Η σχέση ιατρού-νοσηλευτή-ασθενή στη διαχείριση χρονίων νοσημάτων»

doctor_patient

Για 3η συνεχή χρονιά διοργανώνεται το σημαντικό forum διαλόγου ιατρών, νοσηλευτών και ασθενών, πάνω σε θέματα σχέσης επαγγελματιών υγείας και ασθενή στη διαχείριση χρονίων νοσημάτων.

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξαν ο Καθ. Χειρουργικής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών Γρηγόριος Κουράκλης και ο Καθ. Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Χρήστος Λιονής.

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΒΑΡΣΑΜΟΣ, MANAGING PARTNER GET2WORK

Ο κ. Βαρσάμος αναφέρθηκε στη σχέση γιατρού-ασθενή στην ηλεκτρονική εποχή. «Η χρήση νέων εφαρμογών και συσκευών εξαπλώνεται ραγδαία στο χώρο της υγείας. Οι ασθενείς χρησιμοποιούν ευρέως το διαδίκτυο για την ενημέρωση πάνω στις παθήσεις τους. Η νέα τάση είναι ο ασθενής «medical googler».

Ειδικότερα οι ασθενείς με τις σπάνιες παθήσεις έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό χρήσης και συχνά οδηγούνται σε αυτοδιάγνωση» τόνισε ο κ. Βαρσάμος.

Οι γιατροί ασπάζονται το διαδίκτυο με χρονική καθυστέρηση σε σχέση με τους ασθενείς και πρέπει όλοι τους να αποδεχθούν την είσοδο στη νέα εποχή.

________________________________________

1η Συνεδρία «Θεραπεία Πόνου και Παρηγορική Θεραπεία ασθενών με καρκίνο»

ΑΘΗΝΑ ΒΑΔΑΛΟΥΚΑ, ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ

Η κ. Βαδαλούκα υπογράμμισε τη σημασία της παρηγορητικής θεραπείας με στόχο την ποιότητα ζωής των ασθενών. «Η παρηγορητική θεραπεία δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ανάγκη. Και όχι μόνο για τους ογκολογικούς ασθενείς. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν οι κατάλληλες δομές για πολύ βασικές ανάγκες όπως η κατ’ οίκον νοσηλεία» είπε η κ. Βαδαλούκα.

Σημασία έχει η εκπαίδευση γιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων πάνω στον πόνο.

ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΚΟΛΑΚΗ, Δ/ΝΤΡΙΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ, ΝΟΣ. «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ»

Η κ. Κοκολάκη αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του καρκινικού πόνου ξεκινώντας με ισχυρά αναλγητικά όπως τα οπιοειδή. Η επιλογή της φαρμακευτικής αγωγής αποφασίζεται με βάση την ένταση του πόνου. Η εκτίμηση του πόνου γίνεται με ειδικά εργαλεία όπως οι κλίμακες πόνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.  Συμπληρωματικά χρησιμοποιούνται ειδικές επεμβατικές τεχνικές μαζί με τα φάρμακα για την ανακούφιση των ασθενών.

«Η ανακούφιση του πόνου είναι αναφαίρετο δικαίωμα των ασθενών» είπε ο κ. Κοκολάκη.

ΕΥΝΟΜΙΑ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ-ΒΡΑΧΝΟΥ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ Δ/ΝΤΡΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΠΟΝΟΥ & ΠΑΡΗΓΟΡΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ, ΝΟΣ. «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»

«Η παρηγορητική ή παρηγορική φροντίδα είναι η θεραπευτική προσέγγιση που βελτιώνει την ποιότητα της ζωής των αρρώστων και των οικογενειών τους, που αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετιζόμενα με απειλητική για τη ζωή νόσο. Βασίζεται στην πρόληψη και την ανακούφιση των βασανιστικών εκδηλώσεων της νόσου, μέσω της έγκαιρης αναγνώρισης και της άψογης αξιολόγησης και θεραπείας του πόνου, των δυσάρεστων σωματικών συμπτωμάτων, καθώς και των λοιπών προβλημάτων σωματικών, ψυχοκοινωνικών και πνευματικών» ανέφερε η κ. Αλεξοπούλου-Βραχνού.

Η παρηγορική φροντίδα θέλει να δώσει στους ασθενείς την αξιοπρέπειά τους για να μην υποφέρουν και για να είναι λειτουργικοί σε όλη τη διάρκεια της νόσου.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΟΥΛΟΥΚΟΥΡΑ, ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΒΡΑΧΕΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ, ΝΟΣ. «ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ»

«Η δυσνόητη ιατρική ορολογία και οι πολύπλοκες ιατρικές παρεμβάσεις προκαλούν άγχος στους ασθενείς με καρκίνο. Ο ρόλος του νοσηλευτή είναι καταλυτικός για να εκπαιδεύσει τον ασθενή και για να τον προετοιμάσει ψυχολογικά πάνω στο νέο τρόπο ζωής του» ανέφερε η κ. Κουλουκούρα.

Οι νοσηλευτές στις ογκολογικές κλινικές πρέπει να έχουν εξειδικευμένες γνώσεις και να συμπληρώνουν με το έργο τους τη διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών υγείας που ασχολούνται με τους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΙΣΙΝΙΔΗ, ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ, ΟΜΙΛΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ «ΑγκαλιάΖΩ»

«Πολλοί ασθενείς με καρκίνο έχουν μάθει να ελέγχουν τον πόνο, όχι όμως όλοι. Η σημασία του συλλόγου ασθενών είναι να βοηθούν τους ασθενείς να προσαρμόζονται στη νέα κατάσταση. Κανείς ασθενείς δεν πρέπει να πονά σωματικά σήμερα το 2016» ανέφερε η κ. Πισινίδη.

 

 

 

 

Share

Be the first to comment on "Η σχέση ιατρού-νοσηλευτή-ασθενή στη διαχείριση χρονίων νοσημάτων»"

Leave a comment

error: