Η μικροβιακή αντοχή απειλεί τις εγχειρήσεις και τη χημειοθεραπεία

mikrovia

Τα μικρόβια θα μας θάψουν όλουςΗ χημειοθεραπεία και οι χειρουργικές επεμβάσεις κινδυνεύουν από την ολοένα μεγαλύτερη αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Στην πρώτη του είδους μελέτη υπολόγισαν ότι εάν δεν ληφθούν επειγόντως μέτρα, θα αυξηθούν με γεωμετρική ταχύτητα οι ασθενείς με μολύνσεις έπειτα από επεμβατικές ιατρικές πράξεις αλλά και οι θάνατοι εξαιτίας αυτών των μολύνσεων.

Η μικροβιακή αντοχή είναι μία καλά γνωστή και τεκμηριωμένη απειλή για την υγεία, όχι μόνο διεθνώς αλλά και στη χώρα μας.

Η έκταση του προβλήματος είναι τέτοια ώστε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε στα τέλη του περασμένου χρόνου ότι, αν δεν αλλάξει κάτι, η μικροβιακή αντοχή θα κοστίζει έως το 2050 σε ετήσια βάση περισσότερες ζωές απ’ όσες σήμερα ο καρκίνος.

Τα αντιβιοτικά δεν χορηγούνται μόνο για θεραπευτικούς λόγους (π.χ. σε μία πνευμονία ή ουρολοίμωξη), αλλά και για προληπτικούς, συνήθως πριν από την διενέργεια επεμβατικών ιατρικών πράξεων – από εγχειρήσεις και βιοψίες έως εξαγωγές δοντιών.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancer Infectious Diseases», επιστήμονες από την Ουάσινγκτον υπολόγισαν για πρώτη φορά τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η περαιτέρω αύξηση της μικροβιακής αντοχής στις 10 συχνότερες εγχειρήσεις στις ΗΠΑ και τη χημειοθεραπεία για αιματολογικούς καρκίνους (λευχαιμίες, μυελώματα και λεμφώματα).

Όπως γράφουν, ήδη το 39% των μολύνσεων της χειρουργικής τομής στην καισαρική και το 43% των μολύνσεων στις εγχειρήσεις καρκίνου του παχέος εντέρου προκαλούνται από μικροοργανισμούς ανθεκτικούς στα αντιβιοτικά φάρμακα τα οποία είθισται να χορηγούνται πριν από την διενέργεια αυτών των επεμβάσεων.

Το αντίστοιχο ποσοστό ανθεκτικών μικροβίων στους ασθενείς με καρκίνο οι οποίοι κάνουν χημειοθεραπεία είναι 27% (σ.σ. η χημειοθεραπεία ιδίως για τις λευχαιμίες και τα λεμφώματα εξασθενεί το ανοσοποιητικό και έτσι οι ασθενείς είναι ευάλωτοι σε κάθε είδους λοιμώξεις, επομένως χρειάζονται αντιβιοτικά για να προστατευθούν).

Αν αυτό συνεχιστεί και η μικροβιακή αντοχή στην προφυλακτική αντιβιοτική αγωγή αυξηθεί κατά 30% περαιτέρω, μόνο στις ΗΠΑ θα σημειώνονται ετησίως 120.000 περισσότερες λοιμώξεις και 6.300 περισσότεροι θάνατοι, γράφουν οι επιστήμονες από το Κέντρο Δυναμικής, Οικονομικών & Πολιτικής των Νοσημάτων (CDDEP).

Οι αυξήσεις αυτές, όμως, αφορούν τις συγκεκριμένες εγχειρήσεις και χημειοθεραπείες και όχι το σύνολο των ιατρικών πράξεων, διευκρινίζουν στο άρθρο τους.

«Πάρα πολλές εγχειρήσεις ρουτίνας, χημειοθεραπείες αλλά και οι μεταμοσχεύσεις θα καταστούν πρακτικά ανεφάρμοστες εάν δεν αντιμετωπισθεί επειγόντως η μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ράμαναν Λαξμινάραγιαν, διευθυντής του CDDEP.

«Και αυτό, διότι δίχως την προστασία των αντιβιοτικών οι ασθενείς θα υποκύπτουν ο ένας μετά τον άλλο στις μολύνσεις που τους απειλούν και για τις οποίες παίρνουν προφυλακτική αγωγή».

Ποια είναι η λύση; Η προσεκτική και μόνον όταν είναι άκρως απαραίτητη χρήση των αντιβιοτικών, εντός και εκτός νοσοκομείων, απαντούν οι ειδικοί.

 

tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Η μικροβιακή αντοχή απειλεί τις εγχειρήσεις και τη χημειοθεραπεία"

Leave a comment

error: