Η μοναξιά «ταράζει» τον ύπνο

ypnos_monaxia

Η μοναξιά δεν είναι επιβλαβής μόνο για την υγεία, μας λένε επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Σικάγου αλλά και για την ποιότητα του ύπνου μας. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν μεταξύ 95 ενηλίκων από την αγροτική νότια Ντακότα, κατέληξαν στο συμπέρασμα….


πως όσοι ένιωθαν μόνοι ξυπνούσαν πιο συχνά μέσα στη νύχτα, κοιμόντουσαν λιγότερο βαθιά και γενικά στριφογύριζαν περισσότερο στα κρεβάτια τους απ’ ό,τι όσοι δεν ένιωθαν μόνοι. Κανένας από τους εθελοντές της μελέτης δεν ήταν κοινωνικά απομονωμένος, όμως οι μισοί δήλωσαν πως ένιωθαν μοναξιά. Επιπλέον, κανένας τους δεν ήξερε ότι κοιμάται άσχημα τη νύχτα εξαιτίας της μοναξιάς του, αφού η συνολική διάρκεια του ύπνου και η ημερήσια υπνηλία ήταν παρόμοια σε όλους τους εθελοντές.

«Η μοναξιά έχει σχετιστεί με πολλά προβλήματα υγείας, αλλά έως τώρα δεν είχαμε κάποια εξήγηση για το πώς ασκεί τις αρνητικές επιδράσεις της», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ. Λιάν Καρίνα, από το Τμήμα Μελετών Υγείας του Πανεπιστημίου του Σικάγου. «Προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε έναν πιθανό μηχανισμό και ανακαλύψαμε πως η μοναξιά έχει τη δύναμη να ξυπνάει όσους υποφέρουν από αυτήν, διαταράσσοντας τους βιολογικούς ρυθμούς τους».

Πηγή: trelokouneli.gr

Share

Be the first to comment on "Η μοναξιά «ταράζει» τον ύπνο"

Leave a comment