Η μαύρη σοκολάτα τονώνει τους μύες

mavri_sokolata

Μια άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα έδειξε ότι η σοκολάτα επενεργεί ευεργετικά στον οργανισμό τονώνοντας τους μύες και την καρδιά με τρόπο παρόμοιο με αυτόν της αεροβικής γυμναστικής.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στα μιτοχόνδρια, τα μικροσκοπικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας των κυττάρων και ανακάλυψαν ότι ένα από τα συστατικά της σοκολάτας, η επικατεχίνη, φάνηκε να τονώνει τους μύες το ίδιο με την έντονη φυσική δραστηριότητα. Ο επικεφαλής της έρευνας Dr Moh Malek του Πανεπιστημίου του Wayne στο Detroit λέει: «Τα μιτοχόνδρια παράγουν ενέργεια η οποία χρησιμοποιείται από τα κύτταρα στο σώμα. Περισσότερα μιτοχόνδρια σημαίνουν περισσότερη παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό». «Η αεροβική άσκηση όπως το τρέξιμο ή το ποδήλατο αυξάνει τον αριθμό των μιτοχονδρίων στα κύτταρα των μυών. Διαπιστώσαμε λοιπόν, ότι η επικατεχίνη φαίνεται να προκαλεί την ίδια αύξηση στα μιτοχόνδρια», προσθέτει ο Malek, ο οποίος μαζί με την επιστημονική του ομάδα έδωσε για 15 μέρες ένα συγκεκριμένο τύπο επικατεχίνης σε ποντίκια. Την ίδια στιγμή, τα ζώα υποβλήθηκαν σε τριάντα λεπτά άσκησης σε ειδικό διάδρομο καθημερινά. «Ο αριθμός των μιτοχονδρίων μειώνεται στους μύες ενώ καθώς γερνάμε, επηρεάζοντας έτσι την αντοχή και την δύναμη των μυών», λέει ο Malek. «Η εφαρμογή όσων γνωρίζουμε για την ιδιότητα της επικατεχίνης να αυξάνει τον αριθμό των μιτοχονδρίων μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της γήρανσης στους μύες», προσθέτει.

Επόμενο βήμα είναι να διαπιστωθεί κατά πόσον αυτή η θεραπεία είναι εφαρμόσιμη στον άνθρωπο. «Αυτή τη στιγμή αποτελεί εικασία να πούμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι τα ίδια στους ανθρώπους. Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο ελπίζουμε να εξακριβώσουμε σε μελλοντικές μελέτες», καταλήγει.

Share

Be the first to comment on "Η μαύρη σοκολάτα τονώνει τους μύες"

Leave a comment

error: