Η προπόνηση που χρειάζεται κάθε ένας σωματότυπος

somatotipos

somatotiposΠοια είναι η καλύτερη προπόνηση για κάθε σωματότυπο; Είτε έχεις ψωμάκια είτε καμπύλες, υπάρχει ένα ιδανικό πρόγραμμα άσκησης για σένα.

Σωματότυπος Αχλάδι

Όπως υποδεικνύει το όνομα, οι γυναίκες με σωματότυπο «αχλάδι» είναι σχετικά πιο αδύνατες στο πάνω μέρος, παίρνουν εύκολα βάρος στο κάτω μέρος του σώματος και δυσκολεύονται να σμιλεύουν τα μπράτσα και τους ώμους.

Η λύση Οι γυναίκες με σώμα «αχλάδι» συχνά παθαίνουν εμμονή με το να σμιλεύσουν το κάτω μέρος του σώματος, κάνοντας δεκάδες προβολές και καθίσματα. Φυσικά και θέλεις οι γλουτοί, οι μηροί και οι γοφοί σου να είναι σφιχτοί και τονωμένοι, αλλά καλό είναι, επίσης, το σώμα σου να είναι ισορροπημένο, γι’ αυτό μην παραμελείς ό,τι βρίσκεται πάνω από τη μέση.

Οι ασκήσεις

Σετ 1 Κάμψεις δικεφάλων (βραχιόνιων) με αλτήρες σε όρθια θέση.

Σετ 2 Εκτάσεις με αλτήρες σε καθιστή θέση για ώμους.

Σετ 3 Εκτάσεις με αλτήρα πίσω από το κεφάλι για τρικέφαλους (over head).

Σετ 4 . Πιέσεις με αλτήρες σε καθιστή θέση για ώμους

Αγορίστικο

Οι γυναίκες με σώμα «χάρακα» μπορούν να φορέσουν σχεδόν τα πάντα – αλλά δεν έχουν τις γυναικείες καμπύλες. Όταν παίρνουν βάρος, συνήθως κάνουν κοιλίτσα, όπως και οι άνδρες. Αυτός ο σωματότυπος είναι παρόμοιος με τον αθλητικό, αλλά οι γυναίκες με αγορίστικη σωματοδομή δυσκολεύονται να χτίσουν μυς.

Η λύση Για να αυξήσουν τις καμπύλες τους, οι γυναίκες με ίσιο σωματότυπο πρέπει να επικεντρωθούν στη σύσφιγξη του μέσου κορμού – ειδικά των κοιλιακών και ραχιαίων. Πρέπει, επίσης, να αυξήσουν τις προπονήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης για να προσθέσουν μυϊκή μάζα στους γλουτούς.

Οι ασκήσεις

Σετ 1 Προβολές με στήριγμα σε ένα κοντάρι.

Σετ 2 Ημικαθίσματα με χέρια στη μέση και πόδια στο άνοιγμα των ώμων (παραλλαγή με πόδια pliι)

Σετ 3 Ροκανίσματα με χέρια πίσω από το κεφάλι.

Σετ 4 Ροκανίσματα με πόδια ψηλά και λυγισμένα. Χέρια πίσω ανοιχτά, στο ανέβασμα αγκαλιάζεις τα πόδια.

«Κλεψύδρα»

Οι γυναίκες με καμπύλες έχουν ισορροπημένο σώμα. Όταν παίρνουν βάρος, συνήθως το παίρνουν παντού. Είναι σαν τις γυναίκες με σώμα «αχλάδι» (με μεγαλύτερο όμως στήθος) – έχουν καμπύλες, αλλά τους λείπει συνολικά ο μυϊκός τόνος.

Η λύση Χωρίς ασκήσεις που τονώνουν ολόκληρο το σώμα, οι γυναίκες με σώμα «κλεψύδρα» κινδυνεύουν να παχύνουν, ειδικά στους μηρούς και στα μπράτσα. Για να διατηρήσουν τη σιλουέτα τους, αλλά και να τη συσφίξουν, πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα άκρα τους.

Οι ασκήσεις

Σετ 1 Ανάσκελα σήκωσε τη λεκάνη,τα πόδια σου να πατάνε κάτω και σφίξε τους γλουτούς

Σετ 2 Ημικαθίσματα με μπάλα που κρατάς με τεντωμένα χέρια πάνω.

Σετ 3 Γαλλικές εκτάσεις με αλτήρες ανάσκελα (ύπτια θέση).

Σετ 4 Εκτάσεις-προτάσεις με αλτήρες σε όρθια θέση.

Αθλητικό

Οι γυναίκες με αθλητικό σωματότυπο έχουν πιο πλατιές πλάτες και ώμους και είναι πιο στενές στους γοφούς. Συχνά έχουν κοντή (και ίσως κάπως φαρδιά) μέση, έχουν τετράγωνη σιλουέτα και έχουν χαμηλότερο ποσοστό λίπους από τις γυναίκες με σώμα «κλεψύδρα» ή «αχλάδι». Είναι δύσκολο να βρουν μαγιό, γιατί συνήθως ό,τι τους κάνει κάτω είναι πολύ στενό στο πάνω μέρος.

Η λύση Οι αθλητικοί σωματότυποι γενικά δε χρειάζονται πολύ τόνωση. Οι ασκήσεις που συσφίγγουν το μέσο κορμό μαζί με ασκήσεις για το κάτω μέρος του σώματος που σμιλεύουν γλουτούς και μηρούς είναι ο ιδανικός συνδυασμός γι’ αυτή την ήδη δυνατή σωματοδομή.

Οι ασκήσεις

Σετ 1 Διαγώνια προβολή πίσω με στήριξη σε κοντάρι.

Σετ 2 Προβολές με μετατόπιση ποδιού στο πλάι εναλλάξ.

Σετ 3 Ραχιαίοι στο στρώμα. Άρσεις χεριών-ποδιών ταυτόχρονα (μπρούμυτα).

Σετ 4 Ραχιαίοι εναλλάξ αντίθετο χέρι-πόδι μπρούμυτα (πρηνή θέση).

Σωματότυπος Mήλο

Οι γυναίκες με σωματότυπο «μήλο» έχουν την τάση να συγκεντρώνουν λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, έχουν πλούσιο στήθος ενώ δεν υπάρχει καλή αναλογία μέσης, γοφών, στήθους.

Η λύση: χάνεις βάρος εύκολα στα πόδια και τα χέρια αλλά δύσκολα από τη μέση και το στήθος. Οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι καθώς ασκήσεις για τους γλουτούς είναι ιδανικοί για σένα. Στόχος σου είναι να μειωθεί η περιφέρεια της μέσης.

Οι ασκήσεις:

ΣΕΤ1: Ανοίγματα με βαράκια ανάσκελα με πόδια να πατούν κάτω.

ΣΕΤ2: ροκανίσματα με πόδια ψηλά και λυγισμένα

ΣΕΤ3: Ραχιαίοι στο στρώμα, άρσεις χεριών ποδιών ταυτόχρονα- μπρούμυτα

ΣΕΤ4: ανυψώσεις ισχίων με τα χέρια κάτω από τη λεκάνη και λίγο λυγισμένα γόνατα. Η κίνηση γίνεται από τα ισχία. Σε όλα τα σετ κάνε 15 επαναλήψεις.

 

Shape.gr

 

 

Share

Be the first to comment on "Η προπόνηση που χρειάζεται κάθε ένας σωματότυπος"

Leave a comment

error: