Η πρόληψη θωρακίζει την υγεία μας

prolipsi_thwrakizei_thn_ygeia

Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε τώρα για την υγεία μας καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό τη διατήρηση της μελλοντικής μας ευεξίας, καθώς ο επιπολασμός και η σοβαρότητα πολλών λοιμώξεων αυξάνονται με την ηλικία, εν μέρει λόγω της εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι άνθρωποι συχνά γνωρίζουν τη σημασία της σωστής διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας, ωστόσο έρευνες έχουν δείξει ότι η υγιής γήρανση αποτελεί ουσιαστικά μία διά βίου εφαρμογή προληπτικής υγιούς συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένων εμβολιασμών και διαγνωστικών ελέγχων.
Καθώς οι άνθρωποι γηράσκουν, η ικανότητά τους για την καταπολέμηση των λοιμώξεων μειώνεται. Το ανοσοποιητικό σύστημα κανονικά εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου, αυξάνοντας τον κίνδυνο να προσβληθούν από σοβαρές νόσους, που όμως μπορούν να προληφθούν μέσω εμβολιασμού, όπως η γρίπη και η πνευμονιοκοκκική νόσος (ομάδα λοιμώξεων που προκαλούνται από το κοινό βακτήριο Streptococcus pneumoniae). Επιπλέον, η επίπτωση των χρόνιων παθήσεων, όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης ή ο καρκίνος, αυξάνεται με την ηλικία. Περίπου 80% των ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας πάσχουν από κάποια χρόνια νόσο και 50% πάσχουν από δύο ή παραπάνω, γεγονός που τους καθιστά πιο επιρρεπείς σε μολυσματικές ασθένειες.
Προληπτικές ενέργειες, όπως ο εμβολιασμός, παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας των ενηλίκων.
Η σημασία του εμβολιασμού των ενηλίκων
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο εμβολιασμός αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες και οικονομικές υγειονομικές παρεμβάσεις, καθώς προλαμβάνει από δύο ως τρία εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο σε ανθρώπους όλων των ηλικιών.
Ο εμβολιασμός των ενηλίκων είναι σημαντικός διότι το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί καθώς γερνούν. Μπορεί να έχει θετική επίπτωση στη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής.
lΟ εμβολιασμός μπορεί να είναι ευεργετικός για ανθρώπους κάθε ηλικίας. Πέραν του γεγονότος ότι οι ενήλικοι μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο επιρρεπείς σε ασθένειες οι ίδιοι, οι παππούδες ή άλλοι ενήλικοι κηδεμόνες μπορούν εν αγνοία τους να εξαπλώσουν μεταδοτικές ασθένειες σε νεαρά άτομα.
lΜια «διά βίου» προσέγγιση θεωρείται ότι θα καταστήσει τα οφέλη του εμβολιασμού προσβάσιμα σε όλους όσοι διατρέχουν κίνδυνο. Νέα και ήδη υπάρχοντα εμβόλια διατίθενται για παιδιά, εφήβους και ενηλίκους. Η αυξημένη χρήση των εμβολίων στους ενηλίκους και στους εφήβους ενδέχεται να διατηρήσει αλλά και να επεκτείνει την επιτυχία του εμβολιασμού των βρεφών και να παράσχει ευρύτερη γενικότερη προστασία.
Συστάσεις και παγκόσμια πρόσληψη
Ο ΠΟΥ συστήνει τον εμβολιασμό ενηλίκων για την πρόληψη της γρίπης, του τετάνου, του κοκίτη και της πνευμονιοκοκκικής νόσου, μεταξύ άλλων μολυσματικών ασθενειών.
Στη χώρα μας η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού ενέταξε το 13δύναμο συζευγμένο αντιπνευμονιοκοκκικό εμβόλιο στο βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού για τους ενηλίκους άνω των 50 ετών, οπότε καλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 100%.
Το 13δύναμο συζευγμένο αντιπνευμονιοκοκκικό εμβόλιο προσφέρει προστασία από τις πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, όπως είναι η πνευμονία, η μηνιγγίτιδα, η σηψαιμία και η οξεία μέση ωτίτιδα. Για τους ενηλίκους άνω των 50 ετών συνιστάται η χορήγηση μίας μόνο δόσης εφάπαξ, ενώ μπορεί να συγχορηγηθεί με το εποχικό εμβόλιο της γρίπης.
tovima.gr
Share

Be the first to comment on "Η πρόληψη θωρακίζει την υγεία μας"

Leave a comment

error: