Η πανούκλα, που τον Μεσαίωνα αφάνισε το ένα τρίτο του ευρωπαϊκού πληθυσμού, εξακολουθεί να κοστίζει εκατοντάδες ζωές σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Αν και πλέον είναι σπάνια στην Ευρώπη, σε μία δεκαετία προσέβαλλε πάνω από 10.000 ανθρώπους στο Κονγκό, ενώ σποραδικά κρούσματα εντοπίστηκαν και στις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ.
Το 97% των κρουσμάτων καταγράφηκαν σε χώρες της Αφρικής, γράφουν οι ερευνητές στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Τροπικής Ιατρικής & Υγιεινής» (AJTMH), ενώ το σχεδόν 15% των ασθενών κατέληξαν.
Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ross, στην Καραϊβική, οι οποίοι ανέλυσαν τα κρούσματα βουβωνικής πανώλης, όπως αποκαλείται επιστημονικά η πανούκλα, που καταγράφηκαν την περίοδο 2000-2009.
Η πανούκλα είναι μία οξεία ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο yersinia pestis (βάκιλος του Γερσίν). Η νόσος μεταδίδεται στον άνθρωπο από το τσίμπημα ψύλλων (ιδίως του είδους xenopsylla cheopsis), που παρασιτούν σε άρρωστα τρωκτικά.
Ωστόσο, μεταδίδεται εύκολα και γρήγορα με άμεση ή έμμεση επαφή με έναν πάσχοντα, ιδίως όταν πρόκειται για την πνευμονική μορφή της η οποία μεταδίδεται ακόμα και με τα σταγονίδια του βήχα ή του φταρνίσματος.
Η νόσος εμφανίζεται σε τρεις μορφές: την βουβωνική, την πνευμονική και την σηψαιμική (μολύνεται το αίμα).
Συνολικά, περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι μολύνθηκαν από το υπαίτιο βακτήριο την περίοδο 2000-2009, λόγω της επαφής τους με μολυσμένα τρωκτικά, μολυσμένο κρέας καμήλας και άρρωστων σκύλων.
Στο Κονγκό καταγράφηκαν τα περισσότερα κρούσματα: ανήλθαν σε 10.581, με τις μεγαλύτερες επιδημίες να καταγράφονται σε εργαζόμενους σε ορυχεία χρυσού και διαμαντιών.
Δεύτερη σε συχνότητα κρουσμάτων ήταν η Μαδαγασκάρη με 7.182 περιστατικά και τρίτη η Ζάμπια με 1.309.
Στο Αφγανιστάν, 83 άνθρωποι μολύνθηκαν από μολυσμένο κρέας καμήλας, ενώ στην Κίνα υπήρξε επιδημία σε βοσκούς που ήρθαν σε επαφή με μολυσμένους σκύλους.
Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 56 κρούσματα, τα επτά εκ των οποίων ήταν θανατηφόρα, με δύο από τους νεκρούς να είναι επιστήμονες.
Ο πρώτος ήταν βιολόγος σε εθνικό πάρκο της χώρας, που μολύνθηκε εισπνέοντας το βακτήριο στη διάρκεια νεκροψίας σε άγριο λιοντάρι.
Ο δεύτερος ήταν ένας 60χρονος γενετιστής από το Σικάγο, ο οποίος μολύνθηκε κάνοντας πειράματα με στέλεχος του βακτηρίου yersinia που πίστευε ότι είναι αβλαβές.
Κρούσματα πανώλους εμφανίστηκαν επίσης, έπειτα από δεκαετίες απουσίας, στη Λιβύη και στην Αλγερία.
Η βουβωνική πανώλης έχει μείνει στην ιστορία ως Μαύρος Θάνατος, διότι τον 14ο αιώνα προκάλεσε πανδημία στην Ευρώπη που κόστισε τη ζωή στο ένα τρίτο έως το ένα δεύτερο του πληθυσμού της (τα θύματά της υπολογίζονται σε 25 εκατομμύρια).
Τώρα πια, όμως, έχει σχεδόν εξαλειφθεί από την Ευρώπη (καταγράφηκαν ελάχιστα κρούσματα την περίοδο 2000-2009), πιθανώς επειδή διατηρούνται υπό έλεγχο οι πληθυσμοί των αρουραίων στις πόλεις, κατά τον επικεφαλής της νέας μελέτης δρα Τόμας Μπάτλερ.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2012 καταγράφηκαν σχεδόν 400 κρούσματα πανώλους σε όλο τον κόσμο.
Πηγή:www.tanea.gr
Be the first to comment on "Η πανούκλα εξακολουθεί να σκοτώνει"