Η υγεία σχετίζεται με την οικογενειακή κατάσταση

ygeia_oikogeneiakh_katastash

Το διαζύγιο σε νεαρή ηλικία σχετίζεται με προβλήματα υγείας. Απροετοίμαστοι για το σοκ του χωρισμού

Νέα ΥόρκηΟι άνθρωποι που χωρίζουν σε νεότερη ηλικία, κινδυνεύουν να εμφανίσουν μεγαλύτερα προβλήματα υγείας σε σχέση με όσους παίρνουν διαζύγιο σε μεγαλύτερη ηλικία, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα,που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Social Science and Medicine.

Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ,με επικεφαλής την καθηγήτρια Κοινωνιολογίας Χούι Λίου ανέλυσαν τις περιπτώσεις περίπου 1.300 ατόμων και συσχέτισαν την κατάσταση της υγείας τους με την οικογενειακή τους κατάσταση.

Η έρευνα έδειξε ότι όσοι χωρίζουν σε ηλικία 35 έως 41 ετών, έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας, σε σχέση με όσους χωρίζουν σε ηλικία 44 έως 50 ετών. Η διαπίστωση αυτή προκάλεσε έκπληξη στους ερευνητές, που περίμεναν ότι οι νεαρότεροι θα είχαν μεγαλύτερες ψυχικές και σωματικές αντοχές.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που παίρνουν διαζύγιο, έχουν περισσότερες εμπειρίες και ικανότητες, έτσι ώστε να ξεπεράσουν το σοκ του χωρισμού, ενώ οι μικρότεροι είναι απροετοίμαστοι και υποφέρουν πιο πολύ, με συνέπεια να φθείρεται περισσότερο και η υγεία τους, λόγω του αυξημένου στρες που βιώνουν.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι χωρισμένοι νεώτερης ηλικίας χρειάζονται περισσότερη κοινωνική, ψυχολογική και οικογενειακή στήριξη σε περίπτωση διαζυγίου, σε σχέση με τους πιο ώριμους διαζευγμένους, είτε με τη μορφή επίσημης συμβουλευτικής υποστήριξης,είτε άτυπης.

Μια πιθανή αιτία για την μικρότερη επίπτωση του διαζυγίου στις μεγαλύτερες ηλικίες, σύμφωνα με τη Δρ Λίου, είναι ότι ίσως σε αρκετά ζευγάρια που έχουν μείνει παντρεμένα επί πολλά χρόνια, ο γάμος αποτελεί μεγαλύτερο ψυχικό βάρος κι έτσι, όταν χωρίζουν,αισθάνονται μεγαλύτερη ανακούφιση που έμειναν μόνοι, σε σχέση με τους πιο νέους.

Η έρευνα πάντως διαπίστωσε ότι γενικότερα όσοι χωρίζουν, βιώνουν ταχύτερη επιδείνωση της υγείας τους σε σχέση με όσους μένουν παντρεμένοι, κάτι που επιβεβαιώνει ανάλογα ευρήματα προηγουμένων μελετών όσον αφορά το όφελος του γάμου για την υγεία.

Από την άλλη, όσοι ήταν για πολλά χρόνια ήδη χωρισμένοι, δεν παρουσίασαν -στο χρονικό διάστημα της έρευνας- επιδείνωση της υγείας τους μεγαλύτερη από ό,τι οι παντρεμένοι, κάτι που δείχνει ότι το πρόβλημα για την υγεία παρατηρείται κυρίως κατά την μεταβατική περίοδο από το γάμο στο διαζύγιο, η οποία προκαλεί το μεγαλύτερο άγχος. Όταν πια ένας άνθρωπος προσαρμοστεί στο νέο καθεστώς του χωρισμένου, τότε η υγεία του τείνει να σταθεροποιείται.

Share

Be the first to comment on "Η υγεία σχετίζεται με την οικογενειακή κατάσταση"

Leave a comment