Η νοστιμιά στο… πιάτο σας

Συμβουλές για να είναι η μαγειρική σας όχι μόνο υγιεινή, αλλά και νόστιμη…

 

Θέλετε να μαγειρεύετε απλά, θρεπτικά και νόστιμα; Τότε, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

 

  1. Ο πρώτος κανόνας είναι: τα καλά πιάτα προϋποθέτουν καλά υλικά. Βεβαιωθείτε, λοιπόν, ότι αγοράζετε φρέσκα και καλής ποιότητας τρόφιμα. Αυτό θα δημιουργήσει μια σταθερή βάση για να δημιουργήσετε εξαιρετικά πιάτα.

  1. Πλένετε σχολαστικά τα υλικά. Το κρέας και τα ψάρι πρέπει να πλένονται κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό και να στεγνώνονται ελαφρά με χαρτί κουζίνας.

  1. Τα αρωματικά χόρτα κόβονται καλύτερα όταν, αφού τα πλύνετε, τα στεγνώσετε με χαρτί κουζίνας.

  1. Για να κόβετε τα υλικά ομοιόμορφα στο μίξερ, βάλτε στον κάδο ισομεγέθη κομμάτια (5Χ5 εκ. το πολύ). Αν θέλετε να κόψετε τα υλικά στο χέρι, κόψτε τα με μαχαίρι σε κύβους.

  1. Στις διάφορες συνταγές μαγειρικής χρησιμοποιούνται μέτριου μεγέθους αβγά.

  1. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και ερμηνεύετε τις συνταγές με τον δικό σας τρόπο. Αν δεν έχετε ένα συγκεκριμένο υλικό ή δεν μπορείτε να φάτε ορισμένες τροφές, αντικαταστήστε τες με άλλες. Για παράδειγμα, φιλέτα γαλοπούλας αντί για κοτόπουλο. Προσούτο αντί για ζαμπόν. Αποξηραμένα αντί για φρέσκα αρωματικά μυρωδικά. Γιαούρτι αντί για μαγιονέζα ή προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.

  1. Προσαρμόστε στις προτιμήσεις σας την ποσότητα μπαχαρικών κάθε συνταγής.

  1. Καλό είναι να έχετε στο σπίτι σας τα παρακάτω υλικά: έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, ξίδι μπαλσάμικο, κρεμμύδια, σκόρδο, βούτυρο, κρέμα γάλακτος και αβγά.

  1. Κάθε μεσογειακό γεύμα περιέχει ντομάτες. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε φρέσκιες ντομάτες ή αποφλοιωμένα ντοματάκια σε κονσέρβα. Τα ντοματάκια κονκασέ και η πολτοποιημένη ντομάτα είναι μια εναλλακτική πρόταση με έντονη γεύση, αν δεν έχετε φρέσκιες ντομάτες ή αν βιάζεστε.

Ο ντοματοπελτές προσθέτει γεύση στις σούπες και τις σάλτσες και καλό είναι να τον έχετε πάντα στο ψυγείο, μαζί με τον σπιτικό ζωμό λαχανικών ή κρέατα για τις σούπες σας.

  1. Τα κατάλληλα αρωματικά χορταρικά μπορούν να μεταμορφώσουν ένα απλό πιάτο σε γευστικό αριστούργημα. Γι’ αυτό το λόγο, σε όλες τις καλές κουζίνες θα βρείτε μαϊντανό, κρεμμυδάκια, άνηθο, φρέσκα ή κατεψυγμένα. Προσθέστε φύλλα δάφνης, καρφάκια γαρίφαλο ή κυπαρισσόμηλα σε μια σάλτσα για να δώσετε μια ξεχωριστή γεύση. Αν σας αρέσει η μεσογειακή κουζίνα, χρησιμοποιήστε δεντρολίβανο, θυμάρι ή βασιλικό.

  1. Τα βασικά μπαχαρικά, το αλάτι και το πιπέρι, αναδεικνύουν τη φυσική γεύση πολλών συνταγών. Το χονδρό, θαλασσινό αλάτι έχει ιδιαίτερη γεύση. Διατίθεται σε επεξεργασμένη ή μη μορφή. Ανακαλύψτε τί σας αρέσει περισσότερο και χρησιμοποιήστε το στην κουζίνα σας. Για γρήγορη προετοιμασία συνταγών είναι βολικότερο να χρησιμοποιείτε έτοιμο μίγμα μπαχαρικών ή το καρύκευμα λαχανικών. Υπάρχουν επίσης πολλά είδη πιπεριού. Χρησιμοποιήστε μαύρο πιπέρι για κρέατα και λευκό για ψάρι και πουλερικά. Το πιπέρι δίνει άλλη γεύση όταν είναι φρεσκοτριμμένο.

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Η νοστιμιά στο… πιάτο σας"

Leave a comment