Η υπερβολική γυμναστική αφαιρεί χρόνια ζωής

h_ypervoliki_gymnastiki_afairei_xronia_zwhs

Η υπερβολική γυμναστική αφαιρεί χρόνια ζωήςΠοιος είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ιδανικός χρόνος διάρκειας της άθλησης

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η γυμναστική συμβάλλει στη βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης προσθέτοντάς μας χρόνια ζωής… Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που κάποιος ξεπεράσει τα όρια;

Όπως αναφέρουν στο πόρισμα της έρευνας που έκαναν αμερικανοί καρδιολόγοι, που είναι και οι ίδιοι δρομείς, η υπερβολική γυμναστική όχι μόνο δεν προσθέτει χρόνια στη ζωή, αλλά της κόβει κιόλας, διότι εξαντλεί πρόωρα την καρδιά.

Όπως γράφουν σε τρισέλιδο άρθρο τους στην επιθεώρηση «Heart», αν και η συχνή, ήπιας εντάσεως γυμναστική όπως το τζόκινγκ, είναι ωφέλιμη, υπάρχει κίνδυνος να το παρακάνει κανείς – και τότε, οι συνέπειες είναι ολέθριες.

«Η συχνή, ήπιας εντάσεως φυσική δραστηριότητα προσθέτει ζωή στα χρόνια, καθώς και χρόνια στη ζωή», σημειώνουν. «Αντιθέτως, αν κάποιος τρέχει πολύ γρήγορα, πολύ μακριά και επί πολλά χρόνια, μπορεί να επιταχύνει την πορεία του προς τον τερματισμό της ζωής».

Τις συστάσεις τους υποστηρίζουν δύο νέες μελέτες, οι οποίες παρουσιάσθηκαν προσφάτως σε ιατρικά συνέδρια.

Στην πρώτη συμμετείχαν περισσότεροι από 50.000 εθελοντές, τους οποίους παρακολούθησαν επί τρεις δεκαετίες οι ερευνητές.

Οι 14.000 από αυτούς ήταν δρομείς – και είχαν κατά 19% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν στη διάρκεια της μελέτης. Ωστόσο, το όφελος στην επιβίωση περιοριζόταν μόνον σε όσους διένυαν τρέχοντας 8 έως 32 χιλιόμετρα την εβδομάδα.

Όσοι έτρεχαν περισσότερο από αυτό, δεν έζησαν περισσότερο απ’ ότι όσοι έκαναν καθιστική ζωή.

Η ίδια μελέτη έδειξε πως το γρήγορο τρέξιμο δεν παρέχει κάποιο πρόσθετο όφελος σε σύγκριση με το τρέξιμο με χαλαρό ρυθμό (με μια ταχύτητα 9,6 έως 11,2 χιλιομέτρων την ώρα).

Παρομοίως, το τρέξιμο 2 έως 5 ημέρες την εβδομάδα απεδείχθη καλύτερο απ’ ότι το καθημερινό τζόκινγκ.

Η δεύτερη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 20.000 εθελοντές, έδειξε πως το τζόκινγκ με αργό ρυθμό προσθέτει τα περισσότερα χρόνια στη ζωή.

Οι δύο ειδικοί συνιστούν σε όποιον θέλει να αποκομίσει το μέγιστο όφελος από την άσκηση, να μην υπερβαίνει τα 30-50 λεπτά γυμναστικής την ημέρα. Επιπλέον, συνιστούν να τρέχει συχνότερα από 2 έως 5 μέρες την εβδομάδα, ενώ λένε πως η συμμετοχή σε μαραθωνίους πρέπει να γίνεται σποραδικά και όχι συστηματικά.

Προειδοποιούν ακόμα πως όποιος γυμνάζεται πολύ σκληρά επί 1 ή 2 ώρες μπορεί να βλάψει την καρδιά του, προκαλώντας διάταση, ρήξεις και ουλές στον καρδιακό ιστό και αυξάνοντας τον κίνδυνο για εμφάνιση επικίνδυνων αλλαγών στον καρδιακό ρυθμό.

newsbeast.gr

Share

Be the first to comment on "Η υπερβολική γυμναστική αφαιρεί χρόνια ζωής"

Leave a comment

error: