«Η προαγωγή της ψυχικής υγείας είναι ζήτημα σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Υπουργός υγείας

mental_health

Εναρκτήρια ομιλία του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού για την ψυχική υγεία στο 2nd Mental Health Conference.

Γνωρίζουμε τα σοβαρά και συσσωρευμένα προβλήματα στην . Η δυσλειτουργία των δομών οφείλεται στην οικονομική κρίση. Υπήρχε σαφής πορεία εγκατάλειψης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Τώρα καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για την επανεκκίνηση στην ψυχιατρική περίθαλψη με έμφαση στη δημιουργία συστήματος πρωτοβάθμιας  και κοινοτικής ψυχιατρικής υγείας.

«Στον κατακερματισμένο κόσμο των ψυχιατρικών ασθενών δεν μπορούμε να παρέχουμε κατακερματισμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας», τόνισε ο Υπουργός.

Υπάρχει συγκεκριμένο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία. Βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση και σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή. Πρώτη προτεραιότητα θα είναι η διοικητική αλλαγή στις δομές ψυχικής υγείας. Υπάρχουν έντονα προβλήματα, ειδικότερα στην Αττική. Θα δημιουργηθούν νέες δομές εκεί που δεν υπάρχουν.

Έχουν δρομολογηθεί 300 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την ψυχική υγεία. Ένα μεγάλο μέρος των προσλήψεων έχει ολοκληρωθεί και ακολουθούν κι άλλες μέσω ΑΣΕΠ.

Όλες οι μεταρρυθμίσεις γίνονται με σεβασμό στις ανάγκες των ασθενών.

Υπήρχε μεγάλο πρόβλημα έλλειψης πόρων. Η χρηματοδότηση των δομών και των αντίστοιχων ΜΚΟ γίνεται πλέον από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Παρουσιάσαμε με μία εξειδικευμένη ομάδα, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες το σχέδιο για την επανεκκίνηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, το οποίο έτυχε θετικής αποδοχής.

Το νέο σχέδιο, περιλαμβάνει πολλές μεταρρυθμίσεις.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Το ψυχιατρικό νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού θα μεταφερθεί στο ΕΣΥ

Προτεραιότητα σε υπηρεσίες παιδιών και εφήβων

Νέες δομές για την Τρίτη Ηλικία

 

Ανδρέας Ξανθός, Υπουργός Υγείας

 

 

 

 

Share

Be the first to comment on "«Η προαγωγή της ψυχικής υγείας είναι ζήτημα σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Υπουργός υγείας"

Leave a comment

error: