Η σιδηροπενική αναιμία αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

egefaliko2

egefaliko2 Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κάνοντας το αίμα πιο κολλώδες, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.

Το εύρημα των επιστημόνων από το Imperial College του Λονδίνου μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων – της πιο συχνής μορφής τους, που οφείλονται σε παρεμπόδιση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο εξαιτίας θρόμβου.

Τα τελευταία χρόνια, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η σιδηροπενική αναιμία, που προσβάλλει σχεδόν το σχεδόν 30% του παγκόσμιου πληθυσμού (σχεδόν δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους) μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ισχαιμικό εγκεφαλικό σε ενήλικες και σε παιδιά.

Οι επιστήμονες του Imperial βρήκαν ότι η έλλειψη σιδήρου αυξάνει την συγκολλητική ικανότητα μικροσκοπικών κυττάρων του αίματος (λέγονται αιμοπετάλια), με συνέπεια να δημιουργείται θρόμβος όταν κολλάνε το ένα με το άλλο.

Το εύρημα προέρχεται από μελέτη με 497 πάσχοντες από μία σπάνια νόσο, που λέγεται κληρονομούμενη αιμορραγική τελαγγειεκτασία (HHT), η οποία συχνά προκαλεί διογκωμένα αιμοφόρα αγγεία στους πνεύμονες, που μοιάζουν με τους κιρσούς.

Φυσιολογικά, τα μικρά αιμοφόρα αγγεία των πνευμόνων δρουν ως φίλτρα, που απομακρύνουν τους μικρούς θρόμβους πριν εισέλθουν στις αρτηρίες.

Στους ασθενείς με HHT, το αίμα κατορθώνει να διαπερνά αυτό το φίλτρο, με συνέπεια να εισέρχονται οι θρόμβοι στις μεγάλες αρτηρίες και από εκεί να φτάνουν έως τον εγκέφαλο.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στο τεύχος της 19ης Φεβρουαρίου της επιθεωρήσεως «PLoS One», οι ασθενείς της μελέτης που είχαν επίσης σιδηροπενική αναιμία, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στην πραγματικότητα, ακόμα και αν οι ασθενείς είχαν μετρίως χαμηλά επίπεδα σιδήρου (γύρω στα 33 μικρογραμμάρια – μg/dl) διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού σε σύγκριση με όσους είχαν επίπεδα σιδήρου στο μέσον των φυσιολογικών ορίων.

Τα φυσιολογικά επίπεδα σιδήρου είναι 55-160 μg/dl για τους άνδρες, 45-155 μg/dl για τις γυναίκες και 45-120 μg/dl για τα παιδιά.

Επιπλέον, τα αιμοπετάλια των ασθενών με σιδηροπενική αναιμία κολλούσαν πιο γρήγορα το ένα με το άλλο, όταν οι ερευνητές τα εξέτασαν στο εργαστήριο.

Το εύρημα αυτό «πιθανώς εξηγεί γιατί η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, αν και πρέπει να κάνουμε και άλλες μελέτες για να αποδείξουμε πέραν πάσης αμφιβολίας τη συσχέτιση αυτή», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κλαιρ Σόβλιν, λέκτορας Αναπνευστικής Ιατρικής στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς & Πνευμόνων (NHLI) του Imperial.

Επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να διερευνήσουν εάν η θεραπεία της σιδηροπενικής αναιμίας μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού.

 

 

Tanea.gr

 

 

 

 

Share

Be the first to comment on "Η σιδηροπενική αναιμία αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού"

Leave a comment

error: