Η σχέση της απώλειας βάρους με το άσθμα

asthma1

asthma1 Νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά, δείχνει ότι η απώλεια βάρους σχετίζεται με μείωση της σοβαρότητας του άσθματος σε παχύσαρκα άτομα.

Η συχνότητα εμφάνισης άσθματος είναι περίπου 1,5 φορές υψηλότερη σε παχύσαρκα άτομα, συγκριτικά με άτομα φυσιολογικού σωματικού βάρους, ενώ αύξηση του δείκτη μάζας σώματος κατά τρείς μονάδες συνδέεται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου κατά 35%.

Στη μελέτη συμμετείχαν 22 παχύσαρκοι ασθενείς, ηλικίας 18-75 ετών. Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία ακολούθησε πρόγραμμα απώλειας βάρους και η άλλη λειτούργησε ως ομάδα ελέγχου. Η μέση απώλεια βάρους μετά από διάστημα 3 μηνών διαμορφώθηκε στα 16,5 κιλά.

Συνολικά, παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση σε δείκτες που σχετίζονται με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του άσθματος αλλά και την ποιότητα ζωής, στα άτομα που μείωσαν το σωματικό τους βάρος.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, η παρούσα μελέτη είναι μοναδική, λόγω της χρήσης διαγνωστικών κριτηρίων υψηλής ακρίβειας για την αξιολόγηση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων της νόσου, ενώ σχολιάζει πως τα παρατηρούμενα ευρήματα τονίζουν τη σημασία της αποτελεσματικής διαχείρισης των συνοδών επιπλοκών της παχυσαρκίας, για τη βελτίωση της ζωής των ασθενών.

 

neadiatrofis.gr

Share

Be the first to comment on "Η σχέση της απώλειας βάρους με το άσθμα"

Leave a comment

error: