. Έχει αποδειχθεί ότι το αποτέλεσμα του OncotypeDX® (ο Βαθμός Υποτροπής – Recurrence Score®), παρέχει ανεξάρτητες πληροφορίες σε σχέση με τους παραδοσιακούς δείκτες. Η χρήση της ανάλυσης αυτής για τη λήψη θεραπευτικών αποφάσεων συμπεριλαμβάνεται στις Αμερικανικές κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες NCCN και ASCO, και η χρήση του συστήνεται από 2ετίας και στις Ευρωπαϊκές του St. Gallen και της ESMO.
Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις πρώτες Ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες ήταν διαθέσιμη η ανάλυση αυτή, από το 2008. Η Ελληνική κλινική εμπειρία παρουσιάστηκε στην ιατρική κοινότητα από τον καθ. Χρήστο Μαρκόπουλο, για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2011, στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Διεπιστημονικού Συνεδρίου για τον Καρκίνο Μαστού στο St Gallen της Ελβετίας, όπου έγινε σαφής η αξία της ανάλυσης στην επιλογή των ασθενών που ωφελούνται από την χορήγηση χημειοθεραπείας, με τελικό αποτέλεσμα οι 3 στις 4 γυναίκες να αποφεύγουν την χημειοθεραπεία. Στο ίδιο συνέδριο, το Μάρτιο του 2011, ανακοινώθηκε και η Οικονομική Αξιολόγηση της ανάλυσης από το τμήμα Οργάνωσης και Αξιολόγησης των Υπηρεσιών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών που επιμελήθηκε ο καθ. Λυκούργος Λιαρόπουλος. Η ανάλυση αυτή απέδειξε ότι η χρήση του OncotypeDX® στην κλινική πράξη θα εξοικονομούσε 5,5 εκατ. ευρώ ανά έτος στους ασφαλιστικούς φορείς της χώρας μας.
—————————-
Σχετικά με την Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού (ΕΧΕΜ)
Η Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού είναι Σωματείο που ιδρύθηκε το 2000 με τη συμμετοχή των περισσοτέρων Χειρουργικών Μονάδων Μαστού της Ελλάδας και αποτελεί ισότιμο μέλος του Breast International Group (BIG). Διαθέτει 320 μέλη, ενώ έχει διοργανώσει 56 επιστημονικές ημερίδες και ένα Πανελλήνιο Συνέδριο. Επίσης, διοργανώνει Ετήσια Μετεκπαιδευτικά Μαθήματα Ειδικευομένων, προσφέρει υποτροφίες σε νέους χειρούργους και συμμετέχει στη διαμόρφωση Διεθνών και Ελληνικών Κλινικών πρωτοκόλλων.
Be the first to comment on "Η Χημειοθεραπεία δεν είναι απαραίτητη σε όλες τις ασθενείς με Καρκίνο του Μαστού"