Η πορεία της Covid στη χώρα μας

Ό, τι ειπώθηκε από τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κα Ειρήνη Αγαπηδάκη, τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ & Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας κ. Χρήστο Χατζηχριστοδούλου και την Καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ κα Αναστασία Κοτανίδου στην Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στους Συντάκτες Υγείας την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024, στο υπουργείο Υγείας  σχετικά με την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας.

Ο Υπουργός Υγείας ανέδειξε την τεράστια σημασία του εμβολιασμού…

… για τη γρίπη και για την Covid. Όπως είπε, το θέμα δίχασε όχι μόνο την ελληνική κοινωνία αλλά και τους ανθρώπους ανά τον κόσμο.“ Έχει έρθει η ώρα όμως να τελειώσει πια αυτή η σύγκρουση. Το εμβόλιο για την Covid είναι ένα ακόμη εμβόλιο σαν αυτά που κάναμε στην παιδική μας ηλικία, είναι δοκιμασμένο και όσοι το κάνουν σώζουν τη ζωή τους“, τόνισε.Τέλος, επισήμανε πως υπάρχουν ασθενείς με συλλοίμωξη γρίπης και RSV ή κορωνοϊού.

Προσοχή!

Ανέφερε επίσης ότι το υπουργείο Υγείας φέρνει σύντομα  νομοθετική διάταξη, με την οποία θα διαγράφονται τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου υπογράμμισε…

…πως υπάρχει σταθεροποίηση των δεικτών και οι εισαγωγές έχουν πτωτική τάση. Για παράδειγμα στις  9/1,  “είχαμε 209 εισαγωγές, ενώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο είχαμε 237. Είχαμε, όμως, περίπου τις μισές διασωληνώσεις 96 έναντι 174 πέρυσι και 267 θανάτους έναντι 508 πέρυσι. Από τους ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους, μόνον οι δύο ήσαν εμβολιαμένοι”.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σημείωσε επίσης…

…πως η θετικότητα της γρίπης είναι στο 40% (σε συμπτωματικούς) και πως είμαστε κοντά στην κορύφωση. Έκανε λόγο για τα περισσότερα κρούσματα μετα-πανδημικά.

Η διασπορά των ιών  εξήγησε…
πως μετατοπίζεται πιο αργά και πως τα πιο σοβαρά περιστατικά αφορούν το στέλεχος Α (Η1Ν1).

Για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) ανακοίνωσε…

πως ανεβαίνει η διασπορά του και ότι η θετικότητα θα φτάσει στο 15% – 20%. Έκανε λόγο για ταυτόχρονη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού – γρίπης – RSV.  Για τη χορήγηση του αντι-ιικού φαρμάκου τόνισε πως τις τελευταίες 2 – 3 μέρες έχει μειωθεί η ζήτηση. Τέλος, κάλεσε όσους έχουν ειδικά προβλήματα υγείας να λαμβάνουν το φάρμακο από την πρώτη μέρα.

 

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Η πορεία της Covid στη χώρα μας"

Leave a comment

error: