Η παχυσαρκία επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία σύμφωνα με νέα έρευνα

paxisarkia

Η παχυσαρκία επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία σύμφωνα με νέα έρευναΗ παχυσαρκία φαίνεται ότι παίζει κάποιο ρόλο στην εμφάνιση Αλτσχάιμερ και άνοιας σύμφωνα με πρόσφατη Κορεάτικη έρευνα. Τα αποτελέσματα της μελέτης, έρχονται να ενισχύσουν τις εκτιμήσεις ότι το περιττό βάρος μπορεί να επηρεάσει την εγκεφαλική λειτουργία.

Οι Κορεάτες επιστήμονες με επικεφαλής τον Δρ. Νταε Χιουν Γιουν, μελέτησαν 250 άτομα ηλικίας 60-70 ετών και παρατήρησαν ότι όσοι είχαν υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος και αυξημένη περίμετρο μέσης, σημείωσαν πολύ πιο χαμηλές επιδόσεις σε μια σειρά νοητικών τεστ στα οποία υποβλήθηκαν, συγκριτικά με άλλα άτομα ίδιας ηλικίας αλλά φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Όπως επισημαίνει ο Δρ. Γιουν«Τα ευρήματά μας έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη Δημόσια Υγεία. Η πρόληψη της παχυσαρκίας, ιδιαίτερα της λεγόμενης κεντρικής παχυσαρκίας (στην περιοχή της κοιλιάς) ίσως αποδεικνύεται σημαντική και για την πρόληψη της άνοιας.»

Την άποψη του αυτή συμμερίζεται και η Ένωση Αλτσχάιμερ της Μεγάλης Βρετανίας: «Ένα στα τρία άτομα άνω των 65 θα παρουσιάσουν κάποιας μορφής άνοια, ωστόσο υπάρχουν μέτρα που μπορούμε να πάρουμε για να περιορίσουμε την πιθανότητα αυτή. Μια ισορροπημένη διατροφή, η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, η συστηματική γυμναστική και η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης σε φυσιολογικά επίπεδα μπορούν να αποδειχτούν καθοριστικά».

iefimerida.gr

Share

Be the first to comment on "Η παχυσαρκία επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία σύμφωνα με νέα έρευνα"

Leave a comment