Η Μεσογειακή διατροφή θωρακίζει τις αρτηρίες αντίθετα με το junk food

mesogeiaki_diatrofi_thorakizei_tis_artiries

μεσογειακή διατροφήΤις ευεργετικές ιδιότητες της Μεσογειακής διατροφής για τις αρτηρίες, παρουσίασαν Καναδοί επιστήμονες, συγκρίνοντάς τες με την καταστροφική επίδραση του «σκουπιδο-φαγητού. (junk food) στον οργανισμό.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Καρδιολογικού Ινστιτούτου του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, με επικεφαλής τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Ανίλ Νιγκάμ, επισημαίνουν ότι ακόμα κι ένα απλό γεύμα junk food, που αποτελείται κυρίως από κορεσμένα λίπη, κάνει ζημιά στην υγεία των αρτηριών του σώματος, αντίθετα με την Μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Στα πλαίσια της έρευνας, οι επιστήμονες μελέτησαν 28 μη καπνιστές άνδρες που έκαναν μεσογειακού τύπου διατροφή πρώτα και, στη συνέχεια, μετά από μια εβδομάδα, έφαγαν σκουπιδο-φαγητό.

Ο πρώτος τύπος γεύματος περιλάμβανε σολομό, αμύγδαλα και λαχανικά μαγειρεμένα σε ελαιόλαδο και οι μισές θερμίδες του (51%) προέρχονταν κυρίως από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και πολυακόρεστα λίπη. Ο δεύτερος τύπος γεύματος (junk food) αποτελείτο από ένα σάντουιτς με λουκάνικο, αυγό και τυρί, οι περισσότερες θερμίδες του οποίου (58%) προέρχονταν από κορεσμένα λιπαρά οξέα και δεν περιείχαν καθόλου ωμέγα-3.

Πριν την έρευνα, οι επιστήμονες υπέβαλαν τους εθελοντές σε υπέρηχο συγκεκριμένων αρτηριών και μετά την κατανάλωση των διαφορετικών φαγητών έγινε διπλός επανέλεγχος ύστερα από δύο και τέσσερις ώρες, ώστε να παρατηρηθεί καλύτερα το μέγεθος της αλλαγής.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά την κατανάλωση ενός και μόνο γεύματος σκουπιδο-φαγητού οι αρτηρίες διαστέλλονταν κατά 24% λιγότερο από ό,τι όταν δεν είχαν φάει τίποτε, με συνέπεια να περιορίζεται η ροή του αίματος. Αντίθετα, σε όσους είχαν φάει μεσογειακού τύπου γεύματα, οι αρτηρίες διαστέλλονταν κανονικά και η ροή του αίματος ήταν φυσιολογική.

Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Ανίλ Νιγκάμ, «αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να αλλάξουν το τι τρώμε σε καθημερινή βάση. Η κακή ενδοθηλιακή λειτουργία των αρτηριών είναι μια από τις κυριότερες πρόδρομες αιτίες της αρτηριοσκλήρωσης. Είναι κάτι που πλέον πρέπει να σκεπτόμαστε σε κάθε μας γεύμα».

Επίσης, όσον αφορά τις ευεργετικές ιδιότητες της Μεσογειακής διατροφής, η μελέτη έδειξε ότι όσοι έχουν υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα τους, ωφελούνται ιδιαίτερα, καθώς οι αρτηρίες τους ανταποκρίνονται καλύτερα σε αυτού του είδους τις τροφές σε σχέση με όσους έχουν χαμηλά τριγλυκερίδια, ενώ ιδιαίτερα επωφελής είναι η Μεσογειακή δίαιτα για όσους πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

 

 

 

 iefimerida.gr

Share

Be the first to comment on "Η Μεσογειακή διατροφή θωρακίζει τις αρτηρίες αντίθετα με το junk food"

Leave a comment

error: