Η πολλή ζάχαρη μας κάνει… χαζούς

zaxari_mas_kanei_xazous

Η πολλή ζάχαρη μπορεί να σας κάνει πιο… χαζούς, λένε οι επιστήμονες. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια συνέκριναν στο εργαστήριο τις επιπτώσεις από την κατανάλωση σιροπιού από καλαμπόκι που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, το οποίο είναι έξι φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και από ένα συστατικό που περιέχεται σε επεξεργασμένες τροφές με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που είναι γνωστό ότι ενισχύουν τη μνήμη και την ικανότητα μάθησης.

 

Έκαναν πειράματα σε δύο ομάδες ποντικιών. Η μία κατανάλωνε επί έξι εβδομάδες αρκετή ζάχαρη, ενώ η άλλη ακολουθούσε υγιεινή διατροφή.

Στην αρχή του πειράματος, τα αποτελέσματα του οποίου δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Physiology, οι επιστήμονες τοποθέτησαν τα ποντίκια σε ένα λαβύρινθο, βάζοντας σημάδια για να τα βοηθήσουν να βρουν τη σωστή διαδρομή.

Έξι εβδομάδες μετά μελέτησαν την ικανότητά τους να «θυμηθούν» τη διαδρομή.

Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο καθηγητής Fernando Gomez-Pinilla, ανέφερε ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με ζάχαρη καθυστερούσαν περισσότερο συγκριτικά με τα υπόλοιπα.

«Η κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, μπορεί μακροχρόνια να επηρεάσει την ικανότητα του εγκεφάλου να μαθαίνει και να θυμάται πληροφορίες» είπε.

Αντίθετα, η κατανάλωση ξηρών καρπών και ψαριών, όπως ο σολομός, μπορεί να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.

«Η μελέτη μας καταδεικνύει ότι αυτό που τρώμε επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Αν προσθέσει κανείς τροφές με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειωθεί η “καταστροφή” που γίνεται» πρόσθεσε.

Πηγή: e-diet.g

Share

Be the first to comment on "Η πολλή ζάχαρη μας κάνει… χαζούς"

Leave a comment

error: